18/2/18

Οι Τούρκοι θέλουν πόλεμο

Μένει κανείς άναυδος κάθε φορά που αποκαλύπτεται το ελληνικό έλλειμμα μνήμης και κρίσης. Τα γεγονότα στα Ιμια κάθε άλλο παρά θα έπρεπε να αφήσουν έκπληκτη την Ελλάδα: ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τα έχει προαναγγείλει εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον από τα τέλη του φθινοπώρου 2016, όταν προέβη σε μπαράζ δηλώσεων σκληρής, συστηματικής και καθολικής αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, κάτι που επανέλαβε και στην Αθήνα. Για πλάκα; 
Στην Ελλάδα επικράτησε η άποψη ότι η αμφισβήτηση αυτή έχει στόχο το εσωτερικό του ακροατήριο. Μπορεί, αλλά τριτογενώς, ουδεμία σχέση έχει με το κεντρικό πρόβλημα. Η ουσία είναι ότι η αναθεωρητική Τουρκία θέλει και αισθάνεται πλέον ισχυρή να επιβάλει νέα σύνορα.
Οι Τούρκοι θέλουν πόλεμο. Το φωνάζουν καιρό τώρα οι ίδιοι ανοιχτά και επίσημα: το έκανε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων προ ημερών στο Αιγαίο χωρίς περιστροφές, το είπε με το όνομά του ρητά και ξεκάθαρα. Το κάνουν συστηματικά οι αρμόδιοι υπουργοί, το κάνει ακόμα περισσότερο η ηγεσία της αντιπολίτευσης στην Αγκυρα. 
Και, πάνω απ' όλα, το πιστοποιεί πλήρως η πραγματικότητα: τα εξοπλιστικά τους προγράμματα με έμφαση στην οικοδόμηση ισχυρότατου στόλου - για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία υπερτερούν ήδη σήμερα της Ελλάδας σε ναυτικές δυνάμεις - η αποφασιστικότητά τους που απεδείχθη δεδομένη ακόμα και έναντι των ΗΠΑ στη Συρία, η στάση τους στην κυπριακή ΑΟΖ όπου πρακτικά έχουν ήδη επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στο ιταλικό γεωτρύπανο, η μετατόπιση και αναθέρμανση των εντάσεων, όσο ποτέ, στα Ιμια και στη συνέχεια στο κρίσιμο Καστελλόριζο, η ρητορική Ερντογάν στη Θράκη. 
Κι όμως, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εμείς κάνουμε συστηματικά πως δεν ακούμε και δεν βλέπουμε. Οποιος μιλά για αυτά είναι δήθεν "ακραίος εθνικιστής", ενώ η επίσημη Ελλάδα περιμένει ως μάννα εξ ουρανού μια "συμπαράσταση" από την ΕΕ, η οποία, όμως, ξεκίνησε σε επίπεδο twitter του προέδρου Τουσκ και το πολύ πολύ να φτάσει και στο facebook - γιατί παραπέρα δεν πρόκειται να πάει, τουλάχιστον στον κρίσιμο χρόνο.

Ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού πρέπει να εκληφθεί από την Ελλάδα ως το τελευταίο στάδιο "προειδοποίησης" του ξεσπάσματος μιας πραγματικά σοβαρής επιθετικής στρατιωτικής ενέργειας της Τουρκίας. Οι επιτελείς στην Αθήνα το γνωρίζουν αυτό καλά και δεν έχουν αμφιβολίες για το πού θα πάνε τα πράγματα. 
Πρέπει όμως να το καταλάβουν και οι πολιτικοί επικεφαλής και να σταματήσουν επιτέλους να παίζουν αυτό το βολικό για τους ίδιους κρυφτό με την πραγματικότητα. 
Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί σύντομα πλέον μπροστά σε στιγμές μεγάλων, οριακών αποφάσεων. Το να κάνει ότι δεν το βλέπει δεν αποτελεί λύση, όπως δεν αποτελεί και το να κρυφτεί πίσω από τις όποιες μυστικές "συμφωνίες" της νύχτας των Ιμίων ή της Μαδρίτης. 
Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει. Η απόπειρα επιβολής στρατιωτικών τετελεσμένων είναι πλέον δεδομένη. Και το ερώτημα είναι ένα: θα τα δεχθεί ή θα τα αποκρούσει; Και πώς; Ολα τα άλλα είναι απλώς τραγικές αυταπάτες.

