19/2/18

Τα Ίμια είναι γκρίζα ή κόκκινα;

Σάββας Καλεντερίδης
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη απόγευμα), η νέα κρίση των Ιμίων είναι σε μια στατική φάση. Ενώ από το 1996 στην περιοχή υπήρχε «ισορροπία δυνάμεων», τις τελευταίες εβδομάδες τα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής είχαν σχεδόν αποκλείσει τα Ίμια, μη επιτρέποντας την προσέγγιση ελληνικών πλωτών μέσων, κάτι που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Άμυνας όταν επιχείρησε να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της κρίσης των Ιμίων.
Με άλλα λόγια, αυτές τις εβδομάδες η Τουρκία απέκλεισε τα Ίμια, επιχειρώντας μια κατά κάποιον τρόπο ντε φάκτο προσάρτησή τους.

Η κατάσταση και το κλίμα έντασης στο Αιγαίο και στα Ίμια άρχισε να επηρεάζεται από την απόφαση της Τουρκίας να αποκλείσει τον πλου της πλοίου εξέδρας Saipem 12000 της ιταλικής ΕΝΙ προς το κοίτασμα «Στούπα», στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Εκεί η Τουρκία έστειλε 11 πλοία του πολεμικού της ναυτικού, για να παρεμποδίσουν την πορεία του Saipem 12000 στον προορισμό του, το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο εν αναμονή οδηγιών.
Να σημειώσουμε ότι της επιχείρησης αποκλεισμού του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ προηγήθηκε επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στη Στρατιά Αιγαίου, ο οποίος, αφού υπογράμμισε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα να διοικούν τρεις επιχειρήσεις με σύγχρονες μεθόδους σε ένα κέντρο διοίκησης, και αφού τόνισε ότι θα μπορούσαν να ελέγξουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, κατέληξε ως εξής: «Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το Αιγαίο, όχι μόνο τα Καρντάκ [Ίμια], έχουμε την εξουσία να λειτουργούμε στο Αφρίν και να ελέγξουμε ταυτόχρονα την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Άρα, μπορούμε να εικάσουμε ότι προτού αρχίσει ο αποκλεισμός του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κατέστρωσε ένα πλήρες σχέδιο το οποίο είχε διάφορα σενάρια, ένα από τα οποία προέβλεπε την εμπλοκή της Ελλάδας και την επέκταση της κρίσης στο Αιγαίο, εξού και οι δηλώσεις Ακάρ.
Πάμε τώρα στον εμβολισμό της ναυαρχίδας του Λιμενικού Σώματος.
Δεν έχει διευκρινιστεί κάτω από ποιες συνθήκες και για ποιο λόγο έπλευσε εκείνο το βράδυ στην περιοχή. Το πώς και το γιατί αξίζει να διευκρινιστεί, όπως αξίζει να διευκρινιστεί αν είχε προηγηθεί προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και γιατί αυτό το σοβαρό γεγονός που ακολούθησε της προειδοποίησης δεν αναφέρθηκε άμεσα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στον κ. Καρανίκα, όπως και στο ΥΠΕΞ, οι οποίο φέρεται να ενημερώθηκαν από ιστοσελίδες για το γεγονός.
Πάντως, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την επομένη του επεισοδίου: «Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 13 Φεβρουαρίου υποστηρίζεται ότι ο γ.γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας σε σχέση με ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή των Ιμίων. Δυστυχώς η ελληνική πλευρά ως συνήθως παραπληροφορεί και διαστρεβλώνει τα γεγονότα.…. Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ [Ίμια], τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.
»Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».
Δεν υιοθετούμε την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και δεν είναι σαφές αν το τηλεφώνημα έγινε πριν ή μετά το επεισόδιο. Πάντως αν έγινε πριν από το επεισόδιο, σημαίνει ότι είχαμε προειδοποίηση και ακολούθησε ο πλους της ναυαρχίδας του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή και ο εν ψυχρώ εμβολισμός της.
Άρα, το μήνυμα που δόθηκε στην Ελλάδα, με την πράξη αυτή, είναι ξεκάθαρο και είναι το εξής: «Τα νησιά Ίμια είναι τουρκικά και τα νερά γύρω από αυτά είναι τουρκικά χωρικά ύδατα και όποιος από τούδε και στο εξής αποτολμήσει να προσεγγίσει, θα βυθίζεται». Και για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην πήρε το μήνυμα η ελληνική πλευρά, την άλλη μέρα ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ που προαναφέραμε αλλά και η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια «είναι τουρκικά».
Άρα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Τουρκία προχωρά σε ντε φάκτο προσάρτηση των Ιμίων, ενέργεια που θα υποστηρίξει το επόμενο διάστημα με τη στρατιωτική βάση που κατασκευάζει στο παρακείμενο Γκιουμουσλούκ, απ’ όπου ξεκίνησαν οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι το 1996 για να καταλάβουν τη μικρή Ίμια.
Με άλλα λόγια, ο Σημίτης έκανε γκρίζα τα Ίμια και ο Τσίπρας, με τον κ. Καρανίκα, τα έκαναν κόκκινα, δηλαδή τουρκικά.
Πικρή είναι η αλήθεια αλλά πρέπει να λέγεται.
Αλήθεια, τι έκαναν τους κυβερνώντες στην Αρχαιότητα όταν έχαναν εθνικό έδαφος;

