26/4/18

Ηττα για τη χώρα, η παραίτηση του κορυφαίου Ελληνα αστροφυσικού

Αθανάσιος Έλλις
Δεν γνωρίζω τα θέματα του διαστήματος. Περισσότερα ξέρει ο εντεκάχρονος γιος μου, όπως διαπίστωσα για άλλη μια φορά πριν μερικές ημέρες, όταν βρεθήκαμε στο Μουσείο Αεροπλοΐας και Διαστήματος στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, όταν για πρώτη φορά αντιλήφθηκα το ενδιαφέρον του, το μυαλό μου αυθόρμητα πήγε στον Σταμάτη Κριμιζή. «Ξέρεις, υπάρχει ένας σπουδαίος Ελληνας που τα ξέρει όλα αυτά πολύ καλά, όλοι τον ακούνε», του είπα, και πρόσθεσα: «Για να καταλάβεις πόσο σημαντικός είναι, έχουν δώσει το όνομά του και σε έναν μικρό πλανήτη». Αυτό δεν μπορεί να είναι πλανήτης, με διόρθωσε ο μικρός. Οντως, είναι ο «αστεροειδής 8323» που φέρει πλέον το όνομα του κορυφαίου Ελληνα αστροφυσικού που εργάσθηκε  στις αποστολές Voyager 1 και 2.
Ο  κ. Κριμιζής, που ξεκίνησε από το Βροντάδο της Χίου και έφθασε να εξερευνά το σύμπαν και να επισκέπτεται με τον δικό του τρόπο τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, είναι μια από αυτές τις ξεχωριστές περιπτώσεις των επιτυχημένων Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι εργάσθηκαν σε υπηρεσίες, οργανισμούς ή και ιδιωτικές εταιρείες - στην περίπτωσή του, στη NASA - και τα επιτεύγματά τους έτυχαν  διεθνούς αναγνώρισης.
Είναι αυτοί οι Ελληνες που επικαλούμαστε με θαυμασμό και υπερηφάνεια σε τόσες και τόσες συζητήσεις, εντός και εκτός Ελλάδας.
Υπό αυτό το πρίσμα αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη όταν πριν έναν περίπου μήνα έγινε γνωστό ότι ανέλαβε πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.
Δυστυχώς, η ικανοποίηση δεν κράτησε πολύ. Ο Σταμάτης Κριμιζής παραιτήθηκε καταγγέλλοντας υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν τον λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου», όπως και τη συμπεριφορά του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που λειτουργούσε ως ένας «Τσάρος του Διαστήματος», ο οποίος, όπως σημείωσε ο κ. Κριμιζής, δεν είχε καμία γνώση και εμπειρία στον τομέα του οποίου διορίσθηκε υπεύθυνος.
Η απόφαση ενός επιστήμονα τέτοιου βεληνεκούς - καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και ερευνητή της NASA - να εμπλακεί στο εγχείρημα της λειτουργίας ενός Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, έκανε πολλούς να σκεφθούν ότι ίσως γίνεται κάτι σοβαρό. Οτι, ίσως ένας υπουργός τόλμησε την υπέρβαση επιλέγοντας αξιοκρατικά τους άριστους για το καλό της χώρας, χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και πολιτικές παρεμβάσεις. Δυστυχώς, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν.
Είναι απαράδεκτο να απογοητεύουμε και να διώχνουμε αυτούς τους οποίους, αντιθέτως, θα έπρεπε να προσελκύουμε, να προστατεύουμε, και τελικά να αξιοποιούμε.
Αυτούς τους σπουδαίους επιστήμονες που αποτελούν τα καλύτερα πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση.
Η παραίτηση του κορυφαίου Ελληνα αστροφυσικού αποτελεί ήττα για τη χώρα.
Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Είναι και αστροφυσικός, αν δει κανείς τον τεράστιο αριθμό δημοσιεύσεων σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά είναι πάνω απ' όλα (για την συγκεκριμένη θέση) ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ επιστήμων. Κάνει διαστημική ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Αυτό θα έπρεπε να τονίζεται στους τίτλους, διότι βάζουν ως αντικαταστάτη ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ αστροφυσικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηλιοφυσικός παρά αστροφυσικός. Ανήκει στην λεγόμενη ελληνική ηλιακή μαφία, πολλοί σημαντικόι επιστήμονες του κλάδου είναι Έλληνες. Ηταν διευθυντης του Johns Hopkins Advanced Physics Lab, του εργαστηρίου που έστειλε την αποστολή Νέοι Ορίζοντες στον Πλούτωνα και MESSENGER στον Έρμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδη αν καταλαβα, ο κος Κριμιζης παρατησε την Αμερικη και ηλθε στην Ελλαδα για να την καταστησει διαστημικη δυναμη? Με τι λεφτα ???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.