28/3/18

Προσοχή, μην μας παρασύρουν οι τίτλοι των απελπισμένων της κυβέρνησης - Τα θέλει όλα ο Ερντογάν - Δεν κάνει πίσω από την ΑΟΖ

 Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες  
Προκλητικά αμετακίνητος στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ εμφανίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ο Ταγίπ Ερντογάν, στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας, θέτοντας θέμα «νομίμων διεκδικήσεων και συμφερόντων» της Τουρκίας και ζητώντας από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. να παρέμβουν για «ισότιμη συμμετοχή» των Τουρκοκυπρίων στον «μηχανισμό λήψης αποφάσεων», σε σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Ερντογάν επικαλέστηκε μάλιστα και το διεθνές δίκαιο προκειμένου να αιτιολογήσει τη στάση της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ (!), απαντώντας με τον τρόπο αυτό στα μηνύματα που του μετέφερε καθηκόντως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τερματισμό των «έκνομων δραστηριοτήτων» της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας υπέβαλε γραπτώς τις θέσεις του επί όλου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένης και λίστας αιτημάτων της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες.
Άλλωστε, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο ηγέτης της Τουρκίας ανέφερε ότι αναμένει από την Ε.Ε. να αναλύσει, να αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επί των θέσεων που ο ίδιος υπέβαλε «γραπτώς», στέλνοντας την μπάλα στο γήπεδο των Βρυξελλών...
Όπως εξάλλου πληροφορείται ο «Φ», πέραν των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, του δευτέρου πακέτου βοήθειας από την Ε.Ε. προς την Άγκυρα (για τους Σύρους πρόσφυγες), ο κ. Ερντογάν εξασφάλισε και δέσμευση ότι οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν τις τουρκικές προτάσεις για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες.
Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Κομισιόν δεσμεύτηκε να στείλει ομάδα τεχνοκρατών στη Τουρκία, «πιθανότατα εντός Απριλίου», κάτι που είχε γνωστοποιήσει προς το Συμβούλιο, εξασφαλίζοντας πράσινο φως από τα 28 κράτη-μέλη (σ.σ. πριν από τη συνάντηση της Βάρνας).
Ο κ. Ερντογάν ζήτησε επίσης πρόοδο σε τέσσερα ζητήματα, στη βάση σημειώματος εργασίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, που είχαμε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή:
● Επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, που προϋποθέτει άνοιγμα/ξεπάγωμα κεφαλαίων και συνεπώς άρση του κυπριακού βέτο, κάτι πάντως που δεν συζητά καν η Λευκωσία. Επί του προκειμένου, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του είναι υποψήφια 55 ολόκληρα χρόνια, από το 1963 και έθεσε θέμα άμεσης προόδου στην ενταξιακή της διαδικασία.
● Για το ζήτημα άρσης των διατυπώσεων θεωρήσεων διαβατηρίου που αναφέρουμε πιο πάνω, ο κ. Ερντογάν ζήτησε χρονοδιάγραμμα ικανοποίησης του αιτήματός του, παραπέμποντας στον Φεβρουάριο 2019 και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές.
● Σε ό,τι αφορά στην Τελωνειακή Ένωση, ο Τούρκος Πρόεδρος πρόταξε οικονομικά οφέλη για όλα τα μέρη, καθώς ο όγκος εμπορικών συναλλαγών Ε.Ε.-Τουρκίας, ενδέχεται να εκτιναχθεί από 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σε 300 δισεκατομμύρια ετησίως. Ζήτησε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι έλαβε υποσχέσεις (σ.σ. από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) για έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης στα τέλη του 2017, κάτι που δεν υλοποιήθηκε.
● Σε ό,τι αφορά στο πακέτο των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Ερντογάν ζήτησε «αμεσότερη εμπλοκή» της Τουρκίας στη διαδικασία, κάτι που δεν ευνοεί η Ε.Ε., η οποία επιδιώκει όπως τα κονδύλια διατίθενται απευθείας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή/και στους ίδιους τους Σύρους πρόσφυγες.