29 σχόλια:

  1. H SYMBASH TOY 1932 ITALIAS-TOURKIAS GIA THN IMIA

    Macedonian Press Agency Documents in Elot928 Greek Directory

    From: Macedonian Press Agency

    Οι ιταλοτουρκικές συμβάσεις του 1932 οι οποιες δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις

    ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΜΙΑ

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1 Φεβρουαρίου 1996, (Μ.Π.Ε.)

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ιταλοτουρκικής "σύμβασης για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων ανάμεσα στις ακτές της Ανατολίας και του νησιου του Καστελορίζου" η οποια "υπεγράφη στην Αγκυρα στις 4 Ιανοαυριου 1932" και το κειμενο του συνημμένου πρωτοκόλλου που υπεγράφη στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην Αγκυρα στις 28 Δεκεμβριου του ίδιου ετους με τα επιμέρους στοιχεια αυτης της οριοθέτησης.

    Η Βασιλική Κυβέρνησις της Ιταλίας αντιπροσωπευομένη υπό της Αυτού εξοχότητος του βαρόνου POMPEO ALOISI πληρεξουσίου Υπουργού και πρεσβευτού εν τουρκία

    αφ' ενός

    και η κυβέρνησις της τουρκικής Δημοκρατίας αντιπροσωπευομένη υπό της Αυτού εξοχότητος του ιατρού κυρίου TEUFIK RUSTUREY, Υπουργού των Εξωτερικών, βουλευτού Σμύρνης

    αφ΄ετέρου

    Επιθυμούσαι να διατηρήσουν και να σταθεροποιήσουν έτι περισσότερον τάς σχέσεις της ειλικρινούς φιλίας αι οποίαι λίαν ευτυχώς υφίστανται μεταξύ των, απεφάσισαν να διακανονίσουν διά μιας αμέσου διευθετήσεως την διαφοράν την αναφυείσαν μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας σχετικώς με την κυριαρχίαν εποί των νησίδων των κειμένων μεταξύ των ακτών της Ανατολίας και της νήσου Καστελλορίζου, ως επίσης και επί της νήσου Καρά'Αντά, και να προβούν εις την οριοθέτησιν των χωρικών υδάτων των περιβρεχόντων τας ανωτέρω νησίδας η κυριότης των οποίων απετέλεσε το αντικείμενον αμφισβητήσεως μεταξύ των, κατόπιν της ερμηνείας των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάνης.

    Οι υπογραφόμενοι, μετά την παρουσίασιν των πληρεξουσίων εγγράφων των αναγνωρισθέντων εν απολύτω τάξει, συνεφώνησαν επί των κάτωθι σημείων:


    ...

    30. Εις το ήμισυ της αποστάσεως μεταξύ Καρντάκ (ρ.σ.κ.) και Κάτω Ι. (Ανατολίας)

    [Ακολουθούν επτά (7) παρόμοια εδάφια και τέσσερις ειδικές περιπτώσεις]

    Η ορθογραφία των τοποθεσιών που αναφέρονται έχει ληφθεί από τους προαναφερομένους αριθμημένους αγγλικούς χάρτες.