26 σχόλια:

  1. Οι Τούρκοι δεν θέλουν πόλεμο.Περιορισμένη πολεμική σύγκρουση θέλουν ή επεισόδιο τύπου Ίμια,για να μπορέσουν να επωφεληθούν τα μέγιστα με μικρό ή καθόλου κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. The article is probably spot on. What the article doesn't say is that Tsipras in his fear of the inevitable he will take the country into elections this year instead of waiting for 2019. If there is a long period of uncertainty during the election period and a strong government cannot be formed right away this will be Turkey's golden opportunity to make the attempt.
    We saw the scenario in 1974 and it is in our hands to prep for this. Better be safe than sorry...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Μαλωνη, προς υπεράσπιση του κυρίου Κατακουζηνού, μάλλον δεν έχει την δυνατότητα να γράψει με ελληνικούς χαρακτήρες, πάντως με τα σχόλια του που παρακολουθώ συχνά πυκνά, δείχνει πατριωτισμό και αγνό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως δεν τον γνωρίζω προσωπικά τον κύριο.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Μαλωνη, προς υπεράσπιση του κυρίου Κατακουζηνού, μάλλον δεν έχει την δυνατότητα να γράψει με ελληνικούς χαρακτήρες, πάντως με τα σχόλια του που παρακολουθώ συχνά πυκνά, δείχνει πατριωτισμό και αγνό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως δεν τον γνωρίζω προσωπικά τον κύριο.

      Διαγραφή
  3. Τα τραγικά «ΤΑ ΝΕΑ» οπως επισης όλος δημοσιογραφικός συμφέρτος περιλαμβανομένων και όλων των τουρκοκαναλων, είναι αυτα που προωθούσαν στην Ελληνική κοινωνία, αντί εθνικιστικά, αντιπατριωτικό, ανθελληνικά, πάσιφιστικα αφιονια. ΑΥΤΟΙ πούλαγαν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ πανάκια στην διαρκη και συνεχή απειλή των Τούρκων. Είναι αυτοι που ενεθάρρυναν την κατάργηση του ΕΝιαιου Αμυντικού Δογματος με την Κύπρο. Είναι αυτοι που δεν ετοίμαζαν τον λαό για την αποκατάσταση την εδαφικης και πολιτικησ Ανεξαρτησίας της Κύπρου μας. Είναι αυτοι που στο πασίγνωστο ερώτημα, τι προτιμάτε κράτος και κοινωνία φρούριο σαν το Ισραήλ η δυτικές δημοκρατικές κοινωνίες, απαντούσαν το δεύτερο....Είναι ΑΥΤΟΙ που ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις, Είναι ΑΥΤΟΙ που αγιογράφουν τις εικόνες των κλεπτων που ανεβάζουν στην εξουσία για να τους ελέγχουν και να τους εκβιάζουν...και τώρα έχουν το θρασος μας ενημερώνουν...Αυτοι οι επαγγελματίες ανθέλληνες που επιδίωξαν να καπελώσουν γιατί φοβήθηκαν μήπως και στην συγκέντρωση των Αθηνών για την Μακεδονία, ακουστούν οι αλήθειες που ειπώθηκαν στην Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα από τον Θρακιωτη Καραισκο.....Ξυπνάμε ραγιάδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλαδα πρεπει να αποφασισει τι θελει.....ωραιο γενικολογο αποφθεγμα ενω και οι πετρες ξερουν οτι μια μικρη ξενοφερτη ανηθικη δουλικη ανεγκεφαλη δειλη κι αδιστακτη ομαδα εδω ...αποφασιζει
    τα παντα ερημην των Ελληνων...την οποια ο γραφεας ....ταυτιζει και με την ολη Ελλαδα...!! Αυτοι ειναι η Ελλαδα που θα..αποφασισει....Απορω γιατι τα λεμε συτα τα κουφια ευπεπτα λογια....Ισως για εντυπωσιασμο των προβατων...Ετσι ρωτω κι εγω...." τι λετε οτι θα ...αποφασισουν αυτοι μια κι εχουμε απειρες ενδειξεις εδω απο αλλα θεματα εξ ισου σοβαρα ??? "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. :Απο το χώρο αυτό, αρκετά χρονια πισω ,οταν ξεκίναγε η κουβέντα δημιουργίας κουρδικού κρατους ,πολλες φορες ειχα επισημάνει ,σε σημειο παρεξηγήσεις τον κίνδυνο να αποτελέσουμε το ψιμαδι που θα δωθεί ως αντάλλαγμα έναντι των τουρκικών αντιρρήσεων ...
    Επιπλεον κατ εμε στην όλη αυτη όξυνση θα πρεπει να βάλουμε στην εξίσωση και το σκοπιανό θεμα,το οποιο το θεωρω οτι σχετίζεται απόλυτα,μετα απο τις τελευταίες εξελιξεις .Εξα αλλου η εμπειρια δειχνει οτι για να υποχωρήσουμε σε ενα εθνικό ζήτημα σου ανοίγουν η οξύνουν ενα αλλο.Και αυτο δεν το έλαβε καθόλου υπ όψιν τοσο ο καμένος Κε τους ανούσιους τσαμπουκάδες του,οσο και η κυβερνηση γενικοτερα,,ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα εν όψει δυο η( και τριών) πυρών
    Μπορει τελος να πιστεύουν αρκετοί οτι ο τούρκος τα εχει σπάσει με τους δυτικούς ,ομως πολυ φοβάμαι οτι ...παιζει πολυ έξυπνα...προς τη δυτική κατεύθυνση κυριως π ου αποτελει και για αυτόν μονόδρομο ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Τούρκοι ότι και να γίνει, κερδισμένοι θα είναι. Δεν είναι τυχαίο που οι Κούρδοι δεν είχαν κράτος.
    Η ελληνική δουλοπρέπεια είναι τόσο διαδεδομένη ώστε ο ρόλος μας είναι μάλλον όμοιος της Τσεχοσλαβακίας προ του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι Τούρκοι θέλουν πόλεμο στην πραγματικότητα για να μας εκφοβίσουν και να ικανοποιήσουν έτσι αλλους δικούς τους εσωτερικούς στόχους ή να κερδίσουν κάτι σε ότι αφορά φυσικούς ενεργειακούς πόρους κτλ.

