24/2/18

Σενέρ Λεβέντ: Πώς θα σωθεί η Κύπρος από το να γίνει θύμα βρόμικων συμφερόντων;

Αυτό το φυσικό αέριο το οποίο ακόμα δεν είδαμε. Θα μας τρελάνει. Αν μας έχει μείνει λίγο μυαλό, θα το χάσουμε και αυτό. Σκεφτείτε. Ακόμα δεν το είδαμε. Άραγε τι θα γίνει όταν το δούμε; Μοιάζουμε με καουμπόηδες που ψάχνουν χρυσάφι. Πιάνουν τους δρόμους καβάλα στα άλογα. Τα βράδια ξεκουράζονται. Ανάβουν φωτιές, ζεσταίνονται, τρώνε. Λένε ανέκδοτα ο ένας στον άλλον. Αστειεύονται. Μέχρι να δουν το χρυσάφι. Μόλις δουν τη λάμψη του, βάζουν όλοι το δάχτυλο στη σκανδάλη. Κάποιοι πεθαίνουν. Όσοι μείνουν παίρνουν το χρυσάφι.
Ουσιαστικά είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι θεωρούνται οι διαστάσεις αυτής της έντασης που άρχισε με την επέμβαση της Τουρκίας στη θάλασσα. Υπάρχουν διδάγματα για να αντληθούν από αυτήν. Κοιτάξτε τι κακά σινιάλα μας στέλλει. Η Τουρκία ήρθε και εγκαταστάθηκε εδώ. Δεν επιτρέπει σε κανέναν να κάνει γεώτρηση. Και κανείς δεν της λέει τίποτα. Δεν μπορεί να επέμβει.
Εκτός από την Αμερική και την Αγγλία, ακόμα και η ΕΕ παραμένει θεατής σε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί να τείνει χείρα βοηθείας στο μέλος της. Μπορεί να λέει μόνο «παρακολουθούμε». Μήπως όλα αυτά δεν ενθαρρύνουν την Τουρκία για να προχωρήσει περαιτέρω στην Κύπρο; Κάποιος που δεν λέγεται τίποτα για τη σκληρή ισχύ την οποία επιδεικνύει, βεβαίως θα την προχωρήσει παρακάτω.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι είδους απογοήτευση νιώθει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Το διεθνές δίκαιο δεν λειτουργεί. Δεν λένε τίποτα τα κράτη από τα οποία ανέμενε να επέμβουν στην κατάσταση. Κανένα τους δεν μπορεί να πει στην ΤΔΒΚ, η οποία λέει ότι συνήψε διεθνή συμφωνία με την Τουρκία, ότι «εσύ είσαι μη αναγνωρισμένο κράτος, δεν μπορείς να συνάψεις μιαν τέτοια συμφωνία με κανέναν». Μήπως τώρα καταλαβαίνετε καλύτερα ότι σε αυτό τον κόσμο δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό μας; Άλλωστε, μπορούμε να καταλάβουμε τα πάντα από τις στρατιωτικές μανούβρες που αλλάζουν καθημερινά στην τραγωδία της Συρίας όπου βρίσκονται πάρα πολλές στρατιωτικές δυνάμεις. Μήπως το περιμένατε ότι ο Πούτιν θα άνοιγε τον εναέριο χώρο του Άφριν στην Τουρκία για να βομβαρδίζει τους Κούρδους; Για να πω την αλήθεια, εγώ δεν το περίμενα. Όμως, τα βρόμικα συμφέροντα προέχουν των ανθρωπίνων ζωών. Η Τουρκία κατέρριψε ένα αεροπλάνο του γεμάτο με επιβάτες. Δολοφόνησε τον πρέσβη του μπροστά στα μάτια όλων. Αλλά ο Πούτιν πάλι αγκαλιάζεται με τον Ταγγίπ Ερντογάν. Μήπως είστε σίγουροι ότι μια μέρα δεν θα προβληθούν και στην Κύπρο τα βρόμικα συμφέροντα και δεν θα υπάρξουν τέτοια παζαρέματα; Εγώ δεν είμαι σίγουρος.
Μήπως οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στο φυσικό αέριο στη Μεσόγειο; Έχουν φυσικά. Άλλωστε κανείς δεν το απορρίπτει αυτό και στον νότο. Αν σας λένε «μετά τη λύση» γιατί σας ζώνουν τα φίδια; Μήπως έτσι δεν λέτε και εσείς; Πότε θα επιστραφεί το Βαρώσι; Μετά τη συνολική λύση! Αν θα επιστραφεί η Μόρφου, πότε θα επιστραφεί; Μετά τη συνολική λύση. Εσύ δεν δίνεις τίποτα πριν τη λύση, αλλά θέλεις το αέριο πριν τη λύση! Έφαγες το έδαφος! Το λεηλάτησες με πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας. Έβαλες σημαία στον Πενταδάκτυλο. Δεν επιτρέπεις σε κανέναν Ελληνοκύπριο πολίτη να περάσει στον βορρά χωρίς έλεγχο ταυτότητας. Και μετά απ’ όλα αυτά, ζητάς και αέριο. Επιπλέον, δεν είσαι εσύ που ζητάς αυτό το μερίδιο, αλλά η Τουρκία. Δεν θα εκπλαγώ αν σου πουν «πρώτα απαλλάξου από την Τουρκία και μετά ζήτα το».
Στην περιοχή μας που περνά μέσα από ζώνη πυρός, μπορεί ανά πάσα στιγμή να διασαλευθεί και η ηρεμία στην Κύπρο. Επικεφαλής της Τουρκίας υπάρχει ένας δικτάτορας ο οποίος εξάρτησε την εξουσία του με πολέμους. Σάστισε πού να επιτεθεί. Πότε επιτίθεται στη Συρία. Πότε στην Ελλάδα. Πότε στην Κύπρο. Αν οι μεγάλες δυνάμεις τον χρησιμοποιούν ως πιόνι, δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό που να μας δίδει ελπίδα. Μας απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια στα πάντα για τα δικά τους συμφέροντα. Τότε τι πρέπει να γίνει; Πώς να σωθούμε; Η μόνη λύση είναι να συμφωνήσουμε μεταξύ μας. Αλλά και αυτό δεν φαίνεται πολύ εφικτό. Στον βορρά δεν υπάρχει κάποια πολιτική βούληση που θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις εκτός της πρωτοβουλίας της Τουρκίας. Δυστυχώς δεν υπάρχει! Κοιτάξτε, ενώ όλος ο κόσμος αντιτίθεται στην εισβολή της Τουρκίας στο Άφριν, κανείς δεν τόλμησε να αντιταχθεί σε αυτήν μέσα στη δική μας κοινότητα. Μόνο η δική μας εφημερίδα αντιτάχθηκε. Και λιθοβολήθηκε.
Έγινε προσπάθεια λιντσαρίσματος εναντίον της. Όσοι αντιτάσσονται στον λιθοβολισμό μας, αρχίζουν πάντα λέγοντας «αλλά» και νιώθουν την ανάγκη να δηλώσουν ότι δεν συμφωνούν με το δημοσίευμά μας. Δηλαδή, πρόκειται για μια κοινωνία ανήμπορη ακόμα και να στηρίξει το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας κατά του πολέμου. Αν είμαστε τόσο πολύ όμηροι της Τουρκίας, πώς θα συμφωνήσουμε με την ελληνοκυπριακή κοινότητα; 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/pos-tha-sothi-i-kipros-apo-to-na-gini-thima-vromikon-simferonton