    Εις την περίπτωσιν διαφοράς μεταξύ του κειμένου της παρούσης Συμβάσεως και των συνημμένων χαρτών, θα ληφθή υπ' όψιν το κείμενον της Συμβάσεως.

    ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΣΟΛΝΤΑΤΙ
    Σ.ΣΑΙΠ
    ΕΡΤΟΓΡΟΥΛ
    Μ.ΑΣΙΜ
    ΧΑΙΡΕΝΤΙΝ

    http://www.hri.org/docs/mpegrdocs/96-02-01.mpegrdocs.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

      2.1. Τα Δωδεκάνησα είχαν περιέλθει στην Ιταλία μετά τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο του 1912. Με βάση τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης που υπογράφτηκε την 24.7.1923 μεταξύ της Τουρκίας και των Νικητριών Δυνάμεων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Τουρκία παραιτήθηκε οριστικά υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος επί των κατεχομένων υπό της Ιταλίας νήσων "[...] Καλύμνου [...] και των υπ'αυτών εξαρτημένων νησίδων".
      2.2. Κατά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της 24.7.1923, προέκυψαν αμφισβητήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας ως προς τα ακριβή όρια ανάμεσα στα Ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα και την Τουρκική επικράτεια και σε ό,τι αφορούσε τις ενδιάμεσες νησίδες. Για την μερική διευθέτηση αυτών των διαφορών συνήφθη η Σύμβαση της'Αγκυρας της 4.1.1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, η οποία οριοθετούσε ορισμένα σημεία των εκατέρωθεν χωρικών υδάτων και ορισμένες νησίδες, όχι όμως τις συγκεκριμένες βραχονησίδες.
      2.3. Αυθημερόν ( 4.1.1932 ) οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν επιστολές, βάσει των οποίων αναλάμβαναν την υποχρέωση να προβούν στον καθορισμό και του υπολοίπου τμήματος των ιταλοτουρκικών θαλασσίων συνόρων.
      2.4. Ο καθορισμός του εναπομείναντος τμήματος των ιταλοτουρκικών θαλασσίων συνόρων έγινε με το Πρακτικό που υπογράφτηκε στην Αγκυρα 12 μήνες αργότερα, την 28.12.1932 μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας. Στη συμφωνία αυτή προσδιορίζεται το πού ανήκουν οι περισσότερες νησίδες της περιοχής, οι οποίες "ουδεμίας αμφισβητήσεως αποτελούν αντι-κείμενον"- μεταξύ αυτών και "οι βραχονησίδες Kardak", των οποίων επιβεβαιώνεται η υπαγωγή στην Ιταλία, καθώς η οροθετική γραμμή σημειώνεται "στο μέσον της αποστάσεως μεταξύ των βραχονησίδων Kardak και της νήσου Kato της Ανατολίας".
      2.5. Την εγκυρότητα του Πρακτικού της 28.12.1932 επιχειρεί σήμερα να αμφισβητήσει η Τουρκία, με το εξής επιχείρημα: Η τότε Κοινωνία Των Εθνών (Κ.Τ.Ε.), πρόδρομος του Ο.Η.Ε., είχε ορίσει ότι οποιαδήποτε Συνθήκη μεταξύ των μελών της, για να ισχύει, έπρεπε να κατατίθεται στην Κ.Τ.Ε., να πρωτοκολλείται και να δημοσιεύεται επισήμως από αυτήν. Πράγματι, οι προαναφερθείσες Συνθήκες της 24.7.1923 και της 4.1.1932 ακολούθησαν αυτή τη διαδικασία, όχι όμως και το συμπληρωματικό Πρακτικό της 28.12.1932. Η ερμηνεία που δίνει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι το τελευταίο κρίθηκε ότι δεν έχρηζε πρωτοκολλήσεως κ.τ.λ., διότι θεωρήθηκε ως συμπλήρωμα της προηγούμενης Συνθήκης. Το επιχείρημα αυτό επιβεβαιώνεται από σχετικό σχόλιο που έκανε την 1.2.1996 υπηρεσιακός παράγοντας του ΙταλικούΎπουργείου Εξωτερικών.
      2.6. Τα Δωδεκάνησα περιήλθαν τελικά στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων που υπογράφτηκε την 10.2.1947 μεταξύ της Ιταλίας και των Νικητριών Δυνάμεων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Βάσει αυτής της Συνθήκης, η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την πλήρη κυριαρχία επί των νήσων "[...] Καλύμνου [...] και των παρακειμένων νησίδων". Διαδεχόμενη η Ελλάδα την Ιταλία στην κυριαρχία της Δωδεκανήσου, κληρονόμησε ό,τι έλεγχε προηγουμένως η Ιταλία, συνεπώς και τις νησίδες "Καρντάκ-Αιμνιά-Ίμια", που ρητά σημειώνονται ως Ιταλικές στο Πρακτικό της 28.12.1932. Το Πρακτικό αυτό χρησιμοποιήθηκε άλλωστε ως πηγή επισήμων πληροφοριών για την οριοθέτηση της περιοχής που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, όπως προκύπτει και από τον Ελληνικό Νόμο 547 του 1948, που περιλαμβάνει ονομαστική απαρίθμηση των νησίδων και βραχονησίδων που υπήχθησαν στις επαρχίες στις οποίες διαιρέθηκαν τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα τα Αίμνια, Μικρό και Μεγάλο, σημειώνονται ρητά ως υπαγόμενα στην Επαρχία Καλύμνου.
      2.7. Από το 1947 που οι βραχονησίδες είχαν ενσωματωθεί στην Ελλάδα, η Τουρκία ουδέποτε επί μία πεντηκονταετία είχε διατυπώσει κάποια αμφισβήτηση σε ό,τι αφορά το καθεστώς τους, ώς τον Δεκέμβριο του 1995.

