11/4/18

Το παρακάτω άρθρο να το διαβάσουν κυρίως εκείνοι που καθυβρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπως κάνουν οι γκρίζοι λύκοι

Το τεκμήριο της προδοσίας και η «Πύλη του Μίσους»

Του Yavuz Bahadıroğlu
Για το θέμα στο οποίο θα αναφερθώ έχουν γραφτεί πολλά. Γι’ αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι αντίθετος σε καμία θρησκεία και σε κανένα θρησκευτικό δόγμα.
Από τη στιγμή που δεν επιτίθεται στη δική μου πίστη και δεν παρεμποδίζει τη άσκηση των δικών μου θρησκευτικών καθηκόντων, δεν ανακατεύομαι…
Ούτε ενδιαφέρομαι…
Δεν με απασχολεί…
Θέλω όλες οι θρησκείες να είναι ελεύθερες στην πατρίδα μου.
Όμως, από τη στιγμή που η πύλη της «προσευχής», παρά τους φοβερούς ισχυρισμούς που υπάρχουν για το θέμα αυτό, παραμένει με πείσμα κλειστή, ενώ δεν υπάρχει καμία υποχρέωση και καμία καταπίεση εκ μέρους του κράτους, έχω δικαίωμα να ρωτήσω:
«Γιατί κρατάτε κλειστή αυτήν την πύλη εδώ και 195 χρόνια;»

Η πύλη για την οποία γίνεται η αναφορά, είναι η κεντρική πύλη του Ρωμέικου Πατριαρχείου του Φαναρίου…
Αυτήν την πύλη, που την κρατούν κλειστή εδώ και 195 χρόνια, μεταξύ τους τα μέλη του Ρωμέικου Πατριαρχείου του Φαναρίου την αποκαλούν «Πύλη του Μίσους».
Από τη στιγμή που η κάθε πύλη του Ρωμέικου Πατριαρχείου του Φαναρίου, πριν και μετά την Άλωση της Πόλης, όπου ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ονομαζόταν «Πύλη της Πίστης», γιατί μια την ονομάζουν «Πύλη του Μίσους;»
Η είσοδος στο πατριαρχείο γίνεται από τη μικρή πλάγια πύλη που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής. Στην ερώτηση γιατί κρατάτε κλειστή αυτήν την πύλη δεν μπορούν να δώσουν μια λογική απάντηση. Αν επιμείνετε, θα ακούσετε κάτι τέτοιο:
«Μπροστά από την πύλη αυτή απαγχονίστηκε ο πατριάρχης Γρηγόριος και θάφτηκε εκεί. Γι’ αυτό την κρατάμε κλειστή, επειδή δε θέλουμε να περνάμε πάνω από το μνήμα του».
Όμως στα Οθωμανικά αρχεία δεν υπάρχει κάτι που να λέει ότι εδώ θάφτηκε ο πατριάρχης Γρηγόριος. Κι αυτό είναι φυσικό. Για εκείνους που σκότωναν δι’ απαγχονισμού, δεν τηρούσαν αρχεία για τον τόπο ταφής τους.
Όμως είναι γνωστό ότι ο πατριάρχης Γρηγόριος απαγχονίστηκε μπροστά από αυτήν την πύλη. Για ποιο λόγο; Γιατί απαγχονίστηκε εκείνος ο πατριάρχης, από τη στιγμή που οι Οθωμμανοί σεβόντουσαν πάντα τις θρησκείες και ο Μωάμεθ ο Πορθητής έδειξε σεβασμό και αναγνώρισε ως θεσμό το Ρωμέικο Πατριαρχείο;
Η αιτία είναι ότι πρόδωσε την πατρίδα!…
Συνοπτικά, έγιναν τα εξής: Το 1821 ξέσπασε μια μεγάλη Ρωμέικη επανάσταση στο Μωριά. Οι επαναστάτες σκότωσαν χιλιάδες Τούρκους. Τα μωρά τα σούβλιζαν μέσα στην κοιλιά της μάνας τους. Τα κορίτσια και τις νύφες τα έπαιρναν με τη βία οι επαναστάτες στα βουνά.
Ο σουλτάνος Μαχμούτ ο Β’, ανέθεσε στον σαδραζάμη (πρωθυπουργό) Μπεντερλί Αλή Πασά την αποστολή εξουδετέρωσης των επαναστατών. Αφού αντιμετωπίστηκε η επανάσταση, άρχισαν οι συλλήψεις των υπευθύνων. Ανάμεσα στα έγγραφα που έπεσαν στα χέρια των αρχών, είναι και μια «επιστολή προδοσίας» του Πατριάρχη του Ρωμέικου Πατριαρχείου Φαναρίου, Γρηγόριου του Ε’ προς τον Τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο τον Β’(με βάση μια άλλη καταγραφή, η επιστολή δόθηκε από τον εκ Κριμαίας Γιουνούς Μπεή που ήλθε στην Κωνσταντινούπολη, στον σαδραζάμη Μπεντερλί Αλή Πασά, και έτσι έγιναν γνωστή η ύπαρξη και τα σχέδια της «Φιλικής Εταιρείας», της μυστικής οργάνωσης των Ελλήνων).
Μετά από αυτό, με εντολή του σαδραζάμη γίνεται εισβολή στο πατριαρχείο τα μεσάνυχτα. Οι αρχές κατάσχουν όλα τα έγγραφα. Έτσι αποδεικνύεται με έγγραφα ότι το Πατριαρχείο λειτουργούσε ως επιτελικό ‘Κέντρο των Εξεγερμένων Αναρτών».
Έτσι παραπέμπονται σε δίκη ο πατριάρχης και όσοι άλλοι εμπλέκονται στην επανάσταση με βάση τα έγγραφα που έχουν κατασχεθεί. Επιβάλλονται διάφορες ποινές. Στον πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’ επιβάλλεται η ποινή του θανάτου δι’ απαγχονισμού. Απαγχονίζεται μπροστά από την κεντρική πύλη του Πατριαρχείου (22 Απριλίου 1821).
Λένε λοιπόν ότι η πύλη αυτή από την ημέρα εκείνη είναι κλειστή και την αποκαλούν «Πύλη του Μίσους» και ότι θα την ανοίξουν όταν κρεμάσουν εκεί έναν από τους ηγέτες της Τουρκίας και περάσει η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Ρωμιών.
Εν τω μεταξύ, να μην ξεχνάμε και το όνομα που έχει ο δρόμος που περνά μπροστά από το Πατριαρχείο: Οδός Σαδραζάη Αλή Πασά…
Επίσης, να μην ξεχνάμε τι είπε ο «Παναγιώτατος Πατριάρχης» ΄την ώρα που βρισκόταν στην κρεμάλα:
«Έκανα το χρέος μου».
Το χρέος του ήταν να στείλει εκείνη την επιστολή στον Τσάρο της Ρωσίας;
Να δούμε τώρα και ένα «πληροφοριακό σημείωμα»:
Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απαγχονίστηκαν τρεις πατριάρχες. Ο πρώτος ήταν ο Πατριάρχης Κύριλλος (1638 – επί Σουλτάνου Μουράτ του IV, επειδή έβαλε ανάμεσα στους Ορθοδόξους θρησκευτικά μίση).
Ο δεύτερος ήταν ο Πατριάρχης Παρθένιος III (1657, με διαταγή του σαδραζάμη Κιοπρουλού Μεχμέτ Πασά, για προδοσία της πατρίδας, επειδή πρόσφερε στήριξη στον Βοεβόδα της Βλαχίας που είχε επαναστατήσει).
Ο τρίτος ήταν ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ (1821- για προδοσία της πατρίδας, επειδή σχεδίασε την επανάσταση του Μοριά).
Όσο για το τι έγραφε στην επιστολή του ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄, προς τον Τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο, που ήταν το τεκμήριο της προδοσίας, αυτό θα το δούμε στο αυριανό μας άρθρο…

