18/3/18

Πως το Ισραήλ ξεπέρασε τη χρεοκοπία και έγινε πυλώνας στη γεωργία;

Μάθημα επιχειρηματικότητας διδάχτηκαν Έλληνες βουλευτές, υπό την προεδρία Δημήτρη Σεβαστάκη, από τον επιφανή Ισραηλινό οικονομολόγο και ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Manuel Trajtenberg. Μιλώντας με θέμα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσα από την Εκπαίδευση και την Καινοτομία», αναφέρθηκε στο παραγωγικό μοντέλο του Ισραήλ, που προάγει γεωργία τεσσάρων εποχών.

Αναλύοντας ομοιότητες και διαφορές, εξήγησε πως η Ελλάδα από πλευράς εκτάσεων είναι 11 φορές μεγαλύτερη από το Ισραήλ, με πληθυσμό 30 φορές μεγαλύτερο, αλλά η μέση ηλικία στην Ελλάδα είναι 45 έτη ενώ στο Ισραήλ είναι 30 έτη.
Το Ισραήλ έφτασε στο χείλος του γκρεμού, αφού το χρέος του ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ, αλλά κατόρθωσε να γίνει παγκόσμια δύναμη εξάγοντας τεχνολογία. Με τις πατέντες έφτασε στην 9η θέση του παγκόσμιου χάρτη καινοτομίας. Ο Ισραηλινός καθηγητής εξήγησε πως ο μικρός κλήρος δεν είναι πρόβλημα, διότι υπάρχουν πια εναλλακτικές λύσεις. «Την Ελλάδα δεν πρέπει να τη φοβίζει που το χρέος είναι στο 180% του ΑΕΠ, γιατί αν πάρει μπροστά η οικονομία, οι δείκτες αλλάζουν», εξήγησε. 
Σημείωσε πως όλοι προεξοφλούσαν πως η οικονομία του Ισραήλ θα καταρρεύσει, αλλά σήμερα ο δείκτης ανεργίας είναι 4,3%. Το κλειδί ήταν η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά, την έρευνα και την καινοτομία, κινητοποιώντας ανθρώπινους πόρους και εταιρείες σε συνεργασία με την πολιτεία, δίχως όμως να «καπελώνει» το κράτος την άποψη των επιχειρήσεων. Σήμερα, το Ισραήλ έχει 67 εταιρίες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όταν όλη η Ευρώπη έχει 87. Παρότι έχει πολλά άνυδρα εδάφη, έχει καταφέρει να θρέψει τον πληθυσμό και να είναι σημαντικός εξαγωγέας λουλουδιών και φρέσκων τροφίμων.

Για τη συνέχεια ypaithros

3 σχόλια:

  1. Αϊντε μαμουχαλοι,μπας και μαθετε να κανετε και τιποτα σωστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Don't leave out the unconditional support from the US. When all IT companies are obliged to have big part of their R&D in Israel, of course they will become a tech hub

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασικη διαφορα ειναι οτι στο Ισραηλ κατοικουν Ισραηλινοι με οτι αυτο σημαινει ενω στην Ελλαδα κατοικουμε πολιτες που τον καθε γιωργακη,σημιτη,παγκαλο,ζουραρι και λοιπους,τους ψηφιζουμε για υπουργους και πρωθυπουργους και μαλιστα πλακωνομαστε μεταξυ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.