      https://helios-eie.ekt.gr/EIE/bitstream/.../LK_1996_01_TEXT.pdf

      Διαγραφή
    2. L. Kallivretakis and Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, “Υπόμνημα περί των νησίδων ‘Λιμνιά-Ίμια’,” Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, 2η έκδοση, 1996.

      http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/7743

      Διαγραφή
    3. Ακόμα και εκείνα τα χρόνια άλλοι κανονίζαν για εμάς! !! Απόντες μια ζωή! Ανάλογα του λαού και οι ηγέτες του !!!!!

      Διαγραφή
  2. Μου ειναι πολυ δυσκολο να το πιστεψω.Δεν μπορει ετσι για πλακα να χανουμε δυο βραχονησιδες ελληνικο εδαφος και οι αρχηγοι...οι υπευθυνοι πρωθυπουργος και υπεξ να μπεκροτρωνε και να κανουν εσωτερικο τουρισμο δειχνοντας μας ταχα οτι δεν τρεχει τιποτα!!ειναι επικινδυνοι αν πραγματι συμβαινει αυτο και πρεπει να λογοδοτησουν.Καλα η αντιπολιτευση τι ρολο παιζει;και δεν μιλαω για την ν.δημοκρατια μονο υπαρχουν και αλλα κομματα να που τι γινεται πραγματικα'εφοσον κανενας δεν μιλαει ειναι ολοι συνυπευθυνοι και συνενοχοι στο εγκλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαββα,
    Εγω θα ρωτουσα: Εμεις σαν Ελληνες τι θελουμε να ειναι τα Ιμια? Γκριζα, Κοκκινα η Μπλε.

    Εαν θελουμε να ειναι Μπλε θα πρεπει να ειμαστε και ετοιμοι να τα υπερσπιστουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη αν υποθεσουμε πως δεν ειμαστε ετοιμοι,ερχεται ο αλλος τα περικυκλωνει και τα κανει δικα του και εμεις σφυριζουμε αδιαφοροι;;και αν αυριο του ανηξει η ορεξη;;;ειμαστε δεν ειμαστε ετοιμοι αν συμβαινει κατι τετοιο θα επρεπενα εχουμε αναποδογυρισει τον πλανητη και δεν ειναι υπερβολη.