Το άρθρο αυτό δημσιεύθηκε στην εφημερίδα Yeni Akit, τις 31 Οκτωβρίου 2016 και μεταφράστηκε κατά λέξη από τον Σάββα Καλεντερίδη

54 σχόλια:

  1. Ηχηρή απάντησις προς τους επικριτές του Πατριάρχη που δυστυχώς μάλλον δεν αντιλαμβάνονται την ευαίσθητη θέση του και το βάρος της ευθύνης να λειτουργεί ακόμη στον 21ο αιώνα μέσα στην Πόλη το Πατριαρχείο μας. Ήμουν κι εγώ ένας απ' αυτούς τους επικριτές όταν παλαιότερα έκανα το λάθος να βλέπω αποσπασματικά δηλώσεις του Πατριάρχη παραβλέποντας την ολοκληρωμένη εικόνα. Αφήστε τις ψευτομαγκιές και μιλήστε για τους γραβατωμένους των Αθηνών που τόσες δεκαετίες προσκυνούν τους τουρκομογγόλους από την άνεση του δήθεν εθνικού κέντρου και της εκάστοτε κυβερνητικής 《καρέκλας》.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι που θα εκφράσω μια άλλη άποψη η οποία ειλικρινά εύχομαι να είναι λανθασμένη και πρώτος εγώ τότε θα ζητήσω συγγνώμη. Υπάρχει κάποια ομοιότητα σχετικά με την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο με τη σημερινή? Ζήτησε κανείς από τον Πατριάρχη να ευλογήσει τα τουρκικά όπλα ?αν του το ζήτησαν οι τούρκοι και το έκανε τότε έχει γίνει δορυφόρος του καθεστώτος .Μια καλή κουβέντα για τους φυλακισμένους υπαξιωματικούς μας δεν θα μπορούσε να πει από την αρχή? έπρεπε να περάσουν 40 μέρες για να τους θυμηθεί στην ανάσταση? Να σας θυμίσω ότι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης δεν κιότεψε ,αλλά ως αληθινός ηγέτης θανατώθηκε χωρίς να προδώσει το ποίμνιο του.Οι θέσεις αυτές θέλουν κότσια για να τις κατέχεις , διαφορετικά δεν είσαι χρήσιμος στους πιστούς σου αλλά στο καθεστώς .Μακάρι εγώ να είμαι λάθος !

      Διαγραφή
    2. Το γράψαμε χίλιες φορές.
      Πρώτος έκανε δήλωση δημόσια και έγραψε επιστολή ο Πατριάρχης των Αρμενίων.
      Μετά ακολούθησε ο Πατριάρχης των Συροϊακωβιτών.
      Τρίτος ο αρχιραβίνος των Εβραίων της Τουρκίας.
      Τρεις μέρες μετά από αυτούς έστειλε επιστολή στον Ερντογάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το περιεχόμενο της οποίας δεν γνωρίζει κανείς, γιατί δεν διέρρευσε ακόμα.
      Άρα, το έκανε γιατί προφανώς πιέστηκε, κυρίως επειδή το έκαναν οι άλλοι.
      Και άργησε τρεις μέρες, για να δείξει σε σένα τον δύσπιστο, ότι δεν ήθελε να το κάνει, αλλά ότι υποχρεώθηκε.
      Όπως είπε στη δήλωσή του, ότι "πολλές πολλές μέρες περιμέναμε την απάντηση των τουρκικών αρχών στο αίτημα για επίσκεψη του μητροπολίτη Αδριανουπόλεως στους δυο στρατιωτικούς", και όσο περίμενε, δεν έπρεπε να κάνει δήλωση, για να μην θέσει σε κίνδυνο το αίτημα και να μην κατηγορηθεί ότι γίνεται εργαλείο πολιτικής.
      Και αυτό για σένα το είπε και ώφειλες να το αντιληφθείς.
      Όμως, επειδή παρακολιουθώ, κανένας Εβραίος της Πόλης, Αρμένιος ή Ασσύριος, δεν έβρισε τους δικούς του θρησκευτικούς ηγέτες.
      Αυτό φαινόμενο συνέβη σε τέτοιο βαθμό μονον εδώ, στην Ελλάδα.
      Η τρέλα, η σχιζοφρένεια και η ανηθικότητα έχει διαπεράσει και διατρέξει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
      Αυτός ο τόπος δεν έχει σωτηρία.'Πάει τελείωσε.
      Μόνο αν δουν τον Πατριάρχη κρεμασμένο, ένα μικρό κομμάτι εκελινων που τον βρίζουν θα δηλώσει ότι έκανε λάθος.
      Οι περισσότεροι θα συνεχίσουν να βρίζουν, γιατί έχει σαπίσει το μέσα τους.
      Γιατί δεν είναι πραγματικοί Έλληνες, αλλά "παλιοελλαδίτες", που είναι έτοιμοι να βρίσουν και να προσβάλουν τους πάντες, επειδή έτσι συνήθισαν να κάνουν πάντα.

      Διαγραφή
    3. Αν έχεις ελάχιστη σχέση με την ζώσα Εκκλησία και του "πως πολεμά το ράσο" δεν θα τα 'γραφες αυτά.Είδες κάποια Μονή του Όρους να κάνει δηλώσεις κλπ ή έχεις την εντύπωση ότι αν ΔΕΝ προσεύχονταν αυτοί θα' ταν τα πράγματα ίδια και όχι πολύ χειρότερα;; Για μας που είμαστε ολιγόπιστοι και φίλαυτοι, όντως χρειάζεται η κουβέντα, η δήλωση, ο τύπος...Η ουσία όμως υπάρχει στην Κοινωνία με τον Θεό και αυτή πραγματώνεται νυχθημερόν στα Μοναστήρια, στην Θεία Λειτουργία, στην Μυστηριακή ζωή των μοναχών, ιερέων, λαού (εμείς δηλαδή οι άθεοι..).Λάθη γίνονται, άλλοτε από άγνοια, άλλοτε από εμπάθεια, άλλοτε από πάθη..
      Επιτέλους, τι θέλουμε από τον Πατριάρχη, να ασχολείται με τον Θεό, ή με την πολιτική, γιατί ο Χρυσόστομος (τον τιμώ απεριόριστα εννοείται) ασχολήθηκε..
      Ο Γρηγόριος ο Ε', που "αφόρησε την Επανάσταση", ήταν σωστός ή λάθεψε, ασχολήθηκε με την πολιτική ή όχι;; (γιατί η εξέγερση που έγινε Επανάσταση αναμφίβολα παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα).
      Να θυμάσαι ότι ο "μισάνθρωπος-μισόθεος" ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΝΑ ΛΟΓΙΚΟΦΑΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ για να σε στρέψει ενάντια στο δομικό στοιχείο που λέγεται Κλήρος, μια μικρή χαραμάδα του φτάνει και του περισσεύει. Όμως ο Κλήρος είναι σαν το κάρβουνο. Άν είναι σβηστό, θα λερωθείς. Αν είναι αναμμένο, ΘΑ ΚΑΕΙΣ.

