23/2/18

Διαβήματα της Κύπρου σε ΕΕ και ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

  Παύλος Ξανθούλης   
Τη στήριξη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξασφάλισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον μαραθώνιο των διεργασιών που γίνονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξασφαλίσει ισχυρή στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 
Ο Πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Τουσκ, με τον οποίο είχε συνάντηση, όπως η ΕΕ εκφράσει στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία με συγκεκριμένη δήλωση καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών-μελών να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους.
Η δήλωση στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και η ιδέα το Κυπριακό να είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής της Βάρνας στις 26 Μαρτίου, βρίσκονται επί τάπητος στις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες. Όλα, βεβαίως, θα εξαρτηθούν από τη στάση των άλλων κρατών-μελών που μετέχουν στη σύνοδο. Στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι είναι δύσκολη η αποστολή της Λευκωσίας, καθώς μεγάλος αριθμός κρατών δεν ευνοούν ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Πρόεδρος θα έχει σήμερα χωριστές επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας όπως και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στα χέρια του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών όπως και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας βρίσκεται το διάβημα της Λευκωσίας που κατήγγειλε τις τουρκικές πειρατικές ενέργειες. Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη παραδόθηκε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ με αίτημα τη στήριξη του διεθνούς οργανισμού προς τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό όταν η Τουρκία τερματίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματιστούν αμέσως όλες οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.
*Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στον έντυπο Φιλελεύθερο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.