      Διαγραφή
  4. Κατακκόκινα κατάντησαν τα Ίμια, αλλά η πικρότερη αλήθεια είναι ότι τους περισσότερους Έλληνες δε τους ενδιαφέρει και δεν είναι διατεθειμένοι να "μπλέκουν" σε πολέμους μέρες που είναι...προέχει το καρναβάλι, ο χαρταετός, η λαγάνα και φυσικά, ο ταραμάς!...Έτσι δεν είναι χαλβαδοσυμπατριώτες μου;;...Για να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνέλληνα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Εδώ η Ελλάδα τελειώνει κι μερικοί Έλληνες (όχι όλοι) περί άλλων τυρβάζουν.. Δεν κοιμάμαι τα βράδυα στην σκέψη ότι θα μου πάρουν το μισό Αιγαίο.. Το Αιγαίο είναι ολόκληρη η Ελληνική ψυχή μας.. Το καρναβάλι είναι τόσο ασήμαντο.. Στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός πατριωτικός φορέας.. Ένας νέος Καποδίστριας.. Εύχομαι να μας λυπηθεί Ο Θεός..

      Διαγραφή
  5. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η υπεράσπιση της εδαφικής επικράτειας μιάς χώρας, προ-απαιτεί την ύπαρξη μιάς πραγματικής αστικής τάξης, με πλήρη συνείδηση του ρόλου της.
    Οι "δικοί" μας κομπραδόροι και ραντιέρηδες γιά ποιόν λόγο να μπούν σε τέτοιον κόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Εὔστοχη" κοινωνιολογική παρατήρηση μέ ἕνα σοβαρό Λάθος: Ἡ υπεράσπιση της εδαφικής επικράτειας μιάς χώρας, ἀπαιτεῖ γεωργικό καί κτηνοτροφικό πληθυσμό μέ φρόνημα ἐλευθερίας.
      Αὐτοί πολεμᾶνε διότι ἄν ἠττηθοῦμε αὐτοί πρῶτοι θά ὑποδουλωθοῦν.
      Μέ ἀστικοποιημένο τόν πληθυσμό, πού φοβᾶται πόλεμο ὡς ἐπιβλαβῆ γιά τά ἐλεύθερα ἐπαγγέλματα καί τό ἐμπόριο, τίς δουλειές του καί τήν ἐπιβίωσή του, πόλεμος γίνεται πολύ πιό δύσκολα.
      Χρειάζεται ἐνημέρωση τοῦ λαοῦ, ἐξουδετέρωση τῶν λαμόγιων ὅπου καί ἄν βρίσκονται, καί φρόνημα ἑνότητας.
      Αὐτό, τό φρόνημα ἑνότητας, τό καταστρέφει α) ἡ παλαιά διάκριση μεταξύ δεξιᾶς-ἀριστερᾶς, β) ἡ νεο-ἐποχήτικη ψευδοενότητα μεταξύ δεξιᾶς ἀριστερᾶς (βλ. πολιτικές...), καί ἀριστερᾶς δεξιᾶς (βλ. διαστροφόφιλους, κ.ο.κ.)

      Διαγραφή
    2. Κ.Γιωργο
      Διοτι οι ραντδιερηδες εχουν πρωτο και Θεο το χρημα.Αντεστρεψαν την ιεραρχια μιας χωρας.Επειδη ομως
      ειναι ετσι....η χωρα ...εμεις...εχουμε
      χρεος να ξαναφερουμε την
      ιεραρχια.Αυτο δεν ειναι πολιτικο
      θεμα.Ειναι θεμα δικαιοσυνης.Επειδη
      μας εχουν πρηξει με ..." τα λεφτα
      μου.....κανω οτι θελω...ειμαι μονος μια χωρα..."...καλο θαταν να τους δωσουμε εδαφος ναχουν σαν...χωρα.....πχ.να τους μαζεψουμε ολους στα.....Ιμια...Και ας παραστησουν την χωρα εκει....με τα κατσικια...θαχουν ετσι την ευκαιρια να κανουν εφε πλουτου ο ενας στον αλλο...και να υπερασπιστουν την ...χωρα τους στις επιβουλες..οντας πολυ γεναιοι...μπορω πχ.να φανταστω τον ....χι....Μπομπολα...με το αθλητικο κορμι..να μαχεται του ...πατριου εδαφους....αντι να μαχομαι εγω γιαυτο.Δεν εχει καμμια ομοιοτητα με την Γυαρο.Ειναι θεμα δικαιοσυνης...και ακριβως οτι ισχυριζεται ο ιδιος....ειναι μονος μια χωρα...κι οτι θελει κανει...με τα λεφτα του....στην αλλη χωρα...την δικη μας...χωρις να καταργουμε την στομικη περιουσια...βαζουμε εναν κσνονα λογικης στον πλουτο...οποιος μαζευει για να γινει μονος...χωρα...τον στελνουμε στο ....Καρντακ..συν γυναιξι και τεκνοις...και χωρις υδροφορα...

