3/2/18

FT : Η κόντρα Ελλάδας-πΓΔΜ και ο Μέγας Αλέξανδρος

Η πολυετής προσπάθεια επίλυσης της διαφωνίας με τα Σκόπια και τι έχουν να κερδίσουν οι δύο πλευρές. Τα συλλαλητήρια, οι αντιδράσεις και οι συμμαχίες. Η πολιτιστική ιδιοκτησία και τα δικαιώματα στην κληρονομιά.

Πίσω από έναν μαχητή που θυμίζει άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο συνταξιούχος στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος έδωσε στη Θεσσαλονίκη, την ελληνική πρωτεύουσα του Bορρά, σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους, το μήνυμα που ήθελαν να ακούσουν.
«Η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική και θα παραμείνει έτσι», δήλωσε. Ο κ. Φράγκος, πρώην επικεφαλής του ΓΕΣ, συσπειρώνει τη λαϊκή αντίθεση σε μια νέα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα, του πρωθυπουργού της Ελλάδας, να λύσει μία από τις πιο δύσκολες διαφορές εξωτερικής πολιτικής: πώς να ονομαστεί ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας, ο οποίος είναι επισήμως γνωστός ως πΓΔΜ (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).
Η πΓΔΜ και η Ελλάδα βρίσκονται εδώ και σχεδόν 30 χρόνια στα μαχαίρια για το θέμα της ονομασίας, από τότε που η πΓΔΜ δήλωσε την ανεξαρτησία της το 1990 από την καταρρέουσα ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας. Η Αθήνα διατύπωσε αντιρρήσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι το όνομα υπονοούσε εδαφικές απαιτήσεις για τη δική της περιοχή της Μακεδονίας.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.