7/3/18

Λευκή πετσέτα η Τουρκία στην Αυστρία - Ο Τσαβούσογλου στη Βιένη για εξομάλυνση των σχέσεων

Επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Βιέννη με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Αυστρίας
Μία περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις αναμένουν και οι δύο πλευρές από την αυριανή επίσκεψη στη Βιέννη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, σε ανταπόδοση της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου η νέα Αυστριακή ομόλογός του, η Karin Kneissl.
Τις συνομιλίες των επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών αναμένεται να απασχολήσουν, πέραν των διμερών σχέσεων, η διεθνής κατάσταση και ειδικότερα ο πόλεμος στη Συρία με την ιδιαιτερότητα της εκεί τουρκικής εμπλοκής, ενώ φυσικό θεωρείται να υπάρξει αναφορά στο θέμα της προσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία η Βιέννη έχει επανειλημμένα διατυπώσει έντονες επιφυλάξεις, ζητώντας τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την 'Αγκυρα.
Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με την Αυστριακή ομόλογο του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως η 'Αγκυρα αναμένει την αλλαγή της αυστριακής «σκληρής αντιτουρκικής γραμμής», που, κατά την άποψή του, οφείλεται σε προκαταλήψεις της Αυστρίας απέναντι στο Ισλάμ, ανακοινώνοντας την πρόθεση της χώρας του να συνεχίσει να μπλοκάρει τη συνεργασία της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «Σύμπραξης για την ειρήνη».

Ταυτόχρονα όμως, ο  Mevlut Cavusoglu άφησε να εννοηθεί πως, έπειτα από μία περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τη Βιέννη, η 'Αγκυρα θα επανεξετάσει το θέμα της αυστριακής συνεργασίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα και θέλουμε να συγκεντρωθούμε σε ό, τι είναι θετικό», και προσθέτοντας ότι : «μπορούμε σήμερα να γυρίσουμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις».

Στις δηλώσεις της η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε αναφέρει πως έγινε προσπάθεια για την οικοδόμηση μίας αμοιβαίας κατανόησης ως προς τη διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων από την αυστριακή και την τουρκική πλευρά και πως η ίδια μίλησε «μία καθαρή γλώσσα» για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν και τα «καυτά ζητήματα».

Η ίδια είχε ανακοινώσει πως, σε συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών, προγραμματίζεται η διοργάνωση ενός Αυστροτουρκικού Έτους Πολιτισμού και επίσης η δημιουργία μίας κοινής Οικονομικής Επιτροπής, ενώ ο Τούρκος ομόλογός της, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, είχε ανακοινώσει την πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε προξενικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι στην Αυστρία ζουν σήμερα 300.000 Τούρκοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάιο η τότε αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος είχε αντιδράσει έντονα στο μπλοκάρισμα από την Τουρκία της συνεργασίας της Αυστρίας με το ΝΑΤΟ, μπλοκάρισμα που προφανώς σχετίζονταν με την πάγια θέση της Βιέννης για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση ήδη στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005 και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε τότε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».

Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά μόνον μια «προνομιακή σχέση] για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν πως, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Σήμερα, σε καμία άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, ο πληθυσμός δεν είναι τόσο επιφυλακτικός και αρνητικός απέναντι σε μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όσο στην Αυστρία, όπου σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες της στη συντριπτική πλειονότητα τους και σε ποσοστό πάνω από το 70% τάσσονται κατά της τουρκικής ένταξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Εξομαλυνση δεν προκεται να υπάρξει ποτέ με τους Αυστριακούς,τους Αυστριακους επρεπε να τους βαζουμε να πληρωνουν την αμυνα μας και θα το καναν ευχαριστως αν ξεραν οτι τα λεφτα τους δε θα πηγαιναν σε μιζες.
    ΛΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.