      Διαγραφή
  6. Τώρα οι Έλληνες και οι Κύπριοι έχουμε καρναβάλια...Αύριο θα πετάξουμε χαρταετό και θα φάμε μπόλικη λαγάνα με ταραμά. Από Τρίτη θα ετοιμαστούμε και για τον πόλεμο...χα χα χα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνω με τον κυριο κωνσταντακοπουλο. Νομιζω πάντως πως κατι πρεπει να παιζει στα ιμια.Κατι που δεν μας το ειπαν.Βρωμαει το θεμα πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ετσι ακριβώς. Ποιά Ιμια, ποιά απειλή... Οσο δεν γίνεται απόβαση στο Φάληρο η στην Μύκονο, οσο γεμίζουν τα ταβερνεία τα Σαββατοκύριακα, οσο ανεβαίνουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων δεν τρέχει τίποτε.
    Πιό κυνικά, "ολο το σκην ικό θα είν αι 24 ωρες οπως το 96, ούτε επιστράτευση δεν θα προλάβουν να κάμουν". "Θα μπούν οι Αμερικάνοι στο παιχνίδι και τέλος"...
    Αυτά λέγονται στα καφενεία - συγγνώμη καφέ, bistrots, wine bar κλπ - αυτά λέγονται σε "παρέες" τριαντάρηδων, αυτά βλέπουν, ακούν και σημειώνουν οι ημέτεροι κομπραντόροι οπως λέγει παραπάνω ο σχολιαστής και οι βεβαίως οι ενδιαφερόμενοι "Σύμμαχοι", γείτονες και "εταίροι".
    Οπότε ; Τα Ιμια εχουν απωλεσθεί. Πάμε για αλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τό ψητό εἶναι στό ὅτι δέν ἔχουν δικαιώματα νοτίως τῆς Κύπρου οἱ Τοῦρκοι μέ τίποτα τώρα, καί γιά νά μήν παρέμβουμε ἐκεῖ καί ἐμεῖς καί ἄλλοι,
    μᾶς ἀποπροσανατολίζουν καθηλώνοντάς μας στό Αἰγαῖο (ὅπου μέ κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις παραλύουν εὔκολα - γιά νά μήν τούς παραλύσουμε, προκαταβολικά, πιέζουν Τσίπρα).

    Ἕνα συμβούλιο ἐθνικῆς πολιτικῆς καί ἄμυνας μᾶς λείπει πλέον τραγικά, εἶναι φανερό καί στούς ἀδαεῖς ἀκόμη.
    Ἄν δέν συσταθῆ καί τό πληρώσουμε αὐτό, μέ σφάλματα, οἱ πολικοί πρέπει νά κάτσουν στό σκαμνί.

