23/4/18

Φώτης Φωτίου από τη Νέα Υόρκη: Στόχος της Τουρκίας ο έλεγχος Κύπρου και Α.Μεσογείου

Την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου στον απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος έχει στηρίξει την σε δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του μέσω πολιτικών, οικονομικών και υλικών μέσων, εξέφρασε ο Προεδρικός Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.
Ο Φώτης Φωτίου μετέφερε στους αντιπροσώπους τους θερμούς χαιρετισμούς και την ευγνωμοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου και την ευγνωμοσύνη τους για το έργο που επιτελούν στις ΗΠΑ, με στόχο την προώθηση του οράματος για την επανένωση της νήσου και την ενδυνάμωση των σχέσεων με την Αμερική.
Ο Προεδρικός Επίτροπος ενημέρωσε τους συνέδρους για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό , τις συνεχιζόμενες Τουρκικές προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας και την αλαζονική συμπεριφορά του Ερντογάν.

 «Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που τοποθετούμε τις ακραίες και ενορχηστρωμένες δηλώσεις επισήμων της τουρκικής κυβέρνησης περί λεγόμενου σχεδίου Β’ και άλλων εναλλακτικών (λύσεων), όπως και τις προ διμήνου παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο κ. Φωτίου, σημειώνοντας ότι έχει καταστεί πλέον σαφές σε όλους, ότι κύριος στόχος της Τουρκίας είναι ο πλήρης έλεγχος όχι μόνο της Κύπρου αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Παρόλα αυτά, συνέχισε, η Κύπρος επιδεικνύει όλη την καλή θέληση και βούληση για να επιτύχει μέσω των διαπραγματεύσεων την επιθυμητή λύση του Κυπριακού προβλήματος, με τον τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της.

Και τόνισε ότι οι συνομιλίες είναι η μόνη οδός για εξεύρεση μιας λύσης, βασισμένης στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Φωτίου κάλεσε την Τουρκία, αντί να επιδίδεται σε απειλές και προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να επιδείξει καλή βούληση και να πάψει να εμμένει σε παράλογες και αναχρονιστικές θέσεις, όσον αφορά το κυπριακό.

«Δεν μπορεί η Τουρκία να επιμένει άλλο στη θέση της για διατήρηση στην επανενωμένη Κύπρο ενός συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας που να της παρέχει τα όποια δικαιώματα επέμβασης, ούτε και στη θέση της για παραμονή αριθμού τουρκικού στρατευμάτων, η παρουσία των οποίων να επανεξεταστεί μετά από 15ετία… Αυτά δεν μπορούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται σε ένα κανονικό κράτος, όπως υπέδειξε και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ».

Είπε ότι άτεγκτη τουρκική στάση επί των ζητημάτων αυτών οδήγησε στην κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά τον περασμένο Ιούλιο, ενώ επιπρόσθετα υπήρξαν και άλλες απαράδεκτες θέσεις, όπως η αξίωση για μα θετική Τουρκοκυπριακή ψήφο σε κάθε απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο δείπνο της περασμένης Δευτέρας μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι ήταν μια άτυπη συνάντηση με σκοπό την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους και να αξιολογηθεί η κατάσταση των πραγμάτων και οι δυνατότητες συνέχισης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Η συνάντηση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα με τις δύο πλευρές να επιμένουν τις θέσεις τους.

«Ωστόσο, είπε, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αποστείλει ένα ειδικό απεσταλμένο, ο οποίος θα διενεργήσει διερευνητικές επαφές με όλα τα μέρη, ούτως ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» είπε.

Ο Προεδρικός Επίτροπος για τους Απόδημους είπε ότι μπορεί κανείς να αντιληφθεί εύκολα τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας απλά παρακολουθώντας τις εξελίξεις στα κατεχόμενα.

«Η προσπάθεια ισλαμοποίησης είναι περισσότερο εμφανής σε πλείστες μορφές. Κατ’ αρχήν είναι ο πλήρης έλεγχος της θρησκευτικής ζωής από γραφείο που λειτουργεί στην παράνομη τουρκική πρεσβεία. Το ίδιο και η εκπαίδευση, ενώ ο αριθμός των τζαμιών σε κάθε σχεδόν κύριο σημείο των κατεχομένων».
Μίλησε επίσης για την παροχή νερού από την Τουρκία, όπως και τη σχεδιαζόμενη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Το ποια είναι η δυνατότητα των εξαρτημένων να έχουν δικαίωμα απόφασης και διαμόρφωσης άλλων πολιτικών φαίνεται και από την ανάδειξη στην πολιτική σκηνή των κατεχομένων ατόμων που εκφράζουν με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο την πολιτική της Άγκυρας, συμπλήρωσε.