      Διαγραφή
  2. Aυτό το τουρκικό άρθρο δείχνει την στάση της Εκκλησίας κατά την Επανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Κ.Καλεντερίδη
    Επίκαιρο άρθρο με πολλούς αποδέκτες.Συγχαρητήρια τόσο για την μετάφραση όσο και για την επιτυχή χρονική στιγμή που επιλέξατε να το δημοσιεύσετε.Ωστόσο θα θέλαμε από τον Πατριάρχη μας να ακολουθεί την Ορθόδοξη γραμμή (δογματική) όπως κράτησαν οι μαρτυρήσαντες προκατόχοι του. Τα διάφορα ανοίγματα με θρησκείες,δόγματα που επιχειρεί ,είναι πολλές φορές άστοχα ,κατά την ταπεινή μας άποψη,ταράζουν τα ήρεμα νερά της Εκκλησίας και δημιουργούν ένα κλίμα εσωστρέφειας και καχυποψίας. Αρκετές φορές στο παρελθόν , χρησιμοποιήθηκαν δηλώσεις του για να χτυπηθεί η Ενότητα τόσο της Εκκλησίας όσο και του Έθνους μας .Καλή πίστη, αντιλαμβανόμαστε και κατανούμε την ιδιαίτερη και δυσχερή θέση του Πατριαρχείου που βρίσκετε πραγματικά "εν μέσω λεόντων" αλλά πρέπει και το Πατριαρχείο να εξετάζει καλύτερα τα πράγματα και σε ποιο ώριμες συνθήκες για μη δίνει λαβές τόσο σε εχθρούς αλλά και να κλονίζει φίλους που αγαπούν πραγματικά το Πατριαρχείο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τερατώδη ψεύδη τουρκικῆς ψευδο-ἱστορίας. Δέν προηγήθηκε ὁ Γκαῖμπελς, ἀλλά ἀκολούθησε τούς Τούρκους. Λέγοντας ψέμματα πάλι καί πάλι, μένει στούς Τούρκους τό μίσος κατά τῶν Ρωμηῶν.
    Ὁ Πατριάρχης ἀγνοοῦσε τά τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπανστάσεως, Εἶναι γνωστό σέ ὅλους τούς ἱστορικούς μελετητές.
    Μάλιστα, κατηγορήθηκε διότι ἀπεκήρυξε τήν Ἐπανάσταση, ἀπό τούς μή γνωρίζοντες τήν πίεση πού τοῦ ἀσκήθηκε γιά νά ἀφορίσῃ τούς ἀγωνιστές γιά τήν ἐλευθερία μας. Δέν γνώριζε ὅμως τἰποτα. Οὔτε εἶχε σχέση μέ τή φιλική Ἑταιρεία.
    Ἐπιστολή του πρός τούς Ρώσους καί παραμύθια τῶν τούρκων, γιά νά δικαιολογήσουν τό ἀποτρόπαιο ἔγκλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας το αιτιολογείται κάπως; Έχετε αποδειξεις για αυτά που λέτε;; Γιατί λυπάμαι που θα σας το πω μου ακούγονται κομμουνιστικές(12θειστικές) μπαρούφες. ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ άλλες μετά και το αριστερό (το χειρότερο από όλα ) μνημόνιο. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. Να με συμπαθάτε αλλά δεν ξέρετε τι γράφετε. Ο Πατριάρχης ήταν απόλυτα γνώστης της επανάστασης. Έχει δε σωθεί η διαταγή εκτέλεσης του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου. Οι λόγοι της εκτέλεσής του αναφέρονται ρητά: (Α) Ήταν γνώστης της επανάστασης την οποία δεν φανέρωσε, (Β) ο "Αφορισμός" ήταν ανυπόστατος σύμφωνα με το Εκκλησιαστικό Δίκαιο, (Γ) απέστειλε 50 επιστολές με παραλήπτες επαναστάτες στη Βαλκανική και στην Ελλάδα, όπου παροτρύνει τους επαναστάτες να μη λάβουν υπόψη τους τον "αφορισμό" (δυστυχώς ο αγγελιαφόρος συνελήφθη από τους Οθωμανούς) και (Δ) και σημαντικότερο κατ'εμέ, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ήταν ανηψιός του Γρηγορίου, είναι αδύνατο να μην είχαν κάποιας μορφής επικοινωνία.
      Ολα αυτά αναφέρονται στο γιαφτά που καρφίτσωσαν οι Οθωμανοί στο στήθος του απαγχονισμένου Πατριάρχη κι έχουν σωθεί στη μετάφραση από το Νικηφόρο Μοσχόπουλο (1960) του έργου του Τούρκου Ιστορικού Αχμέτ Τζεβδέτ Πασά, ο οποίος κατέγραψε την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης από την Οθωμανική έποψη.
      Ποιές είναι οι γνώσεις σας επί του θέματος; Και ποιά τα κίνητρα αμφισβήτησης από εσάς του πατριωτισμού του Πατριάρχη;

      Διαγραφή
    3. "Ὁ Πατριάρχης ἀγνοοῦσε τά τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπανστάσεως, Εἶναι γνωστό σέ ὅλους τούς ἱστορικούς μελετητές".

      "Παρά τη συμμετοχή του στην προετοιμασία του Αγώνα και τις σχέσεις του με τη Φιλική Εταιρεία, έπρεπε να διαχωρίσει τη θέση της Εκκλησίας από την Επανάσταση...." (απ' εδώ).

      "Οὔτε εἶχε σχέση μέ τή φιλική Ἑταιρεία".

      Η συνεργασία του Γρηγορίου του Ε΄ με τη Φιλική Εταιρία.

      Σειρά σου τώρα να μάς δώσεις τούς "ιστορικούς μελετητές", που, ως διατείνεσαι, ισχυρίζονται τα αντίθετα.

      Πριν από καιρό, εδώ μέσα, είχε γραφεί ότι ήταν ο ουσιαστικός αρχηγός της ΦΕ, πράγμα βεβαίως όλως ανακριβές.

      Διαγραφή
  5. Η προσφορα του συγκεκριμενου πατρισρχη προς το Εθνος των Ελληνων, ποια ειναι;;
    Για ενημερωστε και εμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασε το άρθρο και μείνε εκεί.
      Δεν θέλω άλλα σχόλια για το θέμα.
      Παρακαλώ να το σεβαστείς.
      Τέλος.

      Διαγραφή
    2. Τον κατακρεούργησαν και τον κρέμασαν. Ασε τώρα ψιλοπράγματα... Τί ασχολείσαι , τώρα;;; Πιες το φραπέ σου και μη δίνεις σημασία...

      Διαγραφή
    3. Αναφερομαι στον πατριαρχη βαρθολομαιο.

      Τον νυν πατριαρχη.

