13/3/18

Συρία - Η πτώση δύο πόλεων

Moon of Alabama (USA)


Χάρτης του
 Syrian Civil War Map  -  μεγαλύτερο
γαλάζιο: Τούρκοι και ισλαμιστές - κίτρινο: Κούρδοι - ροζ: Άσαντ

Οι τουρκικοί δι’ αντιπροσώπων τακφιριστές  έχουν σχεδόν περικυκλώσει την υπό κουρδική κράτηση πόλη της Αφρίνης. Η παροχή νερού στην πόλη έχει διακοπεί. Θα πέσει εντός ολίγων ημερών.
Αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα των τεράστιων λανθασμένων υπολογισμών από τους Κούρδους του YPG που ελέγχουν την περιοχή της Αφρίνης. Είχαν μια σαφή προσφορά από τις συριακή και ρωσική κυβερνήσεις: να παραδοθεί η διοίκηση στη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας και "ο συριακός στρατός θα ερχόταν και θα υπεράσπιζε τη γη σας".

Απέρριψαν αυτή την προσφορά πολλές φορές. Θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να αντισταθούν σε μια επίθεση από έναν ανώτερο αριθμητικά εχθρό που έχει άφθονη υποστήριξη από αέρα και πυροβολικού. Η Χεζμπολάχ μπορεί να το κάνει αυτό, αλλά οι Κούρδοι δεν είναι η Χεζμπολάχ. Το αμυντικό τους δίκτυο ήταν μέτριο με τα οχυρά εύκολα ορατά  (vid) από τον αέρα και το έδαφος και χωρίς κανένα δίκτυο ύδρευσης και άλλες ανάγκες. Αυτές οι μεσαιωνικές οχυρώσεις χτίστηκαν από χρόνια, αλλά έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες. Δεν υπήρχε ούτε δεύτερη γραμμή για οπισθοδρόμιση. Οι τακτικές στρατιωτικές ικανότητες που έδειξαν οι Κούρδοι του YPG ήταν μάλλον ερασιτεχνικές. Οι αναγγελθείσες ενισχύσεις από την ανατολική Συρία δεν άλλαξαν τίποτα. Τώρα το «καντόνι» τους χάθηκε σε άκρως εχθρικές δυνάμεις. Μπορεί ποτέ να επανακτηθεί;

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα να  εγκαταλείψουν τους Κούρδους του Μανμπέτζ στους Τούρκους.

Το 2016 το κουρδικό PKK επιχείρησε να δημιουργήσει «αυτόνομα» αστικά κέντρα στην ανατολική Τουρκία. Ο τουρκικός στρατός απλώς βομβάρδισε τις περιοχές αυτές και έγιναν ερείπια. Η εξέγερση τελείωσε με καταστροφική απώλεια Κουρδών μαχητών. Οι Κούρδοι επιχείρησαν να επεκτείνουν τη γη τους στο Ιράκ, κλέβοντας τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Κιρκούκ, και καταστράφηκαν πλήρως. Τώρα, χάθηκε και η Αφρίνη.

Γιατί πιστεύει κανείς ότι οι Κούρδοι υπηρετούν το δικό τους Κράτος; Οι ηγέτες τους είναι διεφθαρμένοι και έχουν μηδενική ένια του Κράτους. Κρέμονται σε ψευδείς διεδικήσεις και αγνοούν τις πραγματικότητες της ζωής. Θα μάθουν ποτέ οι Κούρδοι;

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός έχει χωρίσει την ανατολική Γκούτα της Δαμασκού σε τρία μέρη.


