26/4/18

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησής του παγκόσμιας φήμης Έλληνα αστροφυσικού - Διαβάστε την λέξη προς λέξη

«Υπό τη σκιά εξαιρετικά δυσάρεστων εξελίξεων σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και τη δική μου συμμετοχή ως Προέδρου, αισθάνομαι την ανάγκη να ανακοινώσω δημοσίως την παραίτησή μου από το εν λόγω αξίωμα και να ενημερώσω με την αρμόζουσα υπευθυνότητα για τους λόγους που την κατέστησαν αναγκαία.
Με επιστολή μου στον κ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στις 16/4/2018 παραιτήθηκα από την Προεδρία του ΕΛΔΟ μετά από μόλις 4 εβδομάδες παραμονής και 3 συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι λόγοι που με οδήγησαν στη δυσάρεστη αυτή απόφαση εκτιμώ ότι είναι μάλλον εύκολο να γίνουν κατανοητοί.
Προτεραιότητα για εμένα ήταν και παραμένει το καλό της χώρας. Η ανάγκη ίδρυσης διαστημικής υπηρεσίας στην Ελλάδα ήταν επιτακτική τα τελευταία 30 χρόνια και η κυβερνητική πρωτοβουλία επικροτήθηκε από την επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα, καθώς και τους φίλους της Ελλάδος στο εξωτερικό.
Ομολογουμένως, η δομή και οι αρχές λειτουργίας του ΕΛΔΟ που αρχικά προτείναμε (άνοιξη του 2017) με την άτυπη ομάδα εργασίας στην οποία ήμουν συντονιστής κατόπιν προσκλήσεως του κ. Υπουργού, ήταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Κάποιες ατέλειες που είχαν επισημανθεί με σχετικό υπόμνημα στο νομοσχέδιο που τελικά απετέλεσε τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΔΟ (ν. 4508/2017), ήταν αντιμετωπίσιμες όπως με διαβεβαίωνε ο κ. Υπουργός. Ωστόσο, Υπουργικές Αποφάσεις που ακολούθησαν, (Υπ. Απ. 3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου.
Δυστυχώς πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. Υπουργού, το ρόλο του «Τσάρου του Διαστήματος» στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός.
Το παρόν νομικό πλαίσιο, όπως εφαρμόστηκε με τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, ακρωτηρίασε τον ΕΛΔΟ, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του, όπως η εκπροσώπηση της χώρας στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, σε μη ειδικούς υπαλλήλους του Υπουργείου. Δυστυχώς, έτσι δημιουργούνται συνθήκες που υπονομεύουν τα «3Α» όπως συνηθίζω να λέω, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία, και καθιστούν τη συμμετοχή μου αδύνατη.
Εκτίμησή μου είναι ότι γίνεται προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΟ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις. Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία.
Η πιο δυσάρεστη όμως έκπληξη ήταν ότι ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με Υπουργική Απόφαση (3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) από την αξιολόγηση και τη διαχείριση (κατανομή χρηματοδότησης) όλων των Διαστημικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (, περίπου 16 εκ. ευρώ), αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου, αντίθετα σε κάθε διεθνή πρακτική και σε κάθε λογική. Η διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΟΔ (ESA), στον οποίο η χώρα μας πληρώνει ετήσια εισφορά, ανήκει θεσμικά και ουσιαστικά στη Διαστημική Υπηρεσία κάθε χώρας. Η κρισιμότητα, η πολυπλοκότητα και το οικονομικό μέγεθος τέτοιων προγραμμάτων επιτάσσουν την ενασχόληση  εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού υψηλού κύρους, και γνώσεων.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υλοποιηθούν με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα πολύπλοκα προγράμματα που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση. Κάθε παρέκκλιση καθίσταται ύποπτη καθώς δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας. Και το δηλώνω έχοντας υπάρξει ο μόνος που ηγήθηκε υλοποίησης διαστημικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, συντομότερα και φθηνότερα του προβλεπόμενου, επιστρέφοντας μάλιστα χρήματα στη NASA.