    Διαφορετικά αν το εννοούσαν θα είχαν κάνει απευθείας αυτο που λένε ότι ήθελαν. Για παράδειγμα την απόβαση και κατάληψη ενος μικρού νησιού.

    Δεν το κάνουν όμως γιατί απλά φοβούνται να το κάνουν εκτός και αν καποιοι εξ ήμων έχουν την εντύπωση ότι ναι μεν άνετα το μπορούν αλλά χάριν της ειρήνης το αποφεύγουν, πραγμα που ωστόσο δεν αποφεύγουν εκει που τους παίρνει και χωρίς πόλεμο κάνουν τους τζαμπα μάγκες.

    Προσωπικά νομίζω οτι σε αυτές τις περιπτώσεις αν θέλουμε να μένει αξιοπρεπές ως χώρα το γόητρο μας πρέπει να βγάζουμε πιο ισχυρά σκάφη ή εν ανάγκη να αντιμετωπισουμε τις προκλήσεις με όσα προβλέπουν για αυτές οι ναυτικοί κανονισμοί άμυνας. Για παράδειγμα προειδοποιητικούς κανονιοβολισμούς απο την ξηρά ή όποιο άλλο προειδοποιητικο μέσο ή οπλο προβλέπεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταϋγέτη.

      Πιστεύω πώς θέλουν μιὰ σύρραξη πολὺ σύντομη(μὲ ἐπέμβασι τῶν ἨΠΑ) ὥστε νὰ ἀκολουθήσουν διαπραγματεύσεις κατὰ τὶς ὁποῖες οἱ ἨΠΑ θὰ κρατήσουν ἴσες ἀποστάσεις καὶ οἱ δικοί μας "γενναῖοι" θὰ ἐνδώσουν στὶς ἀπαιτήσεις τῶν Τουρκομογγόλων διότι...τὶ θέλετε,πόλεμο;

      Πρέπει νὰ ἀναδειχθῆ πατριωτικὴ ὁμάδα ποὺ θὰ τοὺς καταργήση,θὰ τοὺς πάη σὲ δίκη καὶ θὰ πῆ στὶς ἨΠΑ enough is enough.