3 σχόλια:

  1. Για άλλη μια φορά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ο Σενέρ Λεβέντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μονιμη η απορια και υποψια μου για το προσωπο του, τοσο ελευθερη κοφτερη γλωσσα για τοσα χρονια Εκει ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κομνηνέ εξ όσων έχω αντιληφθεί δεν είναι εντελώς μόνος αφού μερικές εκατοντάδες για να μην πω μερικές χιλιάδες τ/κ συμφωνούν μαζί του και στηρίζουν την εφημερίδα του. Επίσης από παλαιότερα έχει σχέσεις με διάφορες σημαντικές προσωπικότητες της τ/κ κοινότητας (π.χ. κατηγόρησε τον Ακκιντζί ότι ενώ ήταν κοντά στην εφημερίδα του όταν ανέλαβε εξουσία στα κατεχόμενα αποστασιοποιήθηκε και τάχθηκε απόλυτα με την γραμμή της Άγκυρας) και επιπλέον κατέχει άδεια οπλοφορίας από το ψευδοκράτος μετά και τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

    Αυτός ο άνθρωπος πλαισιωμένος από κάποια άτομα της τ/κ κοινότητας που τον στηρίζουν δίνει έναν αγώνα πραγματικό και βάζει το καπέλο σε διάφορους δικούς μας που ψάχνουν τρόπους να 《εξευμενίσουν》 το κτήνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.