    Διότι, εἶναι στοιχειῶδες καθῆκον τους πλέον. Τό ὑπαγορεύει ἡ τέχνη τῆς πολιτικῆς. Καί ἄν εἶναι ἄσχετοι, ἄς μήν ἀναλάμβαναν τέτοια καθήκοντα.
    Μόνο διότι δέν συγκαλούν ἄμεσα καί ἐπειγόντως ἕνα τέτοιο Συμβούλιο, θά φταῖνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Τουρκία θέλει ζωτικό χώρο και πόσο μάλλον όταν το Αιγαίο είναι γεμάτο από πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν κάνει τίποτα ο Διεθνής παράγοντας. Απλό, θα μας αφήσει να σφακτούμε και θα διαπραγματευτεί με τον νικητή, στον οποίο θα πει δώσε μου μεγαλύτερο ποσοστό από τον πλούτο που διαθέτεις μια και είσαι πια αδύναμος να το εξορίξεις μόνος σου και ακόμα περισσότερο αδύναμος μια και η χώρα σου έχει πληγεί από την καταστροφή. Έτσι λοιπόν, ο διεθνής παράγοντας θα έχει περισσότερα οφέλη, εάν εμείς πάμε σε πόλεμο μεταξύ μας. Η Τουρκία έτσι όπως είναι με το συγκεκριμένο status quo δεν οφελείται καθόλου. Άρα, θεωρεί πως σε έναν πόλεμο ή με την απειλή πολέμου θα κερδίσει. Έχοντας υπ' όψιν μου την ελληνική κατάσταση, φοβάμαι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα παραχωρήσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας (το εν λόγω άρθρο το επιβεβαιώνει) στην Τουρκία, και μετά οι Τούρκοι θα θελήσουν κι άλλο και τότε θα έχουμε τον πόλεμο. Η Δύση κοιτά τα συμφέροντά της και λειτουργεί με γνώμονα το μεγαλύτερο κέρδος. Να γιατί σφυρίζει αδιάφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα πολλα λογια ειναι φτωχεια...
    Ο αξιοτιμος κος Παϊατ και οι συν αυτω,απεφανθησαν μεσω του Πρεσβεως εμμεσως πλην σαφως:"Ειστε μια χαρα στο Αιγαιο...ερχονται και τα τουρκικα κοτερα,εχετε και τους κινεζους στο περαια...ολα ωραια και καλα...αφηστε τα φιλιοπολεμικα σας,διοτι αλλα σχεδια εχωμεν δια την τουρκιάν"...
    Και συμφωνω απολυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα Ιμια ειναι κοκκινα....ΕΡΓΚΑ ΟΜΝΕΣ...ΕΡΓΚΑ ΠΟΡΝΕΣ...ΚΑΙ ΕΡΓΚΑ ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΟΥΣ ΜΑΞΙΜΟΥΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητε Δημητρη Κ. συνφωνω με τα ΕΡΓΚΑ. Ειναι η μικρη εικονα. Δυο πινελιες απο τη μεγαλη εικονα. Για τριτη χρονια η Ρωσσια ειναι η μεγαλυτερη σιτοπαραγωγος χωρα του κοσμου (Τσαρικη εποχη). Ο Πουτιν εχει στα χερια του τη συνθηκη του Καρς η οποια απαιτει ανανεωση ανα εικοσπενταετια. Αναφερρεται στα εδαφη της Αν. Τουρκιας που παρεχωρησε ο Λενιν. Το χρημα εχει μετεφερθει Ανατολικα. ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν υπαρχουν. Σου θυμιζω τι ειπε ο Κινεζος αξιοματουχος της Πρεσβειας στο Βελιγραδι οταν εφαγε το κτηριο τον πυραυλο. Ρωτα ο Σερβος δημησιογραφος. Πως θα αντιδρασει τωρα η Κινα; Απαντα ο Κινεζος. Αυτη την ερωτηση να μου τη κανεις μετα απο σαραντα χρονια. Κοντα ειμαστε. Ο κ. Παιατ δεν κανει πλεον κουμαντο. Ζουμε inertia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολυ σωστα τα λες...Αχοι.Δεν βλεπω τι μας εμποδιζει να γινουμε κι εμεις ο μεγαλυτερος παραγωγος ΖΕΑΣ στον κοσμο...εκτος απο ενα παλιοχαρτο του Ελ.Βενιζελου το 1926...που ξεκουφενοντας την χωρα για τον λογο την ...απαγορευσε μετα απο 3000 χρονια που ηταν κυρια διατροφη μας αντι σιτου.Ακομη κανεις δεν ...απαντησε για τον λογο..διοτι θα φαει τοματες στην μαπα ενα τονο...προς γνωση η ζεα κανει 6 ευρω το κιλο αλευρι...και το παραγει η...Γερμανια...που πηρε τα σπορια απο μας...Το χαρτι νομο..του ...
    εθναρχη...το κανουμε χαρταετο...και τον δενουμε με ενα σκοινακι στον ταφο του...μεχρι να μας απαντησει γιατι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ Σάββα εσύ καλύτερα από όλους γνωρίζεις ότι όταν σου αμφισβητούν την Εθνική σου κυριαρχία πρώτα μιλάς (διεθνή φόρα) και αν δεν καταλαβαίνει ο αντίπαλος τότε χτυπάς χωρίς άλλα λόγια και χωρίς καθυστέρηση(με τα όπλα).