Ειδική μνεία στην ομιλία του έκανε και για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, το οποίο συνεχίζει να προσκρούει στην αδιαλλαξία της Τουρκίας. Σημείωσε ότι δεν παραγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτελεστεί από τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία και τη συμμετοχή εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήταν σαφώς καλύτερη αν η κατοχική δύναμη, επέτρεπε τις εκταφές σε όλες τις περιοχές και όχι να επιβάλλει περιορισμούς στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες.

 «Γιατί άραγε η Τουρκία να μην επιτρέπει την πρόσβαση ανεξαρτήτων ερευνητών στα αρχεία του Τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων μας;» ρώτησε ο κ. Φωτίου. Η Τουρκία πράττει διπλό έγκλημα με την μετακίνηση οστών αγνοουμένων σε άλλους χώρους ώστε να καλύψει τις μαζικές εκτελέσεις Κυπρίων κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι η συνεργασία της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων είναι αναγκαία ώστε να τερματιστεί ο πόνος και η αγωνία όλων των συγγενών. «Η εξαφάνιση προσώπου αποτελεί πολλαπλή παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο παραβιάσεις αυτές δεν περιορίζονται στα δικαιώματα των αγνοουμένων προσώπων, αλλά επεκτείνονται και στα δικαιώματα των οικογενειών τους. Εκείνοι που διαπράττουν το έγκλημα δεν είναι ένοχοι μόνο για την εξαφάνιση των αγνοουμένων προσώπων, αλλά και για τη διαιώνιση της δυστυχίας των οικογενειών τους» είπε καταληκτικά ο κ. Φωτίου.
Μίλησε τέλος για τα θέματα των αποδήμων, εξαγγέλλοντας ότι φέτος προγραμματίζεται η υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας στην Κύπρο παιδιών αποδήμων ηλικίας 12 μέχρι 17 ετών για μια εβδομάδα.

«Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τα παιδιά των αποδήμων στις ΗΠΑ και θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες», ανέφερε, λέγοντας ότι επιπρόσθετα, κάθε δύο χρόνια θα γίνεται η καθιερωμένη επίσκεψη στην Κύπρο το Φεβρουάριο των παιδικών ομάδων «Ελευθέρια – Παγκύπριος».
 Αναφορά έκανε και στην προώθηση της δημιουργίας Μητρώου για τους Κυπρίους που διαμένουν στο εξωτερικό, το οποίο θα αρχίσει πιλοτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΛΛΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Κύπρου και της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβεις Κορνήλιος Κορνηλίου και Μαρία Θεοφίλη, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κούτρας και Βασίλειος Φιλίππου και ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο που απουσίαζε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κούτρας σημείωσε τη σοβαρότητα που επιδεικνύει η οργανωμένη κυπριακή παροικία στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων, κάτι που όπως τόνισε αντικατοπτρίζεται καις τις εργασίες του συνεδρίου. Συνεχάρη την Ομοσπονδία και τους συνέδρους για το επίπεδο συνεργασίας και το έργο που παράγουν, παρά τον μικρό αριθμό των Κυπρίων της Αμερικής» και τόνισε τη σημασία να αποκτήσουμε λέγειν στα αμερικανικά πολιτικά δρώμενα.

Αναφέρθηκε στη Μαύρη Επέτειο της 21ης Απριλίου, υπενθυμίζοντας ότι η εισβολή ήταν το αποτέλεσμα της επιβολής της δικτατορίας  στην Ελλάδα και το κίνδυνο που αποτελεί για τον Ελληνισμό η δημογραφική ανατροπή με την Τουρκία τα τελευταία 40 χρόνια.

«Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο μεμονωμένα γεγονότα αλλά και την αλληλουχία τους», είπε ο κ. Κούτρας, που έκλεισε ζητώντας από όλους να προβληματιστούμε αν ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας ή εις βάρος μας.

Ο Βασίλειος Φιλίππου χαρακτήρισε τους απόδημους Κύπριους κήρυκες των εθνικών μας θεμάτων και δικαίων, σημειώνοντας ότι οι αγώνες και οι προσπάθειές τους προς τα κέντρα επιρροής στις ΗΠΑ εκτιμώνται ιδιαίτερα από την κυπριακή κυβέρνηση. Τέλος, με την ευκαιρία της μετάθεσής του σε λίγους μήνες, τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία στη διάρκεια της θητείας του.

Ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου είπε πως η κυπριακή Ομογένεια κρατά ζωντανή της παρουσία της Κύπρου στην Αμερική και προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε πως Ελληνισμός διάγει μια πολύ δύσκολη περίοδο και με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις σε Κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στον παραλογισμό.

«Δικά μας όπλα είναι το διεθνές δίκαιο», είπε, προσθέτοντας ότι παράλληλα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για λύση του κυπριακού.

Η πρέσβης Μαρία Θεοφίλη σημείωσε ότι το συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής εκπέμπει μήνυμα ενότητας, κάτι που έχει αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη σημασία, καθώς βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με μία κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, το Αιγαίο κι αλλού.
«Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζουμε αυτή την ένταση με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν θα παρασυρθούμε σε προσεγγίσεις που θα ήθελε η τουρκική πλευρά, αλλά ούτε θα απομακρυνθούμε από το στόχο μας που είναι η απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή».

Χαρακτήρισε τις δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή και αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίας που προωθούν από κοινού Ελλάδα και Κύπρος.
O Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, με την Τουρκία να συνεχίζει να είναι αναξιόπιστη σύμμαχος. «Το γεγονός ότι έχει κάνει συμμαχίες με τη Ρωσία και το Ιράν, έχει επιτεθεί στους Κούρδους, βοηθά το Ισλαμικό Κράτος, είναι κάτι που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες» σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ χαρακτήρισε τον εποικισμό το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου και επανέλαβε ότι θα πρέπει και οι Τουρκοκύπριοι να αρχίσουν να παλεύουν για τα δικαιώματά τους και να επαναστατήσουν κατά της τουρκικής κατοχής.

Είπε πως σήμερα το 70% των παιδιών στα κατεχόμενα είναι γόνοι εποίκων και πως οι δάσκαλοι υποχρεούνται στα σχολεία να διδάσκουν τον ισλαμικό φανταμενταλισμό.

«Ελπίζω οι ΗΠΑ να δουν αυτό που ακριβώς συμβαίνει σήμερα με την Τουρκία», είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.
Αναφερόμενος στους πολιτικούς στόχους της κυπριακής παροικίας, είπε πως υπάρχει αρκετή δυναμική, στηριζόμενη και στην καλή μας συνεργασία με την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή να αλλάξουμε την αμερικανική πολιτική έναντι της Τουρκίας. Κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και να βοηθήσουν στους άμεσους στόχους για προώθηση του νομοσχεδίου για κατάργηση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, καθώς και στην ενίσχυση των προσπαθειών εκλογής φιλελλήνων στο Κογκρέσο.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού, στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους τρεις υψηλούς στόχους που έχουν θέσει και τις προσπάθειες που κάνουν για υλοποίηση τους. Όπως είπε, έχει σημειωθεί πρόοδος σε σχέση με τη δημιουργία ενός κοινοτικού/πολιτιστικού κέντρου όπου θα στεγάζει τους οργανισμούς της παροικίας. Υπάρχει το θέμα της νεολαίας και τους τρόπους που θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν το Κυπριακό ενώ επεσήμανε ότι ο τρίτος στόχος είναι να γίνει η καταγραφή των Ελληνοκυπρίων της Αμερικής.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το νέο διοικητικό συμβούλιο που αναδείχθηκε μετά από αρχαιρεσίες, απαρτίζουν οι:

Κυριάκος Παπαστυλιανού (πρόεδρος), Νίκος Παφίτης εκτελεστικός αντιπρόεδρος,
Δέσποινα Αξιωτάκη αντιπρόεδρος πολιτιστικών θεμάτων. Μαρτίνος Κυπριανού αντιπρόεδρος δημοσίων σχέσεων, Χρήστος Καράμανος αντιπρόεδρος φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, Μαρία Χατζηπολυκάρπου αντιπρόεδρος εκπαιδευτικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων, Ελισάβετ Μιλτιάδου γενική γραμματέα, Λουκάς Γεωργίου Ταμίας και μέλη: Μαρία Μπότσιου, Νίκος Τζιάζας, Γιώργος Σοφοκλέους, Πίτερ Λούκας, Τάσος Ζαμπάς και Κρίς Οδυσσέως.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.