31/3/18

«Οφθαλμός αντί οφθαλμού» από τη Ρωσία - Αθρόες απελάσεις Δυτικών διπλωματών

Αστυνομικός περιπολεί έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.
ΜΟΣΧΑ. Δεκάδες διπλωμάτες παρήλασαν χθες από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την απόφαση της Μόσχας να προβεί σε αντίποινα για τις δυτικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Εκπρόσωποι τουλάχιστον 23 διπλωματικών αποστολών στη Μόσχα πέρασαν το κατώφλι του κτιρίου, καθώς το υπουργείο ανακοίνωνε τον ακριβή αριθμό διπλωματών από κάθε χώρα που σκόπευε να απελάσει. Η στρατηγική ήταν οφθαλμός αντί οφθαλμού, δηλαδή όσοι διπλωματικοί υπάλληλοι από τη Ρωσία απελάθηκαν από την εκάστοτε χώρα της Δύσης άλλοι τόσοι δυτικοί διπλωμάτες θα εγκατέλειπαν και τη ρωσική επικράτεια: π.χ. τέσσερις από τη Γερμανία, δύο από την Ισπανία, 13 από την Ουκρανία, κ.λπ.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πάντως ότι η απόφαση της Μόσχας «δεν προκάλεσε έκπληξη». Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα απελάσει τουλάχιστον 150 δυτικούς διπλωμάτες από τη χώρα και πως θα τερματίσει τη λειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη ως αντίποινα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και αρκετές χώρες της Ευρώπης για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως στους 150 δυτικούς διπλωμάτες συγκαταλέγονται 60 Αμερικανοί που κηρύχθηκαν personae non gratae και θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τις 5 Απριλίου. Το προξενείο της Αγίας Πετρούπολης είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ρωσικό στο Σιάτλ και θεωρείται πως έχει ιδιαίτερη αξία για τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του να πυροδοτεί περαιτέρω εντάσεις. Αντιστοίχως, τη Δευτέρα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ και την απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών που εργάζονταν σε υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η απάντηση της Μόσχας ήρθε καθυστερημένα, καθώς έπρεπε να ελεγχθεί προσεκτικά η λίστα των δυτικών διπλωματών προς απέλαση ώστε να μην προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας.
Προειδοποίηση

Την Πέμπτη, ο Λαβρόφ ανακοίνωσε πως είχε ήδη κληθεί ο Αμερικανός πρεσβευτής ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες των αμερικανικών απελάσεων, ενώ από χθες το υπουργείο Εξωτερικών καλεί ξεχωριστά τους πρεσβευτές των χωρών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες για να τους ανακοινώσει την απέλαση ίσου αριθμού διπλωματών. Ο Λαβρόφ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτή τη στιγμή, ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Χάντσμαν έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο αναπληρωτής Σεργκέι Ριάμπκοφ θα του εξηγήσει το περιεχόμενο των αντιποίνων προς τις ΗΠΑ». Πηγές αναφέρουν πως κατά τη συνάντηση ο Αμερικανός πρεσβευτής προειδοποιήθηκε πως η πράξη των ΗΠΑ συνεπάγεται «τις σοβαρότερες συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα». Ο Λαβρόφ δήλωσε παράλληλα πως «όλα τα μέτρα που αφορούν τα άτομα που θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία... θα ισχύσουν αντίστοιχα και για τις υπόλοιπες χώρες».

Η Ουάσιγκτον άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να απαντήσει στις κινήσεις της Ρωσίας. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε πως «διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε στο μέλλον. Επανεξετάζουμε τις επιλογές μας. Η Ρωσία δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ως θύμα. Τα μόνα θύματα σε αυτήν την κατάσταση είναι οι δύο που βρίσκονται στο νοσοκομείο στο Ηνωμένο Βασίλειο», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση της Μόσχας «λυπηρή» και «αδικαιολόγητη».

Αυτή την εβδομάδα, περισσότερα από 20 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. απέλασαν σχεδόν 150 Ρώσους διπλωμάτες ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για το μεγαλύτερο κύμα απελάσεων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το Λονδίνο πιθανολογεί πως πίσω από την απόπειρα δολοφονίας μέσω του συγκεκριμένου νευροτοξικού παράγοντα κρύβεται η Ρωσία, επειδή είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει ιστορικό τέτοιου είδους δολοφονιών. Η Μόσχα δεν κρύβει την ανησυχία της για πιθανές οικονομικές συνέπειες, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ασκεί εξονυχιστικό έλεγχο στις θεωρήσεις εισόδου που έχουν παρασχεθεί σε εύπορους Ρώσους πολίτες και διερευνά την πιθανότητα να περιορίσει τον ρόλο του Λονδίνου ως προς την πώληση εξωτερικού χρέους της Ρωσίας σε επενδυτές.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.