    Αυτό που γίνεται σήμερα από τους εθνοπατέρες της Ελληνόφωνης βουλής είναι αδερφίστηκα κόλπα.

    Κανένα ξένο συμφέρον και κανένα συμφέρον συμμάχου χώρας δεν μπορεί και δεν είναι υπεράνω του Εθνικού συμφέροντος.

    Δυστυχώς έχουμε και την ατυχία να μας κυβερνάνε στην λάθος χρονική συγκυρία οι λάθος άνθρωποι.

    Άθεοι, διεθνιστές, αντίΧριστοι, υποτακτικοί των τοκογλύφων και των ξένων.

    Σάββα φοβάμαι ότι θα δούμε λίαν συντόμως να ακρωτηριάζεται η πατρίδα μας.

    Τα Ίμια είναι το δόλωμα , το ψάρι το μεγάλο είναι πολλά περισσότερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ZEA! Το πλεον σημαντικο ζητημα για την Ελλαδα. Ομως ΜΜΕ μουγκα στη στρουγκα ακομη και σοβαρα ιστολογια μουγκα. Ποιος στηνει Κυβερνησεις στη χωρα Δημητρη Κ., αυτοι που ψηφιζουν; Μη... ασε ο οικοδεσποτης εχει επιπεδο λογου και γλωσσας. Η Ελλαδα του σημερα θα μπορουσε οχι μονο να επαναλαβει το οικονομικο θαυμα τηε εποχης 60-70 αλλα να το υπερκερασει, σε βαθμο κλιμακος, αν δεν της ειχαν κανει την ενεση του Μπεναρογια οι Αγγλοσαξωνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπορει να καταπληξει η Ελλαδα ...ναι...αν εχει αυτοπεπιθεση..και περηφανεια..καθε Ελληνας...Αν δεν ειναι λυγουρης...γιουρο...αμερικο...λοντρο...βερολιν...παρι σεν ζερμεν..κι αλλα καρναβαλια...Χιλιες φορες να γινουν ολοι υπεροπτες εδω...φανατικα .Το θεμα βεβαια ειναι το πολιτευμα.Ολα τα κλασικα πολιτευματα μαιμου.τα γνωστα...ειναι της πλακας..Δεν θα με πειραζε να ευφευρουμε ενα παλαβο δικο μας..Ετσι κι αλλιως δικα μας ειναι τα προτυπα ολα.Κατι που ναχει Αρετη..πρωτα....λογικη μετα...και καλη καρδια...και πιστη.Οπως πρεπει να δουμε ..γιατι....τον λογο..που Φερδιναρδος Ισαβελλα ...εκαναν κατι..τι συνεβει δηλαδη...Οπως και ναναι σ αυτην την στροφη του χρονου....ο Θεος...δινει μια ωθηση...διοτι δεν παει αλλο...Η θα ωθουσε..η ..θα εκλεινε το μαγαζι.Προφανως διαλλεξε την ωθηση...Τωρα αρχιζει η επιταχυνση....ελαφρα στην αρχη....ισχυροτερη μετα....ειναι η περιφημη ταχυτητα διαφυγης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν ξέρω τελικά αμ είμαστε χορτάτοι ή απλά ζαλισμένοι, πάντως μαχητές δε είμαστε. Ή μάλλον είμαστε όταν έχει survivor. Πραγματικά δεν ξέρω που πάμε, την μια ειμαι αισιόδοξος για την πατρίδα και απο την άλλη φριττω απο την νωθρότητα και την αποβλάκωση μας. Ζητείται κατεύθυνσις ζητείται ελπίς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βλεπω οτι Κοτζιας και Νιμιτσακος δεχοντε ευγενικην τινα ωθησιν προς την ταχυτητα διαφυγης. Τυχεροι αν εχουν τις βαλιτσες ετοιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. http://www.pravdareport.com/world/asia/19-02-2018/140105-turkey-0/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.