2/2/18

7 στους 10 νέους προσπαθούν να φύγουν στο εξωτερικό!

«Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής«. Έτσι χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικού κλίματος της συνομοσπονδίας.
Παρά την βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, το 70% των νέων στη χώρα μας, προσπαθεί να βρει τρόπο να φύγει από τη χώρα και να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό, ενώ το 51% των νοικοκυριών ζει με τις ήδη περικομμένες συντάξεις.
Στον τομέα της ανεργίας η πτώση των δεικτών είναι πολύ μικρή για να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία, αφού 3 στους 4 άνεργους, είναι σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας. 
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ένα στα πέντε νοικοκυριά ζει μέσα στην αβεβαιότητα και εκφράζει φόβο για την απώλεια της οικίας του, ενώ ένα στα τέσσερα δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την MARC AE σε πανελλαδικό δείγμα 1006 νοικοκυριών τον Νοέμβριο, δείχνει τα εξής:
  • Το 62,4% των ερωτηθέντων νοικοκυριών παρουσίασε μείωση των εισοδημάτων του μέσα στο 2017.
  • Το 35,6% (έναντι 22,2% το 1026) των νοικοκυριών δήλωσε πως το εισόδημα του σταθεροποιήθηκε μέσα στη χρονιά.
  • Σαφής τάση διεύρυνσης της ανισότητας υπέρ των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων, με την κατηγορία άνω των 30.000 ευρώ να παρουσιάζει αύξηση στο 14,1% του πληθυσμού.
  • Μόλις το 3,1% του πληθυσμού έχει την δυνατότητα κάποιας μορφής αποταμίευσης.
  • Το 14,6% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, εύρημα που σχετίζεται με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα (το οποίο υπολογίζεται στο 40% του ενδιάμεσου εισοδήματος, ΕΛΣΤΑΤ)
  • Το φαινόμενο της εισοδηματικής επισφάλειας εμφανίζεται σταθερά υψηλό, καθώς στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ, το 16,3% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 52,2% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία.
  • Πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά (61,1%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωση τους. Σημειώνεται ότι τα πολυμελή (άνω 5 ατόμων) νοικοκυριά και τα νοικοκυριά με ανέργους αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα κάλυψης των βασικών αναγκών.
  • Οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το νέο έτος παραμένουν αρνητικές, καθώς το 63.6% για το 2017- 73,5% για το 2016- αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης (το 27,9% εκτιμά ότι θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 5,1% αναμένει βελτίωση των οικονομικών του δυνατοτήτων).
  • Ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού δηλώνει ότι θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές ανάγκες του μήνα με λιγότερα από 1.000 ευρώ (34,3% το 2017 έναντι 26,9% το 2014).
  • Η σύνταξη παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά, παρά τις επί μέρους περικοπές. Η σύνταξη συνεχίζει να λαμβάνει χαρακτηριστικά στοιχεία υποκατάστατου κοινωνικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, ο δείκτης φτώχειας θα ανερχόταν στο 52,9% του πληθυσμού.
Τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος παραμένουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά 5,9%, που υποδηλώνει αδυναμία των ελληνικών εγχώριων νοικοκυριών να αναπτύσσουν βιώσιμες και κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον.

3 σχόλια:

  1. And economy like the one of Greece needs 20+ yrs to create meaningful and sustainable jobs and that under a patriotic government.
    For short term results the answer lies at the tax system. Low taxes and incentives so people can open their own businesses. Greeks have the ability to create their own jobs. Let them do it!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δέν εἶναι μόνο οἰκονομικό τό θέμα, εἶναι καί πολιτικό, εἶναι καί κοινωνικό.
    Διότι, ὅταν "το 70% των νέων στη χώρα μας, προσπαθεί να βρει τρόπο να φύγει από τη χώρα",
    αὐτό σημαίνει ὅτι "δραπετεύουν"
    Καί τό ὅτι "δραπετεύοην" σημαίνει ὅτι πρόκειται γιά χώρα πού μετατρέπεται σταδιακῶς σέ στρατόπεδο συγκεντρώσεως.

    Πῶς; Μέ νομοθετικά μέτρα ἀντίστροφης ἠθικῆς,
    μέ πλάγια ἐνίσχυση τοῦ ὀργανωμένου ἐγκλήματος (ὄχι προφυλάκιση σέ ληστές, ἐκτός καί ἄν φοροῦσαν κουκούλα....),
    μέ ἀνοχή σέ ἐγκάθετες ἀναρχικές ὁμάδες κρούσεως,
    μέ παραπληροφόρηση καί συνεχή προπαγάνδα ἀπό τά κεντρικά ΜΜΕ,
    μέ βραχυκύκλωση τῶν θεσμικῶν δικλείδων ἀσφαλείας,
    μέ δημιουργία ἑνός ἀρρωστημένου κλίματος πολιτικοῦ καί κοινωνικοῦ "ὀρθοῦ"
    (...μέχρι μέ ὁμοφυλοφιλία προωθουμένη ἀκόμη καί σέ μικρά παιδιά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 7 στους 10 λένε οτι θέλουν να φύγουν , οι υπόλοιποι 3 δε το λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.