29/3/18

ΠΓΔΜ: Σύγκρουση προέδρου Ιβανόφ - κυβέρνησης Ζάεφ για την απέλαση Ρώσου διπλωμάτη

REUTERS/LINDSEY WASSON
Θεσμική σύγκρουση προκάλεσε στην ΠΓΔΜ η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι απευλαύνει Ρώσο διπλωμάτη «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο», λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ.
Με την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών διαφώνησε ο φιλορώσος δεξιός πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνωφ, ο οποίος, σε ανακοίνωση του γραφείου του, την χαρακτήρισε «βιαστική», υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας.
Απαντώντας ο κεντροαριστερός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, υποστήριξε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η απόφαση για την απέλαση του Ρώσου διπλωμάτη ελήφθη με μεγάλη προσοχή και κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης. Όπως είπε, αυτή στηρίζεται, δε, σε δύο λόγους: ο πρώτος είναι διεθνής και αφορά την επίθεση με χημικό όπλο στη Μεγάλη Βρετανία και την επίδειξη αλληλεγγύης προς τους συμμάχους που προχώρησαν σε συντονισμένες ενέργειες, ενώ ο δεύτερος είναι εσωτερικός, καθώς, όπως υποστήριξε, ο Ρώσος διπλωμάτης που απελαύνεται με τις ενέργειές του «βγήκε έξω από τα όρια της διπλωματικής του εντολής και τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης».
Στην αντιπαράθεση ενεπλάκησαν, τόσο η ρωσική όσο και η βρετανική πρεσβεία στα Σκόπια. Με ανακοίνωσή της στο Twitter, η πρεσβεία της Ρωσίας, χαρακτήρισε την απόφαση ως «εξαιρετικά εχθρική και αδικαιολόγητη πράξη», δίχως προηγούμενο στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας - ΠΓΔΜ, ενώ προειδοποίησε ότι όλες οι συνέπειες αυτής της πράξης «θα βαρύνουν αποκλειστικά» την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Ο Βρετανός πρέσβης στα Σκόπια Τσαρλς Γκάρετ, μέσω Twitter και εκείνος, χαιρέτισε την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί «ισχυρή επίδειξη αλληλεγγύης» και αναπόσπαστο κομμάτι «της εξαιρετικής ενωμένης στάσης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην ρωσική επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα σε βρετανικό έδαφος».
Στην υπόθεση παρενέβη και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «αυτή δεν πρέπει να επιδεινώσει τις σχέσεις της χώρας με την Ρωσία», αλλά, επανέλαβε, ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες «εδώ και σε όλο τον κόσμο» θα πρέπει να σέβονται την Σύμβαση της Βιέννης και τους νόμους των χωρών φιλοξενίας.
Ναυτεμπορική

4 σχόλια:

  1. Όταν οι Σλάβοι κάνουν τέτοιες ενέργειες σε μια Ρωσία τι άλλο να περιμένεις ? Εμάς μας έχουν χεσμενους αλλά και τους Ρώσους ! Τώρα ας περιμένουν και τα αντίποινα! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εφανη ΠΟΙΟΣ τελος παντων κυβερνα αυτον τον τοπο.
    η Αγγλια ως γηραια Αλβιων,
    η Ρωσια ταθελε και ταπαθε,
    τωρα λοιπον ηλθε η ωρα της δικαιωσης,
    ειναι η οχι τελος παντων ,,Μακεδονια ,,, η FYROM:
    Τι εχει να πει τωρα η ΡΩΣΙΑ,
    Ηθελε εξοδο στην μεσογειο, ενεπιστευθη Βουλγαρους και σκοπιανους
    Παρε λοιπον το αντιτιμο,
    Στο τελος Οι Ρωσοι δεν θα αναγνωριζουν τα σκοπια ενω εμεις ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΠΓΔΜ χρειάζεται χρόνο για να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Μακάρι να μην επέλθει συμφωνία. Η Ελλάδα να παίξει το Blame Game λόγω αλυτρωτικού συντάγματος Σκοπιων και να περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να διαλυθεί.
    Οσο γία Ρωσία σαν σλάβοι που είναι θα υποστηρίζουν παντα Σκόπια ως 'Μακεδονία'. Οπως έκαναν εδώ και 40 χρόνια με την βοήθεια του ΚΚΕ μάλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Δειξαν αλληλεγγυη" και οι κωλοτρυπιδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.