Δυστυχώς, ο κ. Γ.Γ δεν περιορίσθηκε μόνο στη θεσμική απαξίωση του ΕΛΔΟ. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ενώ το «Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος» μας πρόσφερε αρχικά γραφειακό χώρο για τη στέγαση του ΕΛΔΟ, και σε βάθος χρόνου τη δυνατότητα επέκτασης σε ανεξάρτητο κτήριο, ο κ. Γ.Γ. διαφώνησε, επιμένοντας να μας στεγάσει σε ένα διάδρομο του Υπουργείου, δίπλα στο γραφείο του για λόγους που φαντάζομαι πως γίνονται αντιληπτοί. Φαντασθείτε την εικόνα και την εντύπωση που θα δημιουργούσε σε επισκέπτες, αξιωματούχους του ΕΟΔ και ηγέτες Διαστημικών Υπηρεσιών άλλων κρατών, η περιπλάνηση σε διαδρόμους και γραφεία ενός πολυώροφου κτηρίου ανάμεσα σε εργαζόμενους οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο του ΕΛΔΟ.
Αντιλαμβανόμενος ότι εγείρεται το εύλογο ερώτημα ύπαρξης πιθανών οικονομικών συμφερόντων, οφείλω να είμαι σαφής επ’αυτού. Όταν προαναγγέλλεται ένα πρόγραμμα 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ (http://www.documentonews.gr/article/pappas-mikrodoryforoi-sthn-
yphresia-ths-dhmosias-dioikhshs), περιμένει κανείς ότι υπάρχουν μελέτες με τους σκοπούς, τις προδιαγραφές, το σχέδιο κατασκευής υποδομών, κάποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, και κατάλληλο προσωπικό για την υλοποίησή του, ειδικά όταν συνοδεύεται από υποσχέσεις για ολοκλήρωση σε πολύ σύντομο χρόνο. Δυστυχώς αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν, ενώ, όπως διαπίστωσα, ο ρόλος του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα, είναι τυπικός και προαποφασισμένος. Συμφέροντα οπωσδήποτε υπάρχουν στους εμπλεκόμενους οργανισμούς και εταιρίες, χωρίς αυτό να είναι κατ’ανάγκη κακό εφόσον τηρούνται οι συνθήκες διαφάνειας μιας ελεύθερης οικονομίας. Προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου προγράμματος είναι η διαφάνεια και αξιολόγηση από ειδικούς σε όλα τα στάδια υλοποίησης.
Όταν η αποκλειστική διοίκηση γίνεται από κάποια Γενική Γραμματεία και από προεπιλεγμένους κρατικούς υπαλλήλους, χωρίς καμιά εμπειρία σε διαστημικά προγράμματα, η προσπάθεια καθίσταται εξαρχής προβληματική, καθοριστικά αδιαφανής, με χωρίς ιδιαίτερη εμπιστοσύνη για την επιτυχή υλοποίηση ενός τέτοιου πολύπλοκου έργου.
Σημειώνω, ωστόσο, ότι δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψή μου, ούτε είναι δικός μου ρόλος να διερευνήσω κάτι τέτοιο. Θυμάμαι, όμως ότι στις ΗΠΑ, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Watergate, η έκφραση που έγινε δημοφιλής ήταν το “follow the money”.
Κλείνοντας τη δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη περιγραφή, θα ήταν παράληψή μου να μην ευχαριστήσω τα υπόλοιπα (παραιτηθέντα και συνεχίζοντα) μέλη του βραχύβιου πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΔΟ για τη σύντομη συνεργασία μας. Αισθάνομαι όμως και την ανάγκη να διευκρινίσω γιατί επέλεξα να εμπλακώ στην όλη διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι αρχικά συζήτησα αναλυτικά τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη σωστή λειτουργία του Οργανισμού, και μου δόθηκαν πολλαπλώς προσωπικές διαβεβαιώσεις για την αξιοκρατική και σοβαρή λειτουργία του. Όταν κλήθηκα να υπηρετήσω τη χώρα μου από μία θέση που γνωρίζω πολύ καλά, θεώρησα πατριωτικό μου καθήκον να δεχθώ.
Ζήτησα και πήρα τις διαβεβαιώσεις που έπρεπε από τον κ. Υπουργό, οι οποίες όμως τελικά δεν τηρήθηκαν. Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν, αξιοποιώντας τους καλύτερους. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Τα τελευταία 13 χρόνια ταξιδεύω και δίνω ομιλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενθαρρύνοντας μαθητές, φοιτητές, νέους ανθρώπους αλλά και συνεργάτες που βλέπω κάθε πρωί, να συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες. Δεν θα μπορούσα να τους απογοητεύσω αποτελώντας εξαίρεση, αρνούμενος να βοηθήσω όταν ζητήθηκε από εμένα. Έχω χρέος απέναντι σε όσους κοιτώ στα μάτια και τους ζητώ να προσπαθούν. Αυτό το χρέος με ώθησε να στρατευτώ, το ίδιο χρέος με οδήγησε σε παραίτηση.