      Διαγραφή
  8. Όσο και αν φαίνεται παράξενο οι Τούρκοι έχουν δίκιο. Εμείς, οι Έλληνες θα τους επιτεθούμε. Δεν το κάναμε όταν είμασταν ισχυροί. Τώρα που είμαστε στα κάτω κάτω θα το κάνουμε. Όχι γιατί το αποφασίσαμε...αλλά γιατί έτσι θα μας πούνε οι φίλοι μας, όχι φυσικά ευθέως...κάπως όπως ο Σαντάμ εισέβαλε στο Κουβέιτ κάπως όπως ο Ιωαννίδης έκανε το πραξικόπημα στην Κύπρο.
    Οι Τούρκοι έχουν κατασκευάσει αντιαρματικη τάφρο στον Έβρου! Αυτό είναι αμυντικό έργο... Μήπως μάθατε ότι ο κυβερνήτης της καλύτερης ελληνικής ναυτικής μονάδας παραιτήθηκε πρόωρα; Μήπως μάθατε ότι δεκάδες χιλιάδες σπίτια Ελλήνων πληστηριάζονται; Μήπως μάθατε ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες είναι ανασφάλιστοι χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη την ίδια ώρα που χρεώνονται με ασφάλιστρα που δεν πληρώνουν για μια σύνταξη που ποτέ δεν θα τους δοθεί; Μήπως μάθατε πως εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό; Μήπως τελικά τελικά το ελληνικό κράτος είναι απλά μια εγκληματική εισπρακτική εταιρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτερον εκατερον φίλε μου, εκτός και αν εσύ εγγυάσαι πως αν εμείς οι δυστυχείς Ελληνες αλυσοδεθούμε σαν σκλάβοι στο ”τουρκικο αρμα" του Ερντογάν και έτσι οικονομικά θα ευημερήσουμε (εδώ γελάμε) όπως οι τούρκοι της Ανατολίας.

      Μήπως μπερδεύεις κάτι;

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κ.Δημήτρη τώρα είδα το σχόλιό σας και σας έχω απαντήσει. Κάποια στιγμή πιστεύω θα δοθεί η ευκαιρία να αναλυθούν περισσότερο αυτά τα θέματα.
      https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2018/02/blog-post_519.html

      Διαγραφή
    2. Κα Μαρια
      Με εκπληξατε..Δεν τοχα δει.Αργησε η δημοσιευση και νομισα ηταν αστοχη.Με εντυπωσιασατε.Ασημαντος ον...βρηκα σημαντικο ανθρωπο μαλλον.Αξιοσημειωτες συναντησεις....Σας ευχαριστω για την ποιοτητα σας.Θα τα λεμε...στην ελικα του χρονου...καθως η χωρα μαζευει δυναμεις για την επομενη στροφη του....

      Διαγραφή
    3. Εγώ σας ευχαριστώ για την καλή σας προαίρεση.Το διαδίκτυο είναι χώρος έκφρασης, και ενημέρωσης, σε μια εποχή σύγχυσης (σύγχρονης Βαβέλ) στην οποία ζούμε, που καθένας μέσα στο φτωχό μυαλό του, προσπαθεί να κάνει την σωστή ανάγνωση των γεγονότων, και να κρατήσει μια διαύγεια στη σκέψη του εν όψει όσων έρχονται, όταν μάλιστα τον ωθούν εσκεμμένα να σκέφτεται μόνο την (οικονομική-επαγγελματική) διατήρησή-επιβίωσή του.. Ευχαριστούμε και τους ανθρώπους που κουράζονται για να ενημερώνουν τον κόσμο, γιατί η πατρίδα μας είναι σε κίνδυνο, και πρέπει όλοι να αφυπνιστούμε.Να είστε καλά..

      Διαγραφή
    4. Κα Μαρια
      Εχετε δικιο πολυ...Μια φορα...ο βασιλιας του Μπουταν..ηλθε στην Δυση να δει την...Δυση.Ειδε...Ακουσε.Μιλησε..Φευγοντας εδωσε μια συνεντευξη στο Μπιμπισι...Ειπε " ειμαι καταπληκτος ...εδω ολοι μιλανε για το ΑΕΠ...το ακαθαριστο εθνικον προιον...νιαζονται μονο γιαυτο.Εμεις στο Μπουταν εχουμε
      κυριο θεμα την ΑΕΕ....γιαυτην νιαζομαστε." Η βλαξ Αγγλιδα ρωτησε..."τι ειναι αυτο ..???!!!!"....Ειπε ηρεμα ο βασιλιας..."" η ακαθαριστη εθνικη ...ευτυχια "" .....Τον κοιταξε σαν....τρελο....Δεν...ηταν ?? Ναχετε μια υπεροχη μερα...