      Διαγραφή
  6. Την παραμονή του Πατριαρχείο στην Κων/πόλη την αντάλλαξε πολύ ακριβά η ταλαίπωρη Ελλάδα με την παραμονή των μουσουλμάνων (Τούρκων) στην Δ. Θράκη.
    Δηλαδή η Ελλάδα πλήρωσε το μέγιστο τίμημα για το χαλιναγωγημένο πατριαρχείο στην Κων/πόλη.

    Η αφέλής Ελλάς κράτησε μία συμπαγή τουρκική περιοχή στα σύνορά της με την Τουρκία για κατα φαντασία θρησκευτικά μεγαλεία.

    Τώρα πληρώνουμε τα μεγάλα λάθη που παρελθόντος αλλά ΠΟΤΕ δεν μαθαίνουμε. ΟΛΑ κρίνοταν εκ του αποτελέσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Ο.Π.έμεινε παρωπιδικέ κύριε της "μικράς και εντίμου ???" γιατί έμειναν 200.000 Ελληνες της Κωνστ/λης-Ίμβρου-Τενέδου ,που οι "εθνάρχες"μας,έμποροι της πατριδοκαπηλείας μαζί με διεθνιστές(=ισοκράτες) τους κατάντησαν σε 2.000 σήμερα !!!Κανένα θρησκευτικό μεγαλείο,διαβάστε τις προτάσεις που είχαν γίνει...χωρίς αντιεκκλησιαστικούς παραμορφωτικούς φακούς.

      Διαγραφή
    2. Έμειναν για να μπορούν να υποστηρίξουν το Πατριαρχείο αλλά εκδιώχθηκαν δυστυχώς.

      Διαγραφή
  7. Δύο λόγια για τον σημερινό πατριάρχη, με τον οποίον δεν είναι άσχετο το άρθρο, όπως φανερώνει και ο υπέρτιτλος.

    Δεν διστάζει να μιλά έξω από τα δόντια, όταν και όπου το κρίνει σκόπιμο, ούτε να πράττει τα δέοντα.

    Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται υπό συνεχή πίεση, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να προβαίνει σε πράξεις, όπως η αποστολή τής ευχετηρίου επιστολής προς τον Ερντογάν για το Αφρίν, που, όπως και να το κάνομε, "χτυπά άσχημα", για να το πω ηπίως.

    Μοναδική λύση να φύγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Τουρκία, ώστε να τού λυθούν τα χέρια και το στόμα. Τότε θα μπορεί να είναι όντως οικουμενικό και να επιτελεί ελευθέρως το λειτούργημά του.

    Το ελληνικό κράτος έχει στηρίξει το Οικ. Πατριαρχείο πολύ, παρά το ότι το 1833 η ελλαδική εκκλησία κήρυξε το αυτοκέφαλο, που αναγκάστηκε να επικυρώσει ο Οικουμενικός Θρόνος το 1850. Όμως, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά το πέρας των Βαλκανικών Πολέμων, δεν προσάρτησε τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών (απελευθερωθέντων εδαφών) στην Εκκλησία τής Ελλάδος, αλλά τις παραχώρησε στο Οικ. Πατριαρχείο. Επίσης, μετά την ένωση τής Κρήτης με την Ελλάδα (1-12-193), άφησε την Εκκλησία της ημιαυτόνομο και υπαγομένη στο Οικ. Πατριαρχείο.

    Όμως, δεν είναι δυνατόν ελεύθεροι άνθρωποι και εκκλησίες να υπάγονται σε υπόδουλο πατριαρχείο, ειδικά τώρα που η Τουρκία απομακρύνεται από το κοσμικό κράτος και (κατρα)κυλά στον Ισλαμισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σκεπτικό σου το διάβασα.
      Όμως, όπως και νάχει, αυτό είναι και ο εθνικός στόχος των Τούρκων, να φύγει το Πατριαρχείο από την Πόλη, γιατί αποτελεί κάρφο στον οφθαλμό τους.
      Γι' αυτό και τα φρέσκα άρθρα εναντίον του.
      Αν ήταν όπως τα λες, οι Τούρκοι θα έκαναν τα πάντα να το κρατήσουν και θα φυλάκιζαν όσους έγραφαν άρθρα εανντίον του.
      Όπως ακριβώς το λέω.
      .

      Διαγραφή
    2. "Κάρφος στον οφθαλμό τους" με μια χούφτα Ρωμιούς, που έχουν απομείνει; Όπως ξέρεις, οι Τούρκοι αποκαλούν τον Οικ. Πατριάρχη "παπά των Ρωμιών". Το ερώτημα, λοιπόν, είναι, αν το Οικ. Πατριαρχείο θα είναι όντως οικουμενικό, ή θα χάσει αναγκαστικά την οικουμενικότητά του έναντι άλλου, π.χ. αυτού τής Μόσχας.

      Διαγραφή
    3. Το "Αυτοκέφαλο" ήταν λυσσαλέα επιδίωξη των Βαυαρών και το πέτυχαν, όχι για πρακτικούς και λειτουργικούς λόγους αλλά γιατί ήθελαν να διαλύσουν την ενότητα του Ελληνισμού και να ταυτίσουν τον τότε ελλαδικό χώρο με την Ελλάδα. ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΑΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΑΚΗ ΜΗΤΡΑ και με ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. Οι μογγολότουρκοι αυτό το γνωρίζουν, ξέρουν ότι όπου πατούν υπάρχει Ελληνισμός και Ορθοδοξία, επομένως όπως σου είπε και ο Καλεντερίδης, το Πατριαρχείο είναι αγκάθι στο μάτι τους, έστω και απονευρωμένο. Τους θυμίζει αυτό που πάντα ήξεραν: είναι περαστικοί απ' τα μέρη αυτά, πάντα επήλυδες, στην Πόλη, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στο Αιδίνι, στην Μαγνησία, παντού...και ξέρουν ότι η ώρα ζυγώνει, σχεδόν έφθασε....

      Διαγραφή
    4. Στην καρδιά αυτής και άλλων παρόμοιων συζητήσεων διακρίνω δύο κεντρικά ζητήματα :

      α) Μια μερίδα Ελλήνων του Ελλαδικού κράτους αδυνατεί να κατανοήσει την ταυτότητα μας ως Ελλήνων σε ένα επίπεδο και ως Ρωμηών σε ένα άλλο υψηλότερο. Η ελληνική ταυτότητα δεν μπορεί να υπάρξει δίχα της Ρωμέικης. Το αντίθετο γίνεται. Κάθε τί στην λειτουργική ζωή της εκκλησίας μας μιλάει για γένος και όχι έθνος.

      β) Μια μερίδα Ελλήνων δεν θέλει με τίποτε να χωνέψει ότι πατριωτική στάση δεν σημαίνει αυθορμητισμός και μέθη του συναισθήματος αλλά υπομονή και γνώση του εφικτού. Ιστορικά η Βυζαντινή διπλωματία διέπρεψε στις εναλλαγες διεκδικητικότητας και φαινομενικής υποχωρητικότητας. Αντίθετα η νεοελλήνικη και νεοκυπριακή διπλωματία βρίθει παραδειγμάτων όπου την στιγμή της δράσης δειλιάσαμε και την στιγμή της σιωπής μιλήσαμε.

      Με ελληνικούς και Ρωμέικους ασπασμούς από την Κύπρο.
      Χριστός Ανέστη!

