10/3/18

Επιμένει σε διασύνδεση Ενέργειας και Κυπριακού η Τουρκία

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιτύχει διασύνδεση των θεμάτων της ενέργειας με το Κυπριακό. Για την τουρκική πλευρά η διασύνδεση ενεργειακών με Κυπριακό έχει διπλό στόχο: Το ιδεατό σενάριο είναι να συσταθεί μια τεχνική επιτροπή η οποία να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα των υδρογονανθράκων. Αν δεν επιτευχθεί αυτό που είναι βασικός στόχος των Τούρκων, τότε θα το χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι για να προωθήσουν σε άλλες κινήσεις που έχουν προσχεδιάσει. 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο κατ’ εξοχήν εκφραστής των στοχεύσεων της τουρκικής πλευράς, ήταν αρκούντως κατατοπιστικός κατά τις τελευταίες του δηλώσεις στην Άγκυρα. Διαμήνυσε πως «εάν η διπλωματία αποτύχει, τότε η ΤΔΒΚ θα αρχίσει τις δικές της γεωτρήσεις».
Μήνυμα το οποίο αποτελεί μίας μορφής εκβιασμό προς την ελληνοκυπριακή πλευρά: είτε δέχεται να συζητήσει τα ενεργειακά με την τ/κ πλευρά, είτε βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα τετελεσμένα. Την ερχόμενη εβδομάδα, εάν οριστικοποιηθεί η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, αναμένεται ότι θα αποτυπωθούν οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη θετική στάση του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος με τις θέσεις και πρωτοβουλίες του δημιουργεί προοπτική να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αυτοί που θέτουν προϋποθέσεις, τόνισε, είναι η Τουρκία με τις προκλήσεις της και οι Τουρκοκύπριοι, επιχειρώντας να διασυνδέσουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς με το Κυπριακό.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ματαίωσης της Συνόδου Βρυξελλών – Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε καθοριστικό ορόσημο τη Σύνοδο των ηγετών των «27» που θα προηγηθεί τρεις μέρες νωρίτερα. Για την κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, ανέφερε ότι αναμένεται από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να δώσει ημερομηνίες στην ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ο απεσταλμένος του Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα είναι αντικαταστάτης του Έσπεν Μπαρθ Άιντε, αλλά θα έχει «ως μοναδική αποστολή να βολιδοσκοπήσει τα εμπλεκόμενα μέρη για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο απεσταλμένος θα επισκεφθεί Κύπρο, Ελλάδα, Βρετανία και Βρυξέλλες και ακολούθως θα υποβάλει έκθεση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κατά πόσον υπάρχει έδαφος για επανέναρξη της διαδικασίας.
Δεν ήρθαν για ExxonMobil
Η προσπάθεια να συνδεθεί η παρουσία πλοίων του 6ου αμερικανικού στόλου με τις γεωτρήσεις της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως προβλήθηκε από το ρωσικό «Σπούτνικ», κάθε άλλο παρά με την πραγματικότητα συνδέεται. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή που μεταδόθηκε η σχετική είδηση, οι Τούρκοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν διαβεβαιώσεις από τους Αμερικανούς ότι το ενεργειακό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν προστατεύεται από τις ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διοίκησης των Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM) του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Μάικλ, δήλωσε προς τον ανταποκριτή του πρακτορείου ‘Αναντολού’ ότι «η μονάδα καταδρομών Amphibious Ready του Iwo Jima και η 26η Μονάδα Πεζοναυτών διεξάγουν μία τακτική προγραμματισμένη άσκηση στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο 6ος Στόλος». «Τα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται στην αρμάδα που έφτασαν στο Ισραήλ στις 6 Μαρτίου, ώστε να συμμετάσχουν στην άσκηση ‘Juniper Cobra 2018’», προσθέτοντας ότι η άσκηση αυτή αποτελεί μία τακτική εκπαιδευτική άσκηση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η οποία θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και στόχο έχει τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή. Στο μεταξύ τουρκικές πηγές ασφαλείας, που μίλησαν επίσης στο ‘Ανατολού’, επιβεβαιώνουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους και δηλώνουν ότι οι ειδήσεις αυτές περί ‘προστασίας της ExxonMobil από τον 6ο Στόλο’, στόχο έχουν την εξαπάτηση της κοινής γνώμης της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς. Αναφέρουν επίσης ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε παρουσία αμερικανικών πλοίων στη Μεσόγειο για κοινές ασκήσεις, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή μεταξύ άλλων χωρών.
Ντάνκαν: Η Βρετανία θέλει να προχωρήσουν οι έρευνες 
Η βρετανική κυβέρνηση έχει εγείρει σε επαφές με την Άγκυρα το ζήτημα της τουρκικής δραστηριότητας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και επιθυμεί την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων, υποστήριξε ο υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.
Ο σερ Άλαν απάντησε με τον τρόπο αυτό σε προηγούμενη επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών από τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστο Καραολή και σε γραπτές ερωτήσεις που είχε υποβάλει η βουλευτής βορείου Λονδίνου του Εργατικού Κόμματος Κάθριν Γουέστ.
Η επιστολή εκ μέρους της Ομοσπονδίας, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου, καλούσε τον Μπόρις Τζόνσον να καταδικάσει εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την παρεμπόδιση των εργασιών γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η πρώτη ερώτηση της Κάθριν Γουέστ, εξάλλου, αφορούσε το ποιες συζητήσεις είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του «σε σχέση με τις επιχειρήσεις πλοίων του τουρκικού ναυτικού πλησίως των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας της Κύπρου».
Απαντώντας για λογαριασμό του πολιτικού του προϊσταμένου ο σερ Άλαν ανέφερε: «Το Foreign Office έχει εγείρει τις πρόσφατες εξελίξεις στη θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου με την Τουρκία. Υποστηρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και θέλουμε να δούμε την εξερεύνηση να προχωρά».
  Ανδρέας Πιμπίσιης 
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Τώρα πού φαίνεται πιά, ὅτι οἱ παρασυναγωγές αὐτῶν πού ἀγνόησαν τήν καλή παρακαταθήκη τοῦ Μακαρίου,
    ὅτι δέν ἔπρεπε νά ἔχει καμία συνέχεια ἡ ἰδέα τῆς δικοινοτικῆς ὀμοσπονδίας διότι ἀπέτυχε, καί μετά πού τό εἶπε πέθανε αἰφνιδίως,
    αὐτοί λοιπόν, πού δεχόμενοι ὅτι ἔχουμε δύο κοινότητες, καί ὄχι μία μουσουλμανική τουρκοποιημένη μειονότητα, "δημιούργησαν" ἕνα ἔκτρωμα τοῦ τουρκικοῦ "διεθνοῦς δικαίου", τό τέρας μιᾶς μειονότητας τοῦ 18% πού ἰσχυρίζεται ὅτι εἶναι τό κράτος μιᾶς κοινότητος,
    μέ αξιώσεις γιά τό 50% τοῦ Κυπριακοῦ πλούτου καί παραπάνω, '
    μοναδικός διαχειριστής ἐλέῳ καί ἐντολαῖς Τουρκίας,
    τῆς γεωστρατηγικῆς θέσως τῆς Κύπρου,
    δέν πρέπει νά ἀφίσουν πολιτικῶς τούς ούσιαστικούς χειρισμούς, σέ ὅσους διέβλεπαν τόν κίνδυνο, καί ἀντιτάσσονταν, σθεναρῶς καί ὅσο μποροῦσαν, στά σχέδια δικοινοτικῆς-διζωνικῆς, καί σέ σχέδια Ἀνάν;
    Κι ἄν βρίσκονται σέ θέσεις, ἄς ἀναγνωρίσουν λίγο ὅτι ἔσφαλαν, καί ἄς κρατήσουν τίς θέσεις τους τυπικῶς-τιμητικῶς, ὡς σύμβουλοι στήν ούσία. Πρέπει νά παραμερίσουν μόνοι τους. Γιά νά μήν παραμερισθοῦν ἀπό ἄλλους.
    Διότι,
    Ἀπό τό 1974 καί μετά χειροτερεύουν τίς δυνατότητές μας συνεχῶς περισσότερο. καί στήν Κύπρο καί στήν Ἐλλάδα.
    Κατηγορώντας μάλιστα τούς ἀντιπἀλους τους, τούς ἀγνούς πατριῶτες Ἕλληνες, γιά ...ἐθνικισμό!

