24/2/18

Στα χέρια Γκουτέρες η επιστολή ΠτΔ Αναστασιάδη – Τι αναφέρει

Την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για τον «άμεσο τερματισμό» των τουρκικών παράνομων ενεργειών ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας παράλληλα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό μόλις η Τουρκία σταματήσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη «θαλάσσια ζώνη» της.
Την επιστολή παρέδωσε στο Γραφείο του Αντόνιο Γκουτέρες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ο οποίος είχε ήδη συναντήσεις με την επικεφαλής του Γραφείου του ΓΓ, Μαρία Λουίζα Βιότι και με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν.
Κατά τις συναντήσεις προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας εκ μέρους της Λευκωσίας για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, συμπεριλαμβανομένης και της παρεμπόδισης του ερευνητικού πλωτού γεωτρύπανου τις ιταλικής εταιρείας Εni από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας –με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου– στηρίζονται σε δύο βασικά σημεία: Το πρώτο αφορά στο θέμα της ΑΟΖ, καταγγέλλοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και το δεύτερο αφορά στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά του να επαναρχίσει η διαδικασία μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Στην επιστολή του προς τον ΓΓ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατ' αρχήν, τον ευχαριστεί για τις ευχές που του απηύθυνε με την ευκαιρία της επανεκλογής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, τονίζει αυτό που είχε αναφέρει κατά την τελευταία συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι δηλαδή είναι έτοιμος για συνέχιση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου που έθεσε ο ΓΓ στο Κραν Μοντάνα.
Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί αν υπάρξει «καλή θέληση» και από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι «η συνέχιση των διαπραγματεύσεων προϋποθέτει τον άμεσο τερματισμό όλων των παράνομων ενεργειών και προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή θαλάσσια ζώνη (σ.σ. χρησιμοποιείται αυτός ο όρος που τα συμπεριλαμβάνει όλα αντί της ΑΟΖ) και την ανεμπόδιστη συνέχιση του ενεργειακού ερευνητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».         
Όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, προηγήθηκε η επίδοση της επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα και στη συνέχεια επιδόθηκαν επιστολές –συντομότερες σε περιεχόμενο, αλλά με τα ίδια μηνύματα– προς τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μαζί με αντίγραφο της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ. Οι επιστολές απευθύνονται στους Προέδρους ή Πρωθυπουργούς των χωρών μελών του Σώματος και αντίγραφό τους δόθηκε από τον κ. Κορνηλίου και στις Αντιπροσωπείες των χωρών μελών του ΣΑ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Αξίζει να επισημανθεί ότι αναμένεται με ενδιαφέρον αν τελικά ο Αντόνιο Γκουτέρες απαντήσει στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ειδικά μετά και την ανοιχτή κριτική που δέχτηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για τη στάση του όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
  Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Αδελφοι Κυπριοι,καντε οτι ειναι να κανετε μεχρι να ελθει στην θεση του Γκουτερες ο πατριωτης ΓΑΠ,θα μας,σας εξαφανισει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.