      Διαγραφή
    5. Και ένα σχόλιο στα γραφόμενα του αγαπητου κ. Nativist.:

      "Μοναδική λύση να φύγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Τουρκία, ώστε να τού λυθούν τα χέρια και το στόμα. Τότε θα μπορεί να είναι όντως οικουμενικό και να επιτελεί ελευθέρως το λειτούργημά του"

      Η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου - κατα την γνώμη μου, θεολόγος δεν είμαι - ενισχύεται από το γεγονός ότι είναι πάνω στον Σταυρό. Η απαγόρευση δηλώσεων και δράσεων δεν μπορεί να περιορίσει τον ρόλο του. Ετσί κι αλλιώς η Εκκλησία σώζει με αυτό που είναι και όχι με αυτό που λέει ή κάνει.

      Διαγραφή
    6. Δηλδ. nativist προτείνετε να παρατήσουμε τους 2.500 εναπομείναντες Ρωμιούς και τις πολλές περικαλλείς εκκλησιές που έμειναν μαζί με τα λαμπρά νεκροταφεία.Να τους χαρίσουμε και τα εξαίρετα αχιτεκτονικά σχολεία μαζί με την Μ.Γ.Σχολή και την Θ.Σ.Χάλκης ;Εσείς θα παραμένατε σε τέτοιο περιβάλλον;

      Διαγραφή
    7. @ Δημήτριος Φκιαράς

      Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του. Σεβαστή και η δική σας.

      @ jean alatzo

      Τι θα πει "παρατήσουμε"; Μήπως τούς "κρατάμε" τώρα; Απλώς αυτή είναι σήμερα η πραγματικότης. Τι σημασία έχει, λοιπόν, τι θα έκανα εγώ;

      Διαγραφή
  8. http://ardin-rixi.gr/archives/206905

    "Δυστυχώς, η στάση του πατριάρχη δεν υπαγορεύτηκε από τον φόβο αλλά από την πολιτική του. Πράγμα που είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν τον βίο και την πολιτεία μιας μορφής που φλερτάρει σκανδαλωδώς με τον καισαροπαπισμό. "
    "Μια πολιτική στην οποία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα, εν τέλει, την αγάπη και τον δεσμό των Ελλήνων ορθόδοξων με το Πατριαρχείο, ώστε να πείσει και ένα μέρος των ελλαδικών ελίτ και του εφοπλισμού να μεταβληθούν σε νεο-φαναριώτες – μεσολαβητές του νέου οθωμανικού imperium."
    "Όσο για τον «αγώνα περί επιβίωσης με κάθε τίμημα», οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας θα πρέπει να απαντήσουν ρεαλιστικά: Θα έχει μείνει, μετά τον κυνισμό του Βαρθολομαίου, κάτι όρθιο από την ιστορική και συμβολική αίγλη του Πατριαρχείου ή μήπως θα έχει καταντήσει κούφιο κι αυτή σαν το ολυμπιακό ιδεώδες, να σηματοδοτεί στην πραγματικότητα το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που εκφράζει θεωρητικά;"
    "Γιατί τι άλλο συνιστά η μεταβολή των ιεραρχών της Κρήτης και της Δωδεκανήσου σε Τούρκους υπηκόους, ώστε να αποκτήσει ποίμνιο το Πατριαρχείο; Δηλαδή, να γίνουν Τούρκοι οι Έλληνες για «διασωθεί» δήθεν το Πατριαρχείο; Μήπως έτσι δεν μεταβάλλεται σε όργανο της προτεκτοροποίησης της Ελλάδας την οποία επιδιώκει η νεο-οθωμανική Τουρκία;"
    -------
    παρακαλω διαβαστε με προσοχη το αρθρο.εχει επιχειρηματα και μιλα με λογικη και οχι με συναισθηματισμους και με συνθηματα.
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν στέκει η λογική του άρθρου, γιατί τα φαρμακερά άρθρα του φιλοκυβερνητικού τύπου εις βάρος του;
      Αν ήταν όπως τα λέει το άρθρο, ο κάθε δημοσιογράφος που έγραφε εις βάρος του Πατριάρχη, την άλλη μέρα θα έμπαινε φυλακή από το βαθύ νεοοθωμανικό κράτος, που εφαρμόζει την πολιτική που λέει το άρθρο.
      Έχεις σκεφθεί ποτέ να παίζει κάποιον άλλο ρόλο, όπως ακριβώς αυτός που έπαιζε ο Γρηγόριος ο Ε';
      Ή μήπως πρέπει να δούμε απαγχονισμένο και τον Βαρθολομαίο, για να μην γράφουμε διάφορα για τον ίδιο;
      Δεν θέλω να γράψω άλλα, γιατί φοβάμαι μήπως τα επιχειρήματα που γράφω του τρίβουν στη μούρη οι Τούρκοι.
      Εν πάση περιπτώσει, όσοι με τα άρθρα τους αμφισβητούν το ρόλο του Πατριαρχείου, το πιο σωστό, πριν το κάνουν, θα είναι να ακούσουν από κοντά την άποψη του ίδιου, αν του την πούνε, και μετά ας γράψουν ό,τι θέλουν
      Τα άλλα κάνουν κακό στα εθνικά μας συμφέροντα.

      Διαγραφή
    2. "Αν στέκει η λογική του άρθρου, γιατί τα φαρμακερά άρθρα του φιλοκυβερνητικού τύπου εις βάρος του;"
      Για καλυψη και αποπροσανατολισμο ,φυσικα.
      Κανετε ενα λαθος -νομιζω-στην οπτικη σας:
      θεωρειτε οτι ο Πατριαρχης ειναι μελος της τουρκικης πολιτικης σκηνης με την ευρεια εννοια,και ως ετσι-υποκεινται στις συμβολικοτητες αυτης:Απειλες ,πειθαναγκασμους κτλ.
      Δεν αποτελει μελος της τουρκικης πολιτικης σκηνης αλλα Διεθνες Διπλωματικο Οπλο του Τουρκικου Κρατους και επεκτατισμου.
      Κ ως τετοιο φυλασσεται ως κορη οφθαλμων.Οι δε απειλες μικρων και ασημαντων και ανοητων τουρκικων κυκλων οργανωνονται και επιβλεππονται απο το Κυριαρχο τουρκικο κρατος ,ωστε ετσι να επιβιωνει στο εξωτερικο ,το διηηγημα του "ομηρου¨" και "εν απειλη " Οικουμενικου πατριαρχη,που "πρεπει να φυλαχθει με καθε μεσο " ακομα και με την παραχωρηση εθνικων δικαιωματων -"νεες χωρες" σε ενα τουρκικο -νομικα ,ουσιαστικα και πολιτικα Ιδρυμα.
      Και θα αντριστρεψω την ερωτηση σας: Σε ενα κρατος συμμορια οπως η μοντερνα Τουρκια,δεν σας προβληματιζει ,οτι ουδεμια σοβαρη επιθεση δεν εχει δεχθει ποτε του πατριαρχειο?

      Διαγραφή
    3. Ε,οι παλαιοί ξέρουμε από που ξεκίνησε ιδεολογικά ο Γ.Καραμπελιάς και που κατέληξε σήμερα,ας παίρνουμε μικρότατο καλάθι....

