25/4/18

Μετά από 13 χρόνια επίμονης προσπάθειας, το Ισραήλ παραιτείται από την απέλαση Αφρικανών μεταναστών και επεκτείνει τις θεωρήσεις

Μετά την αποτυχία της συμφωνίας με την Ουγκάντα, η κυβέρνηση  δήλωσε στο Δικαστήριο ότι «δεν είναι δυνατή η εκτέλεση απελάσεων προς τρίτη χώρα"
του  TAMAR PILEGGI  (Times of Israel), Ισραήλ
 Des demandeurs d'asile protestent au centre de détention de Holot dans le sud du désert du Negev, en Israël, le 17 février 2014 (Crédit : Ilia Yefimovich/Getty Images)
Αιτούντες άσυλο διαμαρτύρονται στο κέντρο κράτησης του Holot στα νότια της έρημου του Νεγκέβ, Ισραήλ, στις 17 Φεβρουαρίου 2014 (Ilia Yefimovich / Getty Images)

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενημέρωσε την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο ότι είχε εγκαταλείψει το αμφιλεγόμενο της σχέδιο για την απέλαση δεκάδων χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών μετά την αποτυχία μιας συμφωνίας μετανάστευσης μεταξύ του Ισραήλ και μιας τρίτης χώρας.
«Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι δυνατή η εκτέλεση απελάσεων σε τρίτη χώρα. Ως εκ τούτου, από της 17ης Απριλίου 2018, [το κράτος] ανέστειλε τις ακροάσεις στο πλαίσιο του σχεδίου απελάσεων και δεν θα εκδοθεί καμία εντολή απέλασης αυτή τη στιγμή», ανέφερε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για ανατροπή μετά από χρόνια που πέρασαν προσπαθώντας να απελαθούν αιτούντες άσυλο, κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν. Είναι μια νίκη για τους ακτιβιστές, που είχαν κάνει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να ακυρώσουν αυτό το κυβερνητικό σχέδιο.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις απέλασης είναι άκυρες και ότι οι μετανάστες με άδεια προσωρινής διαμονής που έχει λήξει θα έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν τις θεωρήσεις τους.
Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιο απέλασης που θα επιτρέπει στους μετανάστες να μεταφερθούν και να κατοικήσουν με ασφάλεια σε μια τρίτη χώρα ή να τους απελευθερώσουν από τα κέντρα κράτησης.

 
Αφρικανοί αιτούντες άσυλο και ακτιβιστές διαμαρτύρονται κατά των σχεδίων απέλασης μεταναστών στην πλατεία Rabin στο Τελ Αβίβ στις 24 Μαρτίου 2018. (Miriam Alster / Flash90)


Την περασμένη εβδομάδα,  ο ειδικός απεσταλμένος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ουγκάντα ​​επέστρεψε με άδεια χέρια και δεν κατάφερε να υπογράψει συμφωνία μετά από 11 ημέρες συνομιλιών στην Καμπάλα. Το δικαστήριο διέταξε τότε την απελευθέρωση 200 Αφρικανών μεταναστών από τη φυλακή του Σαχαρωνίν, όπου κρατιούνταν αφού αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ με δική τους ελεύθερη βούληση.
Στις αρχές Απριλίου απελευθερώθηκαν 58 μετανάστες από το Σαχαρωνίν μετά την αποτυχία παρόμοιας συμφωνίας με τη Ρουάντα.

Ένας ευρύς συνασπισμός κριτικών εντός του Ισραήλ και στον κόρφο της αμερικανικής εβραϊκής κοινότητας είχαν κρίνει τα ισραηλινά σχέδια «ανήθικα» και ισχυρίζονταν ότι αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας ως ασφαλές καταφύγιο για τους Εβραίους μετανάστες. Πολλές διαδηλώσεις εναντίον του προγράμματος απέλασης είχαν πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

Η αρχική πολιτική απέλασης τουΙσραήλ προς τις αφρικανικές χώρες, οι οποίες πρόσφεραν σε κάθε μετανάστη 3.500 δολάρια και ένα αεροπορικό εισιτήριο, καταδικάστηκε από τους Ισραηλινούς ακτιβιστές και τον ΟΗΕ ως χαοτική, ανεπαρκώς και επικίνδυνη.

Αιτούντες άσυλο, οι οποίοι είχαν ήδη απελαθεί στην Ουγκάντα ​​και τη Ρουάντα, είχαν δηλώσει στους The Times of Israel ότι είχαν εκτεθεί σε σοβαρούς κινδύνους με την άφιξη τους στο Ισραήλ χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.
Το πρόγραμμα απελάσεων επικρίθηκε επίσης τον περασμένο μήνα μετά την υποχώρηση του Νετανιάχου στις πιέσεις του συνασπισμού και αφού ανακάλεσε την συμφωνία με τον ΟΗΕ που προέβλεπε την τακτοποίηση χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών στο Ισραήλ, και την επανεγκατάσταση παρόμοιου αριθμού στις δυτικές χώρες.


Αφρικανοί αιτούντες άσυλο εγκαταλείπουν τη φυλακή του Saharonim στο νότιο Ισραήλ όπου φυλακίστηκαν επειδή αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, στις 15 Απριλίου 2018. (Hadas Parush / Flash90

Ο Νετανιάχου ακύρωσε τη συμφωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του στις 2 Απριλίου, υπό την πίεση των δεξιών συμμάχων του. Το Ισραήλ θεωρεί ότι οι περισσότεροι από τους 35.000 μετανάστες είναι άτομα που αναζητούν εργασία και ισχυρίζεται ότι δεν έχει νομική υποχρέωση να τους κρατήσει στη χώρα και συχνά χρησιμοποιεί τον όρο "infiltrators".

Οι Αφρικανοί, κυρίως από την Ερυθραία - μια δικτατορία - και το Σουδάν - ρημαγμένο από τον πόλεμο - λένε ότι διέφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους, και ισχυρίζονται ότι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο αν επιστρέψουν στη χώρα τους.

Οι Αφρικανοί άρχισαν να συρρέουν στο Ισραήλ το 2005, αφού η γειτονική Αίγυπτος διέλυσε βίαια μια διαδήλωση προσφύγων και διαδόθηκαν φήμες ότι το Ισραήλ ήταν ασφαλές μέρος για να εργαστείς.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διέσχισαν τα πορώδη τότε σύνορα με την Αίγυπτο πριν ολοκληρώσει το Ισραήλ την κατασκευή φράχτη το 2012, η ​​οποία έβαλε τέλος στην εισροή.

Το Ισραήλ είχε δυσκολίες για να καθορίσει το ρόλο των μεταναστών στη χώρα, ταλαντεύοντας μεταξύ προγραμμάτων κράτησης και απέλασης και παροχής άδειων εργασίας σε υποδεέστερες εργασίες.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται σε γειτονιές νότια του Τελ Αβίβ, μια γειτονιά τώρα γνωστή ως Little Africa, Μικρή Αφρική. Η παρουσία τους δημιούργησε ένταση με τον ενεργό εβραϊκό πληθυσμό, ο οποίος παραπονείται για την αύξηση της εγκληματικότητας και παροτρύνει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.