Χάρτης του  
Peto Lucem  -  μεγαλύτερο

Περίπου το 70% του συνολικού εμβαδού της Ανατολικής Γκούτα που κρατούσαν οι Τακφιριστές επί έξι χρόνια έχει απελευθερωθεί σήμερα. Ο συριακός στρατός θα συνεχίσει να πάρει τα πιο αγροτικά μέρη και στη συνέχεια θα κρατήσει υπό πυρρά τις αστικές περιοχές (Harasta, Duma, Arbin, Jobar) έως ότου οι διάφορες τακφιριστικές ομάδες συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν ή να μετακινηθούν στο κυβερνείο της Ιντλίμπ. Η πτώση αυτών των δι’ αντιπροσώπων σαουδαραβικών και τουρκικών δυνάμεων από το ψεύτικο θρόνο της «επανάστασης» τους είναι μια άλλη τεράστια νίκη για τον συριακό Λαό. Διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά τους βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην Ιντλίμπ, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο συνεχιζόμενο πόλεμο "Τακφιριστές ενάντια Τακφιριστές" μεταξύ των υποστηριγμένων από τους Τούρκους αποκεφαλιστών και των δήμιων που ευθυγραμμίζονται με την Αλ Κάιδα.

Μήπως υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Συρίας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας για μια «ανταλλαγή» της ανατολικής Γκούτα με την Αφρίνη; Τα εμπλεκόμενα μέρη είναι πολύ σφικτά σιωπηρά για το θέμα, γεγονός που μου επιτρέπει να υποθέσω ότι κάτι τέτοιο έχει συμφωνηθεί.

Η εξάλειψη του θύλακα της ανατολικής Γκούτα θα απελευθερώσει μεγάλο αριθμό Σύρων στρατιωτών που ήταν απαραίτητοι για να κρατήσουν την περιοχή περικυκλωμένη. Αυτά τα στρατεύματα πιθανότατα θα μετακινηθούν νότια για να απελευθερωθεί η πόλη της Ντεράα και όλα τα εδάφη μέχρι τα σύνορα με τη Ιορδανία. Υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί λόγοι που επιβάλλουν την απελευθέρωση της εθνικής οδού Δαμασκού-Βαγδάτη και του ενδιαμέσου συνοριακού σταθμού.

Μετάφραση από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 13 Μαρτίου 2018.
Αναρτήθηκε από b στις 11 Μαρτίου 2018 στις 01:02 μ.μ. | Permalink


3 σχόλια:

  1. Απο τα βίντεο που δημοσιεύουν οι Κούρδοι του Αφρίν εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα του πόσο ανεκπαίδευτοι και χωρίς στοιχειώδη προετοιμασία, ειδικά για ένα προηγμένο αντίπαλο. Τώρα τελευταία μέσα στην απελπισία τους χρησιμοποιούν ακριβούς και μάλλον λιγοστούς αντιαρματικούς πυραύλους για να κτυπάνε αγροτικά φορτηγάκι... Ο πύραυλος κοστίζει πολλαπλάσια αξία από τον στόχο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς. Ήταν που θα πάθαιναν Βιετνάμ οι Τούρκοι στο αφριν. Αλλά η ελληνική σαθρη κατά τα άλλα αντίληψη επί των πραγμάτων καγχαζε για συντριβή των μογγολων στο αφριν από τους antifa των Κούρδων. Εμάς όμως μας αρέσει να ακούμε βελοπουλο κ σλόγκαν η Τουρκία διαλύεται.

      Διαγραφή
  2. Ερώτημα : Οι Αμερικανοί αποδείχθηκαν απρόθυμοι να βοηθήσουν τους Κούρδους. Οι Ρώσσοι απλώς τους πούλησαν. Ο Άσσαντ τους χρησιμοποιήσε. Οι Τούρκοι τους σκοτώνουν.
    Οι Ιρακινοί τους πήραν τα σώβρακα.
    Ποιος απομένει για να στραφούν οι Κούρδοι για υποστήριξη ;
    Ποια χώρα μπορεί μετά από την διπλή ήττα των Κούρδων σε Συρία και Ιρακ, να γίνει ο υπερασπιστής της τιμής τους ;

    Μήπως έχουμε να δούμε πολλά ακόμα θάματα στην περιοχή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.