      Διαγραφή
  9. Το άρθρο που παραπέμπεις (Hyper Voreian) αν και προέρχεται από γνωστό συγγραφέα περιέχει πολλές επιπολαιότητες όπως:

    "Η στήριξή του στην εισβολή του Ερντογάν στη Συρία είναι πολύ κρίσιμη, διότι η στάση του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και εκείνη του Αρμενίας δίνουν το άλλοθι διαθρησκευτικής και πολυεθνικής συναίνεσης στις πολεμικές επιχειρήσεις του ισλαμοφασισμού, επιτρέποντας έτσι να παρουσιάζεται αυτός κραταιός στο εσωτερικό, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη σιωπή του διεθνούς παράγοντα για τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας που διαπράττει αυτή τη στιγμή στο Αφρίν."

    Δηλαδή ο Ερντογάν περιμένει τον Ρωμηό, τον Αρμένιο για να εξασφαλίσει την σιωπή του διεθνούς παράγοντα. Ακόμα και να ισχύει αυτό, το γεγονός ότι τόσο ο δικός μας, όσο και ο Αρμένιος έκαναν αυτήν την δήλωση ενισχυεί το επιχείρημα του κ. Καλεντερίδη ότι πειθαναγάστηκαν.

    Αντε... ας πούμε ότι και οι δύο έκαναν επιθετικές δηλώσεις... Τί νομίζετε πως θα άλλαζε υπέρ μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μονο που διαβασατε το αρθρο,κερδος ειναι.
      Τι εννοειτε οτι πειθαναγκαστηκαν?Ε και?
      σας ξαναρωταω γιατι θελω να τονιστει.
      Ε ΚΑΙ?
      Συγνωμη για τα κεφαλαια και σας σεβομαι απολυτα.Αλλα θελω να τονιστει αυτο που γραψατε για να το κατανοησετε.Δηλαδη ειναι πειθαναγκασιμοι του Τουρκικου καθεστωτος?
      Αυτο γραφετε και εσεις και ο κ καλεντεριδης.Απλα και οι δυο δεν κατανοητε την βαρυτητα αυτου.εαν ειναι-που ειναι-το λετε μονοι σας σαν επιχειρημα,τοτε δικαιωνεται και το Αρδην και εγω σαν απλος αναγνωστης.
      Που λεμε ορθα κοφτα και στις ακρες,οτι ο κυριος αυτος ,ο πατριαρχης εκτελει εχθρικες υπηρεσιες προς τον Ελληνισμο,στην υπηρεσια ξενου κρατους.
      τωρα εαν με την θεληση του-Αποψη Αρδην και καραμπελια- η πειθαναγκαζεται οπως λετε εσεις και ο κ καλεντεριδης,για τα δρωμενα και τα αποτελεσματα των πραξεων του,λιγη σημασια εχουν για το Δεχουμενο Κρατος,της Ελλας και τον Ελληνισμο.

      Διαγραφή
  10. Ο γρηγοριος ο Ε'δεν ελαβε μετρα κατα της επαναστασεως αλλα επραξε υπερ αυτης,και απλως η διακυρηξη του εναντιον της ηταν κινηση αποκρυψης της προοδου της.Ως εκ τουτου δεν προδωσε την πατριδα,φυσικα δε γινεται λογος οτι προδωσε ποτε την πιστη που υπηρετουσε.
    Εδω εχουμε αλλη περιπτωση:ηθελημενη κατασταση ομηριας στον υπερτατο εχθρο και της πιστης και της πατριδας.Αυτα δε γινονται πουθενα στον πλανητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εκείνο που βλέπω είναι ότι όλοι σας, μη εξαιρουμένου και του κ. Καλεντερίδη, νομίζετε ότι ο Κύριος της ιστορίας και του κόσμου είναι απών από τη ζωή μας, και Αυτός δε θέλει τον Πατριάρχη να ασχολείται με εθνικά και υλικά πράγματα που έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτά είναι μέριμνα των πολιτικών και των κυβερνήσεων. Ο Κύριος θέλει τον κάθε Πατριάρχη και κάθε κληρικό να παρουσιάζει στον κόσμο Ιησούν Χριστον, σε κάθε τόπο και σε κάθε περίσταση.Κάθε αξίωμα και κάθε λειτούργημα έχει τον δικόν του εκπρόσωπο. Επομένως μην σμίγετε τα αμικτα.
    Αραγε αγνοείτει ότι ο νυν Πατριάρχης κατέλυσε τους Ι. Κανόνας της ορθόδοξης μας πίστης, (δείτε το 2014, που έβαλε τον Πάπα Βενέδικτο στην εκκλησία εν ώρα λειτουργίας και του έψαλλεν ο χορός το πολυχρόνιο και με βοηθό τον Πατριάρχη ευλογούσε το εκκλησιάσμα.) Αυτό και άλλες ενέργειες μη ορθόδοξες υπάρχουν στο
    YouTube. Δυστυχώς ακολουθεί τις αντορθόδοξες ενέργειές του χωρίς να τον σταματά κανένας και θα το πληρώσει όχι μόνον αυτός αλλά και όλοι όσοι τον ακολουθούν.
    Όσο κι αν σας φαίνεται δύσκολο να το πιστέψετε,ο κ. Βαρθολομαίος έχασε την ιερωσύνη του, γιατί δε βρίσκεται στην αλήθεια αλλά στην αίρεση.
    Είναι δυνατό να ψάλλει η εκκλησία στη γιορτή των Πατέρων," Τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου, τα πάγχρυσα στόματα του Λόγου, κλπ. και ο κ. Βαρθολομαίος να μας λέγει, προσφωνόντας παπικό καρδηνάλιο ότι αυτοί που μας κληροδότησαν το σχίσμα ήσαν όργανα του εωσφώρου; Περιμένω μια δικαιολογία.
    Αγαπητοί μου, αφήστε τους ανθρώπους και τα λάθη τους και τις αδυναμίες τους, γιατί δεν μπορούν να μας σώσουν.Ακούστε το λόγο του Θεού."Εν τω Θεώ ποιήσομεν δύναμιν ότι Αυτός κατατροπώσει τους εχθρούς μας.
    Σας γράφω από την πονεμένη και διαιρεμένη Κύπρο που οφείλει την κατάντια της στην απομάκρυνση από τον Κύριο, και αγνοεί ακόμα " ότι οι μακρύνοντες εαυτούς από σου (του Θεού)απολούνται.Εύχομαι ο Αναστάς Κύριος να σας χαρίσει κάθε ευλογία εν παντί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ιλαριων.
      Η προτελευταια παραγραφος σας ειναι η απολυτη αληθεια.
      Ειμαστε 'οπαδοι' του Χριστου και της διδασκαλιας του και οχι θαυμαστες εκπροσωπων.
      Αν τον εκπροσωπουν τοτε τους ακολουθουμε.
      Ολα τα αλλα ειναι για ναχαμε να λεγαμε.
      Οποιος αποφασισε να ακολουθησει το μοναχικο δρομο του Χριστου πρεπει να ειναι ετοιμος να θυσιαστει ανα πασα στιγμη και οπως ο Χριστος δεν εκανε συμβιβασμους και συμμαχιες ετσι να μην κανει και ο καθε Ιερωμενος αλλωστε γι'αυτο ειναι βαρια η καλογερικη.