    [ἄλλο κάποιοι ἀκραῖοι καί ἀνισόρροποι στήν Ἐλλάα, αὐτοί εἶναι πρόβλημα, πού ὅμως οι νῦν κρατοῦντες καί ἐκμεταλλεύονται κατά κόρον,καί τό φουσκώνουν ὅποτε θέλουν...Ἀνεύθυνοι ἄνθρωποι!].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καί στήν Ἐλλάδα καί στήν Κύπρο, πρέπει νά τεθῆ ἐκποδών ὁ ξένος παράγων ἐντός μας.
    Κάθε μορφή ξένης "νομιμότητας", πού δίνει δεσμεύσεις στούς δρῶντες, καί γεννᾶ τούς ἐθνικούς διχασμούς, στήν καλή περίπτωση.

    Στήν κακή περίπτωση, κάθε μορφή ξένης "νομιμότητας", γεννᾶ ὅπως σήμερα, διαίρεση βαθύτερη, ὄχι ἐθνικό διχασμό. Διαίρεση σέ ἐνσυνείδητους πατριῶτες, καί σέ ἐνσυνείδητους ἤ ἀσυνείδητους προδότες.

    Ἡ ἀντιμετώπιση τῆς προδοσίας ἀπό βλακεία καί ἰδιοτέλεια, εἶναι εὔκολη. Συμβούλιο (Χαράξεως καί Ἐπιβλέψεως) Ἐθνικῆς Πολιτικῆς καί Ἀσφάλειας.
    Ἀπό εἰδικούς καί τῶν τριῶν κλάδων, Στρατιωτικοῦ, Διπλωματικοῦ, "ἐθνικῶν συμβούλων Κομμάτων", ἔμπειρων εἰδημόνων διαπιστευμένων ἀπό τά κόμματα ἤδη ἐπί 4ετή θητεία, στόν Πρόεδρο τῆς Δημοκρατίας.

    Ἡ προδοσία ὅμως ὄχι ἀπό βλακεία, ἀλλά ἀπό ὁποιαδήποτε ἰδιοτέλεια, ἀρνεῖται τήν δημιουργία πραγματικοῦ Συμβουλίου (Χαράξεως καί Ἐπιβλέψεως) Ἐθνικῆς Πολιτικῆς καί Ἀσφάλειας.
    Διότι, θά ἐμποδίσουν ἔγκαιρα κάθε μορφή προδοσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.