16/4/18

Διαψεύδει την υποστολή ελληνικής σημαίας από τούρκους κομάντος η κυβέρνηση - Δήμαρχος Φούρνων: Η σημαία συνεχίζει να κυματίζει

Στη διάψευση των ισχυρισμών του πρωθυπουργού και του υπ. Εξωτερικών της γείτονος ότι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα «Ανθρωποφάς», προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.  «Η σημαία στη νησίδα κυματίζει κανονικά» ανέφερε επισης σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Φούρνων, όπου ανήκει διοικητικά η νησίδα.
Την υπόθεση έφερε  στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ισχυριζόμενος ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «ακαθόριστη».
«Ενημερωθήκαμε για κάποιες ενέργειες από τους γείτονές μας, την Ελλάδα, που ενισχύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ένταση στο Αιγαίο. Τελευταία, έχουν αυξηθεί οι συγκεκριμένες πρακτικές. Συγκεκριμένα, βλέπουμε γεγονότα ανάλογα με τα Ίμια, που σχετίζονται με την κυριότητα ακαθόριστων βραχονησίδων», είπε αρχικά και συνέχισε:
«Στα τουρκικά παράλια, σηκώθηκε ξανά μία ελληνική σημαία σε βραχονησίδα που είναι ακαθόριστη. Η τουρκική ακτοφυλακή, παρενέβη και κατέβασε τη σημαία από εκεί».
Μάλιστα, ο Γιλντιρίμ προχώρησε σε συστάσεις στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προτείνουμε να μείνουν μακριά από προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση».
Σε αντίστοιχους ισχυρισμούς προχώρησε αργότερα και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου:
«Αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας ότι τη σημαία την κατέβασαν Τούρκοι κομάντος και όχι η Ακτοφυλακή της χώρας Τουρκίας όπως είχε νωρίτερα πει ο Γιλιντιρίμ.
Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στη Συνθήκη της Λωζάννης, λέγοντας ότι «σε πολλά νησιά δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία», εν  αναφέρθηκε εκ νέου στον Έλληνα υπουργό Άμυνας,  λέγοντας «Δεν πρέπει να χαλάσουμε τη σχέση μας λόγω αυτού του ανθρώπου».
Απαντώντας η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε δια στόματος Τζανακόπουλου τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:  «Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης του ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία» είπε ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη θεωρία των γκρίζων ζωνών».
Aπό την πλευρά του ο δήμαρχος  Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης σε δηλώσει τους στην ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής σημείωσε ότι για το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε ο Γιλντιρίμ, ο ίδιος ενημερώθηκε  από τους δημοσιογράφους, ενώ σε  νεότερη επικοινωνία του ανέφερε ότι η Ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα εξακολουθεί να κυματίζει.
Την τοποθέτηση ελληνικής σημαίας έφερε στη δημοσιότητα τοπικό site του νομού Σάμου, samos24 το οποίο, δημοσιεύοντας και σχετικές φωτογραφίες, ανέφερε ότι στη σχετική κίνηση προχώρησαν τρεις νεαροί στις 13 Απριλίου.
Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Αν γίνονται κάποιες ενέργειες πρέπει και να υποστηρίζονται. Αλλιώς ας μη γίνονται καθόλου! Το να ανεβάζεις μια σημαία και να την παρατάς, δίνεις αφορμή στον άλλον να την κατεβάσει και να γκριζάρει τη βραχονησίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.