      Διαγραφή
  12. Η Ελλαδσ χανεται κε. Καλεντρριδη.
    ΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ δημογραφικα κι Εθνολογικα κσι εσεις οι οικουμενικο-πληκτοι υμνειτε εναν πατριαρχη που αποκαλει "αγιο" το κορανι;;


    "Ευγε" σας. 'Η καλυτερα ντροπη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε eksothen έχετε κανένα άλλο αξιόλογο διανοητικό τάλαντο πέρα από την υπόδυση του ρόλου της Κασσάνδρας και του τιμητή των πάντων;

      Διαγραφή
    2. Mην πυροβολειται τον κηρυκα τον σημειοφορο.

      Να πυροβολειτσι την πηγη του διαολου. αυτους που ασπαζονται τον μωαμεθανισμο κι τον οικουμενισμο.

      Εαν ειναι να επιλεξω μεταξυ Εθνος Ελληνων και οικουμενισμο.
      Τοτε ο ανθρωπινος οικουμενισμος θα πεταχτει στην πυρα...

      Ανωτερο του Ελληνικου Εθνους ΔΕΝ υφισταται καμια αλλη αξια περα τον Σωτηρα Ιησου Χριστο!
      .

      υ.γ.
      "κυριε" d.panagos,
      Γινεται να αποκτησεται Ελληνικη συνειδηση;;

      Διαγραφή
  13. Χριστός Ανέστη κ.Καλεντερίδη.
    Το ιστολόγιο είναι πραγματική όαση ενημέρωσης.
    Πολλά μπραβο για την ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανθρωποι οι οποιοι ειναι μακρια απο την χριστιανικη πιστη και δε μετεχουν ενεργα στο σωμα της εκκλησιας,ειναι φυσικο να εχουν διαφορετικα προταγματα απο αυτα των χριστιανων.Θεωρουν ως μειζωντα πραγματα που για τους χριστιανους ειναι ανευ λογου,και πολλες φορες ειναι σε αδυναμια να κατανοησουν την σημασια μιας καταστασης,την αξια της,που αυτη οδηγει,ενω για την χριστιανικη πιστη ολα οσα αφορουν αυτα ειναι λυμενα και καταδεδειγμενα.
    Ανθρωποι που προσπαθουν πολιτικα γεωπολιτικα και με κοσμικους ορους να βρουν τις αιτιες και τις λυσεις σε πραγματα που αφορουν θεματα της πιστης αποτυγχανουν.Βλεπουν τους πατερες και ποιμενες της εκκλησιας του χριστου ως πολιτικους,αυτοκρατορες,κλπ
    Οι ανθρωποι της πιστης χαραζουν τις ενεργειες τους και κινουν τη ζωη τους με ελπιδα απο την πιστη τους στο θεο,οταν κοσμικα οι καταστασεις οδηγουν σε δειληματα πιστης-ζωης,οι πιστοι του χριστου και οι ποιμενες του λαου του διαλεγουν σε καθε περιπτωση την μη προδοσια της πιστης εναντι της ζωης.
    Και αυτα ειναι γνωστα απο την ωρα που αφησε ο χριστος πισω του την εκκλησια Του.Υπηρξαν πληθη μαρτυρων λαικων και επισκοπων.
    Οι επισκοποι φυλατουν την πιστη,και επειδη δεν ειναι πρωθυπουργοι και βασιλεις κοσμικοι για να εχουν στρατους,η αντισταση τους με την οποια νικουν και κατατροπωνουνε τον εχθρο ειναι το μαρτυριο τους,ακριβως οπως του Κυριου τους,οχι οι διπλωματιες και οι γαλιφιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φυσικά και το ράσο πρόσφερε και προσφέρει ακόμα στον Ελληνισμο ,όσο για τον σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη να προσθέσω ότι τον συμπαθούν πάρα πολύ οι Αμερικάνοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βλέπω μεγάλη διχόνοια, αλλά σημειώστε κάποιες παρατηρήσεις.
    1. Το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό. Ο Πατριάρχης είναι Οικουμενικός και δεν είναι ούτε Πατριάρχης Τουρκίας, ούτε Πστριάρχης της Ελλάδος.
    2. ΄Ηδη σε έναν (εναπομείναντα) πληθυσμό 2000 περίπου Ρωμιών, των περισσότερων τρίτης ηλικίας και με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης ερμητικά κλειστή είναι σίγουρο ότι στα επόμενα τριάντα χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα "κλείσει" και η ΄Εδρα του θα μετακομίσει.
    3. Είναι "καλός" ο Βαρθολομαίος που 25 χρόνια τώρα, δεν αναγνωρίζει την σχισματική εκκλησία των Σκοπίων;
    4. Είναι "εκπρόσωπος" μήπως της Ελληνικής (όποιας) Κυβερνήσεως και πρέπει να κινείται σύμφωνα με εντολές που παίρνει από αυτήν και σύμφωνα με τα συμφέροντα αυτής;
    5. ΄Οταν έδινε ευχές για νίκη σε παίκτες των Ελληνικών ομάδων που τον επισκέπτονταν, ενεργούσε αντιτουρκική προπαγάνδα;
    6. Γνωρίζετε ότι το κράτος/συμμορία που ακούει στο όνομα τουρκία διαλέγεται για θρησκευτικές υποθέσεις των Χριστιανών και με το μαιμού τουρκορθόδοξο πατριαρχείο του παπά-Ευτήμ;
    Τέλος, ας πάρουμε έναν καθρέπτη όλοι μας, και μετά ελευθέρως, αυθορμήτως, αυτοβούλως ή όπως επιθυμεί ο καθένας, ας καταραστούμε τον Βαρθολομαίο...
    Οψόμεθα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 5. ΄Οταν έδινε ευχές για νίκη σε Τούκρους εισβολείς στο Αφρίν ενεργούσε αντιτουρκική προπαγάνδα;

      Διαγραφή
    2. 8. "Η αποφασιστική στάση του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος αρνείται αυστηρά τη σύνδεση της τρομοκρατίας με μια θρησκεία, αντικατοπτρίζεται στην παγκόσμια γνώμη…" είναι αντιτουρκική προπαγάνδα?

      Διαγραφή
    3. Κοσμά Αιτωλέ να σου θυμίσω τι έλεγαν οι πρόγονοί μας για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής (Σ)Ιάκωβο ή θέλεις να σου τα ζωγραφίσω;

      Διαγραφή
    4. Ποιανού προνόμιο είναι η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής? Δηλαδή ποιος εξέλεξε και επέβλεπε τον Ιάκωβο?

