17/1/18

Έκκληση PYD: Σταματήστε το βομβαρδισμό της Αφρίν!

  • Έκκληση PYD: Σταματήστε το βομβαρδισμό της Αφρίν!
    (Φωτ.: twitter.com/rofoca_lucifuge)
Το κύριο κουρδικό κόμμα της Συρίας, το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), απηύθυνε σήμερα έκκληση στις παγκόσμιες δυνάμεις να σταματήσουν τοβομβαρδισμό της περιοχής Αφρίν, στη βόρεια Συρία, από την Τουρκία. Η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει τις τελευταίες μέρες για μια επικείμενη στρατιωτική επιχείρησή της στην Αφρίν, που είναι ένα από τα τρία αυτόνομα καντόνια που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

«Η Αφρίν δεν είναι μόνη της», υπογραμμίζει το PYD σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεσμεύεται πως όλη η βόρεια και ανατολική Συρία θα σταθεί στο πλευρό της.
Από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση, το 2011, η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) και οι σύμμαχοί της έχουν ιδρύσει αυτόνομα καντόνια στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η σφαίρα επιρροής τους επεκτάθηκε από τότε που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους – αν και η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στα σχέδιά τους για αυτονομία.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα [...] να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στην Αφρίν», επισημαίνει σήμερα στην ανακοίνωσή του το PYD. Το κόμμα αυτό, που είναι η πολιτική πτέρυγα του YPG, κάλεσε τον ΟΗΕ να αναλάβει αμέσως δράση για να μετατραπούν σε ασφαλή ζώνη τα υπό κουρδική ηγεσία τμήματα της βόρειας και της ανατολικής Συρίας. «Οι τουρκικές Αρχές [...] έχουν γίνει απειλή για οποιαδήποτε λύση στη συριακή κρίση», πρόσθεσε.
Το YPG και οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται εντός του συριακού εδάφους αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς γύρω από την περιοχή Αφρίν τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το BBC, τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν κάθε ώρα από την μεθόριο με τη Συρία εικόνες που δείχνουν την ανάπτυξη στρατού, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων από την Τουρκία. «Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την τουρκική επιχείρηση κατά της Αφρίν», μετέδωσε ένα φιλοκυβερνητικό κανάλι.
Ο ανταποκριτής του υπογράμμισε ότι ο στρατός που βρίσκεται στα σύνορα σημαδεύει ήδη τους (όπως τους χαρακτηρίζουν οι τουρκικές Αρχές) τρομοκράτες εντός της Συρίας. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για βομβαρδισμό της περιοχής από το τουρκικό πυροβολικό.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, προσθέτει το BBC, ο Ερντογάν σημείωσε ότι επίκειται επιχείρηση κατά του κουρδικού θύλακα στη βόρεια Συρία. «Θα απαλλαγούμε από τις φωλιές των τρομοκρατών μία προς μία, ξεκινώντας με την Αφρίν και την Μανμπίτζ», υπογράμμισε.
Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ στη Συρία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δημιουργεί με τις συμμαχικές τους συριακές πολιτοφυλακές μια νέα συνοριακή δύναμη 30.000 ανδρών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, σε ένα σχέδιο που εξόργισε την Άγκυρα, σύμμαχο της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία θεωρεί την συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG προέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να συντρίψει τη νέα δύναμη εν τη γενέσει της.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε χθες εξάλλου, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον στο Βανκούβερ του Καναδά, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιορίσει τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει κατά του YPG στην περιοχή Αφρίν και μπορεί να προχωρήσει στην πόλη Μανμπίτζ, που βρίσκεται επίσης στην επαρχία του Χαλεπιού, και στα ανατολικά του Ευφράτη.
«Τα προληπτικά μέτρα της Τουρκίας κατά του YPG/PKK δεν μπορούν να περιοριστούν μόνον στην Αφρίν. Υπάρχει επίσης η Μανμπίτζ και υπάρχει και η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη», δήλωσε χθες ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.
«Οι ΗΠΑ είχαν πει προηγουμένως ότι το PYD/PKK δεν είναι στρατηγικός τους εταίρος και ότι στην πραγματικότητα συνεργάζονται μαζί μόνον για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος [...]. Όπως μπορούμε να δούμε έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε επιφυλακτικοί και έχουμε αρκετούς λόγους να λαμβάνουμε τα δικά μας προληπτικά μέτρα» υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου από το Βανκούβερ, όπου μετείχε σε σύνοδο υπουργών Εξωτερικών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο.
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΜ.
http://www.pontos-news.gr/article/174091/ekklisi-pyd-stamatiste-vomvardismo-tis-afrin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.