27/4/18

Ιστορική στιγμή: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πέρασε μετά από 65 χρόνια στη Νότια Κορέα

Θερμή χειραψία πάνω στην οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο -  Γιατί είπε ο Κιμ στον Νοτιοκορεάτη «από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να διακόπτω τον πρωινό σας ύπνο»

Μια ιστορική στιγμή επιφύλασσε η πρώτη σύνοδος κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πέρασε σε νοτιοκορεατικό έδαφος μετά από 65 χρόνια.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, χαμογελαστοί, αντάλλαξαν μια θερμή χειραψία πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, λίγο πριν αρχίσει η ιστορική διακορεατική σύνοδος κορυφής.


North and South Korean leaders shake hands at the border
«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν Τζε-ιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αμέσως μετά έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε τη γη της Νότιας Κορέας από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953). Νωρίτερα, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος επίσης περπάτησε για λίγο στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων, κάτι που τον κάλεσε νεύοντας να κάνει ο Κιμ.
Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής των δύο χωρών εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Ο Μουν Τζε-ιν είπε απευθυνόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ότι ελπίζει να επιτύχουν και να υπογράψουν μια «τολμηρή συμφωνία», κατά την έναρξη της διακορεατικής συνόδου κορυφής.
«Ελπίζω ότι θα έχουμε ειλικρινείς συνομιλίες και ότι θα καταλήξουμε σε μια τολμηρή συμφωνία ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο», τόνισε ο Μουν.
Ο Κιμ χαιρέτισε νωρίτερα την έλευση μιας νέας «εποχής ειρήνης», στην καταχώρισή του στο βιβλίο των επισκεπτών στο κτίριο όπου είχε συναφθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες το 1953.
«Μια νέα ιστορία ξεκινά τώρα», μια «εποχή ειρήνης», έγραψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στο βιβλίο επισκεπτών πριν οι δύο ηγέτες αρχίσουν τις συνομιλίες.
Kim Jong Un's message in the visitor's book in South Korea:

New history from now on, [we are] at the starting point of a historic new peace era.

Kim Jong Un - April 27 2018
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Νότιας Κορέας ο Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε τον Μουν Τζε-ιν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή» αν του απευθύνει πρόσκληση. Όπως είπε στο διάλογο που είχαν πριν τη διάσκεψη ο Μουν είπε στον ομόλογό του ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα αν πάει στον Κυανό Οίκο», και ο Κιμ αποκρίθηκε «αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση».
Κατά την ίδια ενημέρωση ο Βορειοκορεάτης ηγέτης άφησε υπονοούμενα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με την αποπυρηνικοποίηση καθώς φέρεται να είπε στο Νοτιοκορεάτη πρόεδρο αναφερόμενος στις πυρηνικές δοκιμές ότι «από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να διακόπτω τον πρωινό σας ύπνο».
Το θερμό κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν και οι εικόνες των δύο ηγετών γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί, μάλιστα, ο Κιμ αστειεύτηκε ότι ότι έφερε νουντλς από την Πιονγιάνγκ. «Είδα νωρίτερα ότι το μενού στο δείπνο που θα έχουμε είναι ένα "καυτό" θέμα. Έφερα μαζί μου και κρύα νουντλς από την Πιονγιάνγκ οπότε κύριε πρόεδρε θα μπορέσετε να τα δοκιμάσετε».

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters πάντως πριν την είσοδο του Κιμ στο Παλάτι της Ειρήνης όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής, μια ομάδα ειδικών από τη Βόρεια Κορέα έλεγξε το χώρο για εκρηκτικά και συσκευές καταγραφής ήχους ενώ ψέκασε και εντομοαπωθητικό στις καρέκλες αλλά και το βιβλίο επισκεπτών.

Οι πρώτες αντιδράσεις
Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι στις συνομιλίες ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας θα επιτευχθεί πρόοδος ως προς την προσπάθεια να υπάρξει ειρήνη και ευημερία στη χερσόνησο.
Η Ουάσινκτον σημείωσε επίσης ότι αδημονεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ, που σχεδιάζεται να διεξαχθεί σε λίγες εβδομάδες.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.