23/4/18

Το φοβερό απόδειπνο: Ο Πρόεδρος παγιδεύτηκε στο κεκτημένο του Κρανς Μοντάνα


FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε γεύμα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τους Υπουργούς Εξωτερικών ή εκπροσώπους Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, που παρέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, στο Κραν Μοντανά/ ΓΤΠ - Χ.ΑΒΡΑΜΜΙΔΗΣ

Της  Ελένης Θεοχάρους
Μετά το δείπνο ακολουθεί το απόδειπνο! Το αναμένω μετά φόβου Ταγίπ. Προβλέψι μου και υπολογίσι μου. Γιατί το διαβόητο «κοινωνικό δείπνο» επιβεβαίωσε ότι η πρόθεση της Τουρκίας είναι πάση θυσία να ανακτήσει την Κύπρο. Ο μέχρις ενός ορισμένου σημείου μασκαρεμένος σε «Κύπριο» –τρομάρα σας– φιλειρηνιστή Ακιντζί, σας ξεγελούσε. Τώρα που έχει ανοικτά ταυτιστεί με την πολιτική των Γκρίζων Λύκων και αποκαλύφθηκε πλέον ότι είναι το φερέφωνο του Ερντογάν, πρόταξε νέα απαίτηση για νέα διαδικασία με βάση τα κεκτημένα του Κρανς Μοντάνα. Που συνιστά το όχημα για την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου μέσω νέων κυμάτων εποίκων και τουρκικών εταιρειών.
 
Το δείπνο «των δύο ηγετών» προσέφερε ισχυρό άλλοθι στην Τουρκία για τις ευθύνες της, τις νέες παραβιάσεις της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους, την εισβολή και κατοχή. Επιβεβαίωσε και προσυπέγραψε το λευκό ποινικό της μητρώο, διέγραψε την αδιάλλακτη στάση της και τα εγκλήματά της. Θυμάστε βέβαια που ο Πρόεδρος ισχυριζόταν ότι στο Κρανς Μοντάνα είτε θα υπέγραφε λύση, είτε θα κατάφερνε να καταλογισθούν ευθύνες στην Τουρκία. Ουδέν επετεύχθη.
Πλήρης η αποτυχία στην οποία η Κυβέρνηση συνεχίζει να οικοδομεί πολιτικές παραμυθιάζοντας τον λαό και ζώντας τις βολικές ψευδαισθήσεις της, αλλά και καθιστάμενη ουραγός της πολιτικής του ΑΚΕΛ.
Εμείς θα θέλαμε από τον Πρόεδρο να μείνει συνεπής στα όσα καθορίζουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Μαρτίου για τα οποία πανηγύριζε και τα οποία αναφέρουν ρητώς ότι η Τουρκία οφείλει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να την αναγνωρίσει. Τονίζουν ότι η Τουρκία οφείλει να τερματίσει αμέσως τις παράνομες δράσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτονόητα μεν, αλλά καταγραφέντα.
Τι υποστηρίζει τελικά ο Πρόεδρος; Τις αποφάσεις της ΕΕ για τον σεβασμό του Κράτους του οποίου ο ίδιος συνιστά τον ύψιστο θεσμό ή τα «επιτεύγματά» του στο Κρανς Μοντάνα, με τα οποία παραχωρείται η Κυπριακή Δημοκρατία στην Τουρκία;  Σίγουρα δεν το έπραξε, δεν επέμεινε στα συμπεράσματα της Βάρνας ο Πρόεδρος, αν κρίνουμε από τις ικεσίες για την επίτευξη του δείπνου.
Φαίνεται όμως ότι η στάση του Προεδρικού είναι πέρα για πέρα αλλοπρόσαλλη δεδομένου ότι λίγο πριν από το δείπνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν μπορεί να επαναρχίσει κανένας διάλογος και καμία διαδικασία εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αλλά ο Πρόεδρος μετά το δείπνο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.
Βεβαίως για μας είναι ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος θα συνεχίσει τη συζήτηση από εκεί που σταμάτησε στον Κρανς Μοντάνα, ωστόσο, η έλλειψη συντονισμού είναι πασιφανής. Μεταξύ τους δεν συντονίζονται πώς να υπάρχει αξιοπιστία όταν συνομιλούν με την Τουρκία, byproxy; Ξεκάθαρα ότι πέτυχε στο Συμβούλιο της Βάρνας, το εκμηδένισε στο δείπνο. Επιμένοντας στην αποτυχημένη συνταγή του Κρανς Μοντάνα και υπακούοντας στα κελεύσματα του ΑΚΕΛ.
Παρ’ όλα αυτά, εμείς περιμέναμε τουλάχιστον ο Πρόεδρος να ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά στο δείπνο ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Εάν θέλει μέρισμα ο Ακιντζί για τους Τουρκοκυπρίους, θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, σεβόμενος τη διεθνή και ευρωπαϊκή έννομη τάξη.
Δεν το έπραξε. Γιατί για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες πρέπει να ανασταλεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, και αυτό θα γίνει. Έντεχνα βέβαια. Τεχνικές βλάβες.
Άραγε αναρωτήθηκε ποτέ ο Πρόεδρος αν προσφέρει άλλοθι στην Τουρκία με την πολιτική του; Άραγε σκέφτηκε ότι τις συνεχείς κοινωνικές επαφές και τις συνομιλίες των υποχωρήσεων, τα δείπνα και τα Κρανς Μοντάνα, τις χρησιμοποιούν οι Τούρκοι και οι φίλοι τους για να διασφαλίζει άλλοθι η Τουρκία; Ο Πρόεδρος παγιδεύτηκε στο κεκτημένο του Κρανς Μοντάνα που είναι αντίθετο με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και συνιστά πρωτογενές δίκαιο. Η διαδικασία που προδιαγράφεται θέτει το Κυπριακό σε μια νέα περιπέτεια που θα οδηγήσει σε εκτουρκισμό της νήσου. Το φοβερό βήμα!
*Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.