Έξαλλος για τους Έλληνες στρατιώτες
Έξαλλος με τις υποδείξεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αναφορικά με την ελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος, εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι κοινοτικοί ηγέτες κάλεσαν τον κ. Ερντογάν να προχωρήσει στην ελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, πριν τις 8 Απριλίου (Πάσχα), ευχή που επανάλαβε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη τύπου.
Το θέμα ωστόσο συζητείτο για πολλή ώρα στη διάρκεια της ευρωτουρκικής συνάντησης και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», ο Ερντογάν αντέδρασε έντονα, υποδεικνύοντας στους κοινοτικούς αξιωματούχους ότι δεν έδειξαν ανάλογη ευαισθησία όταν ο ίδιος ζητούσε την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για απόπειρα δολοφονίας του και παραπέμποντας στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από όλους να σεβαστούν την τουρκική δικαιοσύνη, ενώ ζήτησε όπως προχωρήσουν στη συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων, χωρίς να ξεκαθαρίζει –ενώπιον όλων που συμμετείχαν στην ευρωτουρκική συνάντηση– τι προτίθεται να πράξει σε σχέση με τους δύο Έλληνες στρατιώτες. «Δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, εννοώντας ότι δεν υπερτερεί της τουρκικής δικαιοσύνης...
«Ψήνουν» δεύτερη Βάρνα;
Ερωτηματικά προκαλεί τοποθέτηση του ηγέτη της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ελπίδα για μια «νέα συνάντηση» τον προσεχή Ιούνιο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι «ψήνεται» μια νέα ευρωτουρκική συνάντηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η βουλγαρική προεδρία, με την οποία επικοινώνησε ο «Φ», δήλωσε αναρμόδια να τοποθετηθεί και μας παρέπεμψε σε εκπρόσωπο της βουλγαρικής κυβέρνησης. Επικοινωνήσαμε και με τον εν λόγω εκπρόσωπο της κυβέρνησης στη Σόφια, που επικαλέστηκε αδυναμία επικοινωνίας με τα πρόσωπα που συνόδευαν τον κ. Μπορίσοφ στη Βάρνα (!), αποφεύγοντας ουσιαστικά να τοποθετηθεί.
Κοινοτικοί κύκλοι θεωρούν ότι η δήλωση Μπορίσοφ ήταν μια απλή ευχή, επισημαίνοντας ότι τέτοιο ζήτημα δεν ηγέρθη από κανέναν στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας.
Σημειώνεται όμως ότι ο Βούλγαρος ηγέτης είχε διμερή συνάντηση με τον κ. Ερντογάν πριν από την συνάντηση με Τουσκ και Γιούνκερ. Σύμφωνα με τουρκικούς κύκλους, ο κ. Ερντογαν ήταν πολύ ικανοποιημένος από τα όσα του μετέφερε ο κ. Μπορίσοφ στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο. 
Φιλελεύθερος

6 σχόλια:

  1. O αλλοπρόσαλλος Οθωμανός
    https://analyst.gr/2018/03/27/o-alloprosallos-othomanos/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη, δεν είχα δει ότι είχατε αναρτήσει ήδη το άρθρο του analyst.

      Διαγραφή
  2. Ταϋγέτη.

    Ἄν δὲν βάλη μυαλὸ ἡ Εὐρώπη καὶ δὲν ἀντιμετωπίσει αὐτὸν τὸν ἐπικίνδυνο Ἐρντογὰν,σὰν τὸν Χίτλερ τοῦ 21ου αἰῶνα,αὐτὴν τὴν φορὰ δέν θὰ σταματήση ὁ Τοῦρκος ἔξω ἀπὸ τὴν Βιέννη,διότι θὰ ἔχη βοήθεια καὶ ἀπὸ τὰ ἐκατομμύρια τῶν ἐντὸς τῶν κρατῶν λάθρο.

    Ἐμεῖς δὲ,ἄν δὲν ἀπαλλαγοῦμε ἀπὸ αὐτοὺς τοὺς ἀνάξιους Συριζανέλ,δὲν γνωρίζω πόσοι θὰ μείνουμε ἀπὸ τὰ 11 ἑκατομμύρια ποὺ εἴμαστε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο άνθρωπος είναι παράφρονας.Ονειρεύεται την Μεγάλη Οθωμανική Αυτοκρατορία με τα "σύνορα της καρδιάς του" (!!). Θα ξοδέψει τώρα δεκάδες δισεκατομμύρια για ρώσικους S-400 και άλλα οπλικά συστήματα, ενώ η οικονομία του είναι σε κακά χάλια και υποβαθμίζεται καθημερινά.Αυτές οι κινήσεις στρέφονται (κυρίως/και) εναντίον της Ελλάδας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμείς ξέραμε ότι μόλις φύγει από τη Βαρνα ο Ερντογαν θα αρχίσει τις αποκοτιες του, καθώς επίσης ότι δεν θα έτρεχε να πράξει αμέσως τις προτροπες των αξιωματούχων της ΕΕ. Αυτά θέλουν χρόνο και τρόπο.
    Εάν κάποιος τα πίστευε τότε θα ήτανε ξανθουλης, και θα προέκτεινε τον μύθο με τις ξανθιές και στους ξανθιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι...δωστε του ρε παιδια λιγη ΑΟΖ να δουμε αν και ποτε θα το βγαλλει τιποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.