      Διαγραφή
  17. Οφείλουμε να προσθέσουμε στους πατριάρχες που απαγχονίστηκαν και τον προκάτοχο του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε',τον Άγιο Ιερομάρτυρα Κύριλλο τον ΣΤ'. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1818 παύθηκε από τον πατριαρχικό θρόνο και αναχώρησε για την πατρίδα του, την Αδριανούπολη, όπου υπέστη μαζί με άλλους είκοσι επτά κληρικούς και προύχοντες τον διά αγχόνης θάνατο, το έτος 1821 μ.Χ., ως ενερχόμενος, σύμφωνα με το φιρμάνι που διέτασσε τον απαγχονισμό, στο κίνημα που προετοίμαζε την ελευθερία του Ρωμαϊκού έθνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. O μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο διχασμός και δεν πρεπει επ ουδενί να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Έχουμε Οικουμενικό Πατριάρχη και λέγεται Βαρθολομαίος και ας είναι πολιτικά κ θεσμικά όμηρος από το τουρκικό νεο-οθωμανικό κράτος και εξαναγκασμένος να συμβιβάζεται με αυτό. Θεωρώ ότι βάλλοντας εναντίον του Βαρθολομαίου παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας, είναι προφανέστατο. Χρειάζεται σκέψη με σύνεση πριν την εύκολη καταδίκη που κάνουμε ως συνήθως. Επίσης ο Ελληνισμός είναι μεγαλύτερη έννοια απο το Ελλαδικό έθνος-κράτος όπως πολύ σωστά είπε ο Δημήτριος Φκιαράς παραπάνω. Δείτε για παράδειγμα εδώ http://operationantioch.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η στάση του πατριάρχη είναι περίπλοκη όπως και ο ρόλος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολεως όπως και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Δυστυχώς το ελληνικό κράτος φαίνεται να μην ενισχύει τα Πατριαρχεία και τα δύο όσο πρέπει. Τέλος πάντων η ουσία είναι πως τα Πατριαρχεία αυτά είναι Ο,τι έχει απομείνει από την οικουμενικότητα του Ελληνισμού και υπερασπίζονται και αναπαράγουν τον Ελληνισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης.
    Με το να κινηθούν οι Τούρκοι εναντίον του Πατριαρχείου κινούνται ουσιαστικά υπέρ των εχθρών της Ελλάδος όσον αφορά τα Σκόπια ενώ αποδυναμώνουν τον ρόλο των απανταχού εκκλησιών της ομογένειας αφού όλες είναι υπό την σκέπη του Πατριαρχείου. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο ισχυροποιουν την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Μόσχας με Ο,τι συνεπάγεται αυτό για τη μέση ανατολή και τα Βαλκάνια ....Εχω γράψει πολλές φορές οι Αμερικάνοι ασκούν αυτοκτονική εξωτερική πολιτική στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και κοιμούνται όρθιοι. Η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι πάγια επιθυμία της Ρωσίας και της Τουρκίας ως Μακεδονία πάντοτε για διαφορετικούς ρολους. Για τους ρώσους θα βρουν χρήση σε μια περικλειστη και διχασμένη χώρα που αλλιώς τους είναι άχρηστη . Κερδίζοντας επιρροή μέσω της ψευδοεκκλησιας θα έχουν τα Σκόπια ως δούρειο ίππο αλλά και ταραξια στο νοτιοανατολικό άκρο της συμμαχίας αφού είναι βέβαια ότι οι σκοπιανοί θα εντείνουν τις επιδιώξεις εναντίον της Ελλάδος με την στήριξη της Τουρκίας. Η Τουρκία από την άλλη θα εξοπλίσει με δικά της όπλα έναν εχθρό της Ελλάδος και θα περικυκλώσει γεωπολιτικά την Ελλάδα μέσω Σκοπίων και Αλβανίας. Επιπλέον, Η Ρωσία και η Τουρκία θα μοιράσουν τη Συρία και η Αμερική δεν θα έχει καμία διέξοδο στη Μεσόγειο αφού η Τουρκία πλέον είναι ανεξέλεγκτη και με στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία που όποιος και να αναλάβει είναι αδύνατο να διαρρήξει (πυρηνικά εργοστάσια, αποθήκες ρωσικού φυσικού αερίου, αγωγοί κτλπ). Το οικουμενικό Πατριαρχείο σώζει τον απανταχού ελληνισμό όπως έκανε η εκκλησία διαχρονικά και αν κάποιος το αμφισβητεί αυτό ρωτήστε τον γιατί από την Καλαβρία και κάτω κανείς ουσιαστικά εκτός από ελάχιστους, δεν αυτοπροσδιορίζεται ως Έλληνας ενώ ουσιαστικά μέχρι την άλωση της πόλης εκεί ήταν Βυζάντιο ήταν ανατολικη αυτοκρατορια μιλουσαν ελληνικά και έλεγαν ότι είναι Έλληνες. Τι απέγιναν αυτοί Οι άνθρωποι που ήταν η συντριπτική πλειοψηφία πληθυσμιακά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Με όλο τον σεβασμό, ο τίτλος του άρθρου είναι ατυχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Απεχθάνομαι την ομηρία του Ορθόδοξου Πατριαρχειο στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα Istanbul. Να χτίσουμε μια διπλάσια Αγία Σοφία στην Θεσσαλονίκη! Προτείνω να παρατήσουμε τα της τους Τουρκίας στην Τουρκία και να αποδώσουμε στον Θεό τα του Θεού! Τέλος. Αναχρονιστικο πράγματα δεν θα πρέπει να αναβιώνοντας και δη τα αλυτρωτικα... Κάνουμε το όσα χρόνια τεμεναδες στους Τούρκους για να κρατήσουμε τι? Ορίστε λόγω των Ελλήνων της Πόλης δεχθήκαμε Τούρκους στην Θράκη και νησιά.. Συγκρίναμε αριθμούς σήμερα... Δεν πάει άλλο, Το Πατριαρχειο στην Ελλάδα. Αν θέλει ο Πατριάρχης αλλιώς ας κρατάει τα "τείχη" μιας παλιάς Εκκλησίας Φαντασμάτων! Έτσι διαιωνίζουμε καταστάσεις και δίνουμε άλωθι σε την Τουρκία και στην εκάστοτε κυβέρνηση της ότι και καλά δείχνει τάχα μου με το σταγονομετρο ανοχή και σεβασμό προς τις άλλες θρησκείες και μειονότητες... Μπούρδες. Αρκετά εδώ χρειάζεται αποφασιστηκοτητα. Οι εχθροί μας για κάποιο λόγο... Που πρέπει να μας εξηγήσουν οι ίδιοι οι Τούρκοι είναι οι Εχθροί μας. Ενώ εμείς είμαστε διαχρονικά οι καλλίτεροι γείτονες τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ύπαρξη του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη φυλάει τη Μακεδονία αυτή τη στιγμή. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης εκδιώχθηκαν βιαίως οι αριθμοί τους ήταν σχεδόν ίδιοι με τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης. Οι Τούρκοι διέπραξαν εθνοκάθαρση εκδιωκοντας πάνω από 100 χιλιάδες Έλληνες της Πόλης. Ο γαβρογλου γιατί είναι τιμητης τους πρέπει να μας απασχολεί και όχι το τι κάνει ο πατριάρχης

      Διαγραφή
  23. Αυτή την στιγμή ο Πατριάρχης ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ και αδιαφορεί για την ΕΛΛΑΔΑ.
    Επί πλέον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ(chrislam Κοράνι,Παπισμός είμαστε όλοι μια καλή παρέα).
    Δεν μας απασχολεί για ποιους λόγους ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
    Μας απασχολεί ότι είναι πλέον ΕΝΑ ΚΑΡΦΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ας μην ξεχνάμε τον Πατριάρχη τιμητή του ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ μας Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη στο τουρκικό προξενείο το 2013.
    Οι Μακεδόνες φτύναν τον κόρφο τους και ούτε που θέλαν να τους ξαναεπισκεφτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.