31/3/18

Στη Θεσσαλονίκη έβρεχε ανάπτυξη και ευρώ, η πόλη όμως δεν είχε νερό

Μαγκριώτης Γιάννης 
Στο συνέδριο για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, που οργάνωσε η κυβέρνηση με την περιφέρεια, έβρεχε δισεκατομμύρια ευρώ από τους υπουργούς, τον περιφερειάρχη και τον πρωθυπουργό. Τις ίδιες ημέρες η περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης δεν είχε νερό∙ το πρόβλημα συνεχίζεται, όμως κανείς από τους αρμοδίους δεν ένιωσε την ανάγκη να πει μια κουβέντα, γιατί;
Αποσιώπησαν το πρόβλημα γιατί οι σύμβουλοι επικοινωνίας τούς είπαν πως όποιος μιλήσει θα το αναδείξει και πρέπει κάποιοι να το χρεωθούν πολιτικά. Άθελά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος, χωρίς να είναι ο αρμόδιος, αφού οι αρμόδιοι κρύφτηκαν, κατά την επίσκεψή του στο σημείο του κατεστραμμένου αγωγού, αποκάλυψε το πρόβλημα και είπε: «Έχει εντοπιστεί η βλάβη στον υφιστάμενο, περίπου 40 χρόνων, αγωγό. Αυτό που επείγει και συζητήσαμε με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ είναι η επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας νερού, έτσι ώστε το νερό του Αλιάκμονα να καλύπτει 100% τις ανάγκες και να χρησιμοποιούμε το νερό της Αραβησσού μόνο σε έκτακτες ανάγκες. Το έργο είναι πλήρως μελετημένο και έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τους κοινοτικούς πόρους που της έχουν διατεθεί».

Άκουσε κανείς να γίνεται καμία αναφορά από υπουργό, πρωθυπουργό και περιφερειάρχη, στο συνέδριο, για ένα έργο τόσο ζωτικής σημασίας, την ώρα μάλιστα που οι κάτοικοι, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δοκιμάζονταν;

Οικειοποιήθηκαν έργα άλλων και εξήγγειλαν έργα δισεκατομμυρίων, για τα οποία ούτε μελέτες έχουν ούτε πόρους, και φυσικά χωρίς ορίζοντα έναρξης της κατασκευής τους τα επόμενα δέκα χρόνια, και για ένα έργο τόσο αναγκαίο, που είναι μελετημένο και έτοιμο για δημοπράτηση, δεν είπαν λέξη.

Γιατί όμως το έργο αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, αφού τα προβλήματα με την άντληση και παροχέτευση νερού από την Αραβησσό είναι μεγάλα και έχουν αναδειχτεί τουλάχιστον εδώ και δεκαπέντε χρόνια;

Ποιος δεν θυμάται τα προβλήματα που δημιουργούσε στο περιβάλλον, στις καλλιέργειες και στη σταθερότητα του εδάφους στην περιοχή της Αραβησσού, που είχε ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της και των οικολογικών οργανώσεων;

Η κυβέρνηση της ΝΔ το 2008, όπως θυμούνται όλοι, προκήρυξε τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα που ήταν ήδη έντονο. Ο διαγωνισμός αυτός ακυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009, γιατί ήμασταν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και προχωρήσαμε στη μελέτη του εκσυγχρονισμού και της επέκτασης του υφιστάμενου διυλιστηρίου που επεξεργάζεται το νερό από τον Αλιάκμονα.
Στο αρχές του 2011 δημοπρατήθηκε το έργο με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ και το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ∙ στο τέλος του 2011 υπήρχε μειοδότης ανάδοχος. Η νέα κυβέρνηση, που ανέλαβε μετά τις εκλογές του 2012, ακύρωσε τον διαγωνισμό για λόγους που ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν. Από τότε μέχρι σήμερα κανείς δεν ασχολήθηκε, όπως κάνουν και τώρα.

Το έργο θα είχε τελειώσει το 2014 και η Θεσσαλονίκη θα είχε υπερκάλυψη για πενήντα χρόνια με 300.000 κυβικά μέτρα νερό της καλύτερης ποιότητας ημερησίως και θα μπορούσε να εντάξει και τις περιαστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα τις βιομηχανικές και τις τουριστικές.

Και τώρα θα ξεδιπλωθεί το γαϊτανάκι της αλληλομετάθεσης και της απόκρυψης των ευθυνών ενώ η πόλη, οι άνθρωποί της και η κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα θα πλήττεται από τις αβελτηρίες αρμοδίων κάθε απόχρωσης τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ο αγωγός της Αραβησσού ξεπέρασε τα όρια ζωής του και θα «σκάνε» κάθε λίγο παρόμοια προβλήματα.
Ευτυχώς που δεν ακύρωσαν και το δεύτερο έργο περίπου 38 εκατ. ευρώ, τον Β΄ κλάδο του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού, που θα παίρνει αστικά λύματα από το κέντρο και τη Δυτική Θεσσαλονίκη για τον βιολογικό της Σίνδου, αποτρέποντας μεγάλες ποσότητες να πέφτουν στον Θερμαϊκό στην πρώτη νεροποντή από υπερχειλίσεις του υπάρχοντος αγωγού, συμβάλλοντας στη μόλυνσή του και την εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν.

Βέβαια αντί να τελειώσει το 2014 , ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και οι αρμόδιοι δεν δίνουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.

Υποσχέσεις δισεκατομμυρίων έβρεξε στη Θεσσαλονίκη και από πολλούς∙ το νερό όμως μας έλειπε και συχνά θα μας λείπει αν δεν σοβαρευτούν οι αρμόδιοι.
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Εχετε πολλα να δειτε ακομη απο τη μεγαλη φιλη του ελληνισμου, Δυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτη την στιγμη μιλαει στην τηλεοραση ο πρωθυπουργος και καθονται και τον ακουν και τον χειροκροτουν!!τι να πω;;;ποσο ηλιθιοι ειμαστε;;;κανεις δεν επρεπε να ειναι εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "από τα μπετα, φαγαν", "από τα σίδερα, φαγαν", από τους σωλήνες, φαγαν, φαγαν φαγαν φαγαν!!!!
    Η κριτική είναι για μας κ. Μαγκριωτη, για σένα η αυτοκριτική.
    Όταν την κάνεις τότε να μιλάς.
    Φτάνει η πλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.