Σταμάτης Κριμιζής

16 σχόλια:

  1. Λογική εξέλιξη .πώς να συνεννοηθεί ο καθηγητής αστροφυσικής με κουμουνια και καταληψίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά έκανες κύριε καθηγητά. Εσείς που τον ωθήσατε στην παραίτηση νιώστε την 《υπερηφάνεια》 του να είστε άχρηστοι της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπα, μη νομίζεις και με τους θρησκόληπτους οι επιστήμονες δεν τα βγαζοβγ πέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδια αφηστε αυτο το ψεμα πως ταχα η πολιτικη φταιει για ολα.Πειτε την αληθεια.Παλιανθρωπος...λαμογιο..καταχραστης ..ψευτης..κλπ....δεν γινεσαι απο ιδεολογιες.....γενιεσαι...γινεσαι..απ την ηθικη ξεφτηλα σου την ψυχικη..Ειτε δεξιος...ειτε αριστερος..θασαι ιδιος ξεφτηλας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι περιμένατε; Εδώ στην ΕΑΒ διοικούσε άνθρωπος με πλαστό πτυχίο. Θα διορίσουν όλο το συγγενολόι. Άντε Περιστέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναμένω να δω που θα δουλέψει τωρα για να δω τι κελεπούρι χάσαμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουτε να δουλεψει χρειαζετε, ουτε το ΣΥΡΙΖΟμισθο χρειαζετε και μετα απο αυτο μπορει να αποφασισει οτι ουτε και την Ελλαδα χρειαζετε και να γυρισει να ζησει το υπολοιπο της ζωης του στην Αμερικη. Οι συνταξεις που πολυ πιθανο εχει απο τα χρονια και τις εταιρειες που εχει δουλεψει ειναι αρκετες να του εξασφαλισουν ανετη διαβιωση σε ενα κρατος που δεν προσπαθει να αποζουμισει τους πολιτες του.
      Το σκεφτηκες απο αυτη την πλευρα?

      Διαγραφή
    2. Να προσθεσω οτι ο κ. Κριμιζης εχει γεννηθει το 1938. Αρα ειναι 80 ετων και εσυ "ολα για ολα" κοιτα να δεις πια θα ειναι η επομενη δουλεια του κ. Κριμιζη.....

      Διαγραφή
    3. Το ίδιο λέμε ! Παιχταράς ο Δομάζος αλλά τωρα στον Παναθηναϊκό δεν πρέπει να παίζει.Επισης τα νεκροταφεία εχουν γεμίσει με αναντικατάστατους...Ένας νεαρός καθηγητης του Πολυτεχνείου θα τς καταφέρει καλύτερα κι ας ειναι και αριστερός.

      Διαγραφή
    4. Καλά μιλάμε προσπάθει να δικαιολογήσεις την σαπιλα του σύστηματος στην Ελλάδα. Τον κάλεσαν να αναλάβει δεν πήγε από μόνος του! Άρα κάποια αξία έχει σε διεθνές επίπεδο! Αυτά που αναφέρει είναι όλα σωστά δεν είναι δυνατόν άτομα χωρίς γνώσεις να"κανονίζουν"διαγωνισμους!!
      Όσο για τον νεαρό καθηγητή βεβαίως μπορεί να τα καταφέρει αρκεί να μην είναι μέρος κομματικού μηχανισμού όπως θα ήθελες και "ημέτερος" γιατί έτσι απλά θα αρπάξει όσα χρήματα μπορεί μαζί με τα άλλα πολιτικοποιημένα αλλά κατά τα άλλα άσχετα με το αντικειμεαν άτομα!!!
      Υ

