7/2/18

Sputnik: Ξαφνική επιπλοκή: Οι Αμερικανοί πιέζουν την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο…

«Ξαφνική επιπλοκή: Η Αμερική πιέζει την Ελλάδα σε μια ισχυρή κίνηση κατά της Σερβίας», έχει τίτλο το δημοσίευμα

«Η Αθήνα θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, εάν το ζητήσει η Ουάσιγκτον, για διάφορους λόγους.
Μεταξύ αυτών ο μεγαλύτερος είναι η οικονομία, λόγω των πιέσεων που προέρχονται από την ΕΕ και τη Γερμανία.
Ο δεύτερος σοβαρός λόγος είναι η ασφάλεια, λόγω των φιλοδοξιών των Αλβανών, αλλά και των Τούρκων προς την ελληνική επικράτεια», σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ.

Πίσω από τις συνομιλίες του ονόματος μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, βρέθηκε, επίσης, το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από την κυβέρνηση των Αθηνών.

Το ΝΑΤΟ μοχλός πίεσης στην περιοχή

Αυτή η πληροφόρηση προέρχεται από τον συνεργάτη του Σπούτνικ, Ντουσάν Γιάνιτς, ο οποίος τονίζει ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ άλλαξε με την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προτιμά στρατιωτικές-διπλωματικές λύσεις.

Είναι σαφές, προσθέτει, ότι οι Αμερικανοί ενισχύουν αυτό το στρατιωτικό συγκρότημα (ΝΑΤΟ) τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, με στόχο να το χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης.

«Έτσι ο Τραμπ, μία από τις προτεραιότητες για την ενίσχυση των Αμερικανών στα Βαλκάνια και την απομάκρυνση της Ρωσίας, είναι βέβαιο ότι με το ΝΑΤΟ θα διαδραματίσει το ρόλο αυτόν.

Οι σημερινές κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Ελλάδας θέλουν να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επειδή δεν μπορούν να είναι μέλη του ΝΑΤΟ εάν έχουν πρόβλημα με κάποιο μέλος.

Το γεγονός ότι υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση, δεν θα αλλάξει, ούτε οι ίδιες οι διαδηλώσεις που γίνονται στην Ελλάδα», πιστεύει ο Γιάνιτς, προσθέτοντας «ότι αυτά τα γεγονότα μπορούν να αυξήσουν μόνο την τιμή που η Ελλάδα θα ζητήσει από την Αμερική για αυτό».

Για ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου σημειώνεται:

«Η Ελλάδα έχει πιεσθεί τόσο πολύ οικονομικά από την ΕΕ και τη Γερμανία, που δεν μπορεί να αναπνεύσει. Η Αθήνα επιδιώκει τώρα μια θέση στην οποία μεταξύ άλλων θα μπορούσε να διευκολύνει την οικονομική κατάσταση. Μέχρι στιγμής όλες οι πολιτικές διαδικασίες έχουν λήξει με μια πολύ ρεαλιστική υπολογιζόμενη τιμή. Δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει και αυτήν τη φορά.

Το άλλο είναι η ασφάλεια της ίδιας της Ελλάδας. Εάν το ζήτημα των Σκοπίων δεν κλείσει, τότε ανοίγει το αλβανικό πρόσχημα που στοχεύει στην Ήπειρο, μέρος της Τσαμουριάς.

Οι Έλληνες δεν θέλουν να κλείσουν το ζήτημα αυτό. Το τρίτο είναι η Τουρκία, επειδή ο ελληνικός εθνικισμός είναι ο πρώτος εχθρός αυτής της χώρας. Οι Έλληνες βλέπουν τη θέση της Τουρκίας να αναταράσσεται στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία με τους Αμερικανούς είναι πολύτιμη για την εκτόνωση της παγωμένης σύγκρουσης στην Κύπρο.

Όλα αυτά πρέπει να επιλυθούν από τους Έλληνες με ενισχυμένη συνεργασία με τους Αμερικανούς, καθώς οι Τούρκοι και οι Έλληνες βρίσκονται στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Το λόμπι των Αλβανών στην Ελλάδα
Ο Γιάντιτς σημειώνει ότι δεν πρέπει να λησμονείται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνιμα ή προσωρινά περίπου 700 χιλιάδες Αλβανοί, ενώ περίπου 150 χιλιάδες παραμένουν στο τόξο Σκοπίων- Κοσσυφοπεδίου- Αλβανία- Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις απόψεις του, αυτή είναι μια ισχυρή διασπορά, πιο συγκεκριμένα ένα λόμπι, και το ελληνικό κοινό το έχει αποδεχθεί ως γεγονός των τελευταίων δέκα ετών. Ο Γιάντσιτς σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κράτος από την Ελλάδα, θα ήταν για την Αμερική μια τεράστια υπηρεσία.

Το όνομα των Σκοπίων «Γκόρνα Μακεντόνια»

Το ρωσικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι το μελλοντικό όνομα των Σκοπίων είναι «Γκόρνα Μακεντόνια», που θα λέγεται στα αγγλικά ως μια λέξη και δεν θα μεταφράζεται (ως Άνω Μακεδονία- Upper Macedonia)

Από άλλη πλευρά, ο Σάσα Μπορόγεβιτς, σχολιαστής της εξωτερικής πολιτικής, πιστεύει ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αναγκαζόταν να συμφωνήσει με το σχέδιο που αναφέραμε για το όνομα των Σκοπίων και αναγνώριζε το Κοσσυφοπέδιο, τώρα οι 140 χιλιάδες διαδηλωτές στην ελληνική πρωτεύουσα είναι σίγουρο ότι τράβηξαν την προσοχή της.

Θα καταλήξει:

«Η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο Ορθόδοξης χώρας, η οποία πάντοτε συνδέεται αδελφικά με τη Ρωσία. Είναι σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να φύγει από αυτόν τον κύκλο και να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο χάρη των χρημάτων, και πιο συγκεκριμένα, υπόσχονται ότι θα της σβήσουν το χρέος προς την ΕΕ», είπε ο Μπορόγεβιτς.

( Στοιχεία από rs.sputniknews.com)
--
The Hellenic Information Team

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.