23/3/18

Ο Ερντογάν απειλεί να μην πάει Βάρνα

Ολόκληρη επιχείρηση έστησε η Άγκυρα την υστάτη σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση των οποίων τίθενται υπό ευρωπαϊκή παρακολούθηση οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Ενοχλημένο το τουρκικό Υπουργείο των Εξωτερικών από την επικριτική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδόθηκε σε διαβήματα, παρεμβάσεις, ενώ δεν δίστασε να προειδοποιήσει ότι τίθεται εν αμφιβόλω η ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας και η συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο της προσεχούς Δευτέρας στην παρουσία των ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Η αναφορά σε «ισχυρή καταδίκη» των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και η δρομολογούμενη δέσμευση των «28» για παρακολούθηση των εξελίξεων -κάτι που θέτει για πρώτη φορά το ζήτημα υπό ευρωπαϊκό μικροσκόπιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται- είναι τα στοιχεία που εξόργισαν την Τουρκία.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Ντουσκ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας στις 26 Μαρτίου.
Στενός συνεργάτης του Πολωνού αξιωματούχου της ΕΕ γνωστοποίησε την πρόθεση Τουσκ να εγείρει τα ζητήματα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη βάση της «εντολής» των Συμπερασμάτων της Ένωσης, που αναμενόταν να εγκριθούν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Πληροφορίες από κοινοτικούς κύκλους ανέφεραν ότι από πλευράς τουρκικής ηγεσίας δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση αναθεώρησης της στάσης της σε σχέση με την ΑΟΖ, με τον Ερντογάν να συνεχίζει τα «παιγνίδια του».
Το κείμενο που υπέβαλε ο Ντόναλντ Ντουσκ είναι το ισχυρότερο χαρτί που αναμενόταν να εξασφαλίσει η Κύπρος από τις Βρυξέλλες αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις. Ένα χαρτί που θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία εάν η Τουρκία προχωρήσει σε νέο γύρο παράνομων ενεργειών και προκλήσεων, αν ληφθούν υπόψη οι εξαγγελίες των Ταγίπ Ερντογάν και Κουντρέτ Οζερσάι για διενέργεια γεώτρησης από τουρκικό γεωτρύπανο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Λευκωσία, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα επιχειρήσει να κεφαλοποιήσει τις αναφορές και να ανοίξει νέο κεφάλαιο συζητήσεων διεκδικώντας πλέον επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. 
  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.