      Διαγραφή
  7. Μαζέψτε τα σάλια που σας τρέχουν μόλις ακούσετε NASA, ΗΠΑ, ξένο Πανεπιστήμιο, CIA κλπ. Τον Νικητάκο που τον εκραξε τον "πανεπιστήμονα" τον ξέρεις ; Ξέρεις οτι με τα πενιχρά μέσα του Παν/ου Αιγαίου ο Νικήτας εχει μεταπτυχιακά μικροδορυφόρων εδώ και χρόνια ;
    Βγάλτε τα εβραιοπροτεσταντικά γράσσα απο τα μάτια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mr. Krimitzis led five significant NASA programs
      Mr. Protopappas became Arkas cartoon.
      Everyone within his capabilities.

      It only took Mr. Krimizis four weeks with Syriza to see UFOs, something he hasnt been able to discover at his fourty years with NASA.......

      Wotan pray for Saint Porfyrios to enlight you and Syriza.....

      Διαγραφή
  8. Wotan μάς έπρηξες με τα αριστεροί-δεξιοί, Έλληνες-Εβραίοι, προτεστάντες-ορθόδοξοι, και όλα τα δυαδικά που βρίσκουν κάποιοι σαν και σένα για να βάζουν σφήνα την διαβολή, σε συνέχεια τήν διαστρέβλωση, και τέλος την διχόνοια. Σε παρακολουθώ, όλο έτσι κάνεις. Βγάζεις μιά δική σου περίληψη στο θέμα, πάνω στην περίληψη βάζεις μιά ταμπέλα, και μετά στρέφεις την κουβέντα αλλού. Ο μόνος που δεν έχει καταλάβει γρι από όλα τα παραπάνω είσαι εσύ.

    Στο λέει ο άνθρωπος καθαρά: “ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με Υπουργική Απόφαση από την κατανομή χρηματοδότησης όλων των Διαστημικών Προγραμμάτων (περίπου 16 εκ. ευρώ), αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου”.

    Εσύ τι γράσσα έχεις στα μάτια και δεν καταλαβαίνεις τι εννοεί; Μήπως τα σάλια τα δικά σου γυρίζουν στα μάτια σου; Να . . . να βοηθήσουμε βρε αδερφέ, παρ’όλο που σαλιαρίζεις αηδιαστικά, να διάβασε εδώ για αρπαχτές και κοινό καλό!
    https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/06/blog-post_3349.html?showComment=1524490481925#c3437629819704794355

    Τι σημασία έχει τι τού ψέλνει ο Νικήτας και ο κάθε Νικήτας; Ο Νικήτας μπορεί να έχει δίκιο ή ακόμα και άδικο επειδή δεν μπήκε αυτός στον ΕΛΔΟ, ούτε καν μ’ενδιαφέρει. Το θέμα εδώ είναι γιατί δεν θα έχουν λόγο οι επιστήμονες στην χρηματοδότηση αλλά μόνο κάποιοι εγκάθετοι; Τι δεν καταλαβαίνεις γιά το ποιός ξέρει πού θα χρειάζονται τα κονδύλια (οι υπάλληλοι;) και τι δεν καταλαβαίνεις γιά το πού θα πάνε τα λεφτά που θα διαχειρίζονται οι υπάλληλοι και όχι οι επιστήμονες;

    Τόοοσο, μα τόσο χλιμιντριζήδες; Ακόμα; Μετά από όσα έχουμε τραβήξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού με παρακολουθείς, πάρε και φόρα απο ψηλά και ελα να... Ο λόγος, τα επιχειρήματα και η γλώσσα σου βρωμάνε Σκάι και Καθημερινή, Ράμφο και "νηφαλιότητα", ευρωλογουριά και δουλοφροσύνη.
      Ζήσε μ'αυτά και περίμενε να γίνεις Αγγλία και Γερμανία...

      Διαγραφή
    2. Επί τής ουσίας; . . . κάτι; . . . τίποτα;

      Διαγραφή
  9. Ολα για ΟΛΑ ......
    Πως φαίνεσαι ... άπλυτε συριζαίε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.