27/2/18

Σοβαρή εξέλιξη - Μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper στη Λάρισα!

Η σημαντική αναβάθμιση της 110 Π.Μ. επιβεβαιώνει τους στενούς δεσμούς Ελλάδας - ΗΠΑ...
Από την 1η Μαρτίου ξεκινά η διαδικασία μεταστάθμευσης δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) MQ-9 Reaper των ΗΠΑ, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Τα MQ-9, που θα συνοδεύονται από δεκάδες αξιωματικούς και τεχνικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, θα σταθμεύσουν στη Λάρισα για τουλάχιστον ένα εξάμηνο και προβλέπεται να επιχειρούν από κοινού με τα ελληνικά μη επανδρωμένα "ΠΗΓΑΣΟΣ", σε «ασκήσεις συνεκπαίδευσης» Ελλήνων και Αμερικανών στρατιωτικών.HELLAS_ΠΗΓΑΣΟΣ_ΙΙ
Το καλοκαίρι του 2017 – μετά και τις εξελίξεις στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας – πολυμελές κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματικών περιόδευσε σε Πτέρυγες Μάχης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κι έκανε επιθεώρηση σε ελληνικές εγκαταστάσεις προς αξιοποίηση, ενταγμένη στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για δημιουργία πρόσθετων «βάσεων» υποστήριξης στην περιοχή, με αφορμή και τις εξελίξεις στο Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή αλλά και τα Βαλκάνια σε συνδυασμό, επίσης και με τη στάση της Τουρκίας.
Η μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητές τους. Τους ενδιέφερε πολύ η Σκύρος. Τη μεταστάθμευση στο κέντρο του Αιγαίου την επιθυμούσε και η ελληνική πλευρά, για ευνόητους λόγους. Τελικά δεν επελέγη η Σκύρος με τη δικαιολογία της δύσκολης προσέγγισης των MQ-9 από τη μία πλευρά του αεροδρομίου. Η Λάρισα κρίθηκε πιο κατάλληλη από κάθε άποψη και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις εγκαταστάσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για MQ-9 Reaper
Τα MQ-9 Reaper είναι μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) με τεράστιες δυνατότητες. Πάρα πολύ μεγάλη αυτονομία, πάρα πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης και δυνατότητα πολλαπλών αποστολών. Εννοείται ότι μπορούν να μεταφέρουν οπλισμό και να κάνουν χτυπήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά που θα έρθουν στην Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι εξοπλισμένα, αλλά θα κάνουν αποστολές εναέριας επιτήρησης. 
Το πού θα τις κάνουν ουδείς μπορεί να το γνωρίζει, αλλά οι υποθέσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολλές, αν αναλογιστούμε ότι η αυτονομία τους τους επιτρέπει να πετούν μέχρι την Αφρική αλλά και πολύ …βόρεια αν χρειαστεί.
Η επιλογή των Αμερικανών να γίνει μεταστάθμευση τέτοιων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και σε αμυντικό επίπεδο. Μόλις προχθές ο Αμερικανός πρέσβης Geoffry Pyatt είχε μιλήσει για εμβάθυνση των ελληνοαεμρικανικών σχέσεων, ειδικά στον τομέα της άμυνας. 
Η παρουσία τέτοιων οπλικών συστημάτων σε ελληνικό έδαφος το επόμενο δύσκολο, όπως εικάζεται, εξάμηνο στα ελληνοτουρκικά έχει οπωσδήποτε τη σημασία της.

www.bankingnews.gr

6 σχόλια:

  1. Η φράση «…μετά και τις εξελίξεις στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας…» που κολλάει; Απλά ένα τρυκ για να προσελκύσει το μάτι και την προσοχή του αναγνώστη; Επιχειρούσαν σε μόνιμη βάση Αμερικανικά MQ-9 από το Incirlik; Μία συμφωνία που είχε γίνει το 2015 (πριν την απόπειρα πραξικοπήματος) για χρήση των εγκαταστάσεων για τον αγώνα εναντίον του ISIS δεν τα πήγε και πολύ καλά αφού οι Τούρκοι είχαν ενστάσεις για το εάν τα υπό UAV παρεχόμενα στοιχεία έδιναν προβάδισμα στους Κούρδους (συμμάχους των ΗΠΑ)…

    …συν τοις άλλοις, η καρδιά των επιχειρήσεων και βάση απογείωσης / προσγείωσης των Αμερικανικών UAV, βρίσκεται στην βάση Sigonella (Σικελία) από όπου ξεκινούν τα σκάφη είτε πρόκειται να συλλέξουν πληροφορίες πάνω από την Ρωσο-Ουκρανική μεθόριο, είτε να προσβάλουν με Hellfire στόχους στο Αφγανιστάν.

    Μου διαφεύγει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και που να αποκαλυφτει το απολυτο Ελληνικο υπεροπλο : Ο εκτοξευτηρας αυστηρων προειδοποιησεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΠΟΛΛΑΠΛΟΣ εκτοξευτήρας αυστηρών προειδοποιήσεων, εννοείτε.

      Διαγραφή
  3. ο βαθυς φιλοαμερικανισμος μας...ειμαστε αθεραπευτα εμποτισμενοι με την αμερικανια...
    εξαλλου,για ολα φταινε οι ρωσοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΗΚΟΜΕΝ εις την Δυσην εφη ο ακατανομαστος *Εθναρχης*.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καμμια 200 οικογενειες...ανηκουν..οι αλλοι βοσκανε στο λιβαδι...ανηκουν στο γκαζον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.