      Διαγραφή
  10. ΠΟΛΕΜΟ ΝΕΥΡΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ,,ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ,,,ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ,,ΟΠΟΙΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ,,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γι’ αυτούς που σκέπτονται μεγαλόφωνα…
    Τι θα είχε γίνει εάν ο Μεταξάς είχε ανταποκριθεί στις ενέργειες των Ιταλών πριν την επίθεση τους στην Ελλάδα;
    Πραγματικά, αυτοί που μας κατακρίνουν έχουν εις βάθος γνώμη και γνώση για τον Στρατόν μας;
    Θυμάμαι, μιλώντας μ’ έναν Πτέραρχο στις αρχές του 2005-6, στην Πρεσβεία μας στο Λονδίνο, για την εξάσκηση των αεροπορικών μονάδων μεταξύ US, Βρετανίας, Ισραήλ, Ελλάδος, Τουρκίας και (νομίζω) Ισπανίας ή Ιταλίας, η Ελλάς ήλθε αντιμέτωπη με τα Top-Guns της US, και σε τρις δοκιμαστικές αερομαχίες, τ’ αποτέλεσμα ήταν 3-0 υπέρ της Ελλάδος.
    Η 3η δοκιμή, έφερε 15-1 υπέρ της Ελλάδος, αλλά οι Ισραηλινοί επενέβησαν και είπαν, «Όχι, είναι 16-0, διότι το Ελληνικό ραντάρ κλείδωσε στον στόχο, αλλά το σύστημα δεν το κατέγραψε…»
    Τα γενναιά Top-Guns της US, δεν δέχτηκαν να κάνουν χειραψία με τους Έλληνες!
    Η διαφήμισης ικανοτήτων, διαφέρει από την πραγματικότητα, και συγκεκριμένα η ποιότης μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων
    Για να πιστοποιηθεί το αναφερθέν, κ. Καλεντερίδης, ως στρατιωτικός, ίσως να έχει πρόσβαση στις κατάλληλες πηγές…
    Πάντοτε Φιλικά
    Δρ Ευάγγελος Αρκάς
    Λονδίνο, ΗΒ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ... και θυγατρικη μιας μεγαλυτερης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δηλαδη τι θελετε να μας πειτε Δρ. Ε. Αρκα οτι με το συμβαν αυτο αλλαξε αρδην η εικονα που εχει για την Ελλαδα το White Hall; Οι κατασκευες Ελλαδα, Τουρκια εχουν γινει απο διαφορους εργολαβους η απο εναν και ταυτον;

    Park, Joseph Hendershot *British Prime Ministers of the Nineteenth Century. Policy and Speeches.* New York, N.Y., University Press, 1916.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η τουρκία θέλει, αλλά ΔΕΝ μπορεί.
    1. Δεν έχει υπεροπλία, έχει απλά πάρει το πάνω χέρι σε κάποια εξοπλιστικά θέματα. Παραμένει όμως η ισορροπία στα ειδικά οπλικά συστήματα, αυτά που γέρνουν τον πόλεμο από τη μιά η την άλλη πλευρά.
    2. Δεν μπορεί να εξασφαλίσει την next day στη ροή των πυρομαχικών και ανταλλακτικών, που είναι ο κρίσιμος παράγοντας της μεταξύ αντιπαράθεσης.
    3. Όσο υφίσταται η μεγάλη διαφορά αποτελεσματικότητας μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών και Πολεμικών Ναυτικών, δεν μπορούν να ριψοκινδυνεύσουν ένα θερμό επεισόδιο, αν έστω και μία φορά απαντήσουμε επιθετικά σε προκλήσεις όπως της περασμένης εβδομάδας, καθώς εκλείπουν οι δύο προαναφερθέντες παράγοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αμετι-μωχαμετι να το παμε για ελληνοτουρκικο πολεμο...
    Ειπαμε: Η τουρκια θα παρει ειρηνικα ότι θελει γιατι θα της τα δωσουμε μετα απο υποδειξη των συμμαχων μας,οταν αυτη τους κανει αυτα που θελουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.