27/4/18

Ιστορική σύνοδος κορυφής Βορείου και Νοτίου Κορέας

Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε Ιν έσφιξαν τα χέρια - Υποσχέθηκαν ειρήνη και ευημερία
Ιστορική σύνοδος κορυφής Βορείου και Νοτίου Κορέας
Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ Γιονγκ Ουν (αριστερά), οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν, συζήτησαν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας και τη βελτίωση των διακορεατικών σχέσεων στη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης σήμερα, ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος.
Ο Κιμ και ο Μουν είχαν μια «σοβαρή, ειλικρινή» συνομιλία στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής τους, που διήρκεσε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του νοτιοκορεάτη προέδρου, ο Γιουν Γιανγκ-Τσαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το χωριό Πανμουντζόμ, στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.
Μετά την πρώτη τους συνομιλία ο Κιμ επέστρεψε στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων για να γευματίσει.

Η σύζυγος του Κιμ, η Ρι Σολ Γιου, αναμένεται να φτάσει στο Πανμουντζόμ γύρω στις 11:15 (ώρα Ελλάδας) για να παραστεί στο δείπνο που θα παραθέσει αργότερα ο Μουν, όπου παρούσα θα είναι και η σύζυγός του, η Κιμ Γιουνγκ-Σοκ.

Ο Κιμ είναι ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 1953. Συνοδεύεται από την Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλό του, καθώς και το βορειοκορεάτη αξιωματούχο που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και το διευθυντή της προεδρίας.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος μετέβη στο σημείο της συνάντησης συνοδευόμενος από μεγάλη αυτοκινητοπομπή, ενώ σταμάτησε για λίγο προκειμένου να χαιρετίσει υποστηρικτές της συνόδου που κρατούσαν νοτιοκορεατικές σημαίες κοντά στον Κυανό Οίκο στη Σεούλ.

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ ή κατά της συνόδου κορυφής.

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Μουν στάθηκε μπροστά στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο για να συναντήσει τον Κιμ, ο οποίος εμφανίστηκε από την αντίθετη πλευρά των συνόρων.


Έπειτα από μια ιστορική χειραψία με μεγάλο συμβολισμό. ο Μουν δήλωσε στον ομόλογό του: «Είμαι ευτυχής που σας συναντώ».

«Ήλθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας, στις σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης προχώρησε σε αυτή την κίνηση, που δεν ήταν προγραμματισμένη, μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος να πατήσει στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο Κιμ διαβεβαίωσε τον Μουν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή», αν του απευθύνει πρόσκληση. Ο Μουν του απάντησε ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα, αν πάει στον Κυανό Οίκο», και ο Κιμ αποκρίθηκε «Αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση».

Μάλιστα λίγα λεπτά προτού ο Κιμ εισέλθει στο Σπίτι της Ειρήνης, μια ομάδα ασφαλείας της Βόρειας Κορέας έλεγξε εξονυχιστικά το χώρο για την ύπαρξη τυχόν εκρηκτικών ή συσκευών παρακολούθησης, ενώ ψέκασε με κάτι που έμοιαζε με απολυμαντικό σπρέι τον αέρα, τις καρέκλες και το βιβλίο επισκεπτών.

Κατά την έναρξη της απογευματινής συνάντησής τους οι Κιμ και Μουν φύτεψαν ένα κορεατικό πεύκο στα σύνορα που χωρίζουν τις χώρες τους.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης και ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος έριξαν με φτυάρια χώμα στις ρίζες του δέντρου και αποκάλυψαν ένα πέτρινο μνημείο, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση: «Φυτεύοντας το δέντρο της ειρήνης και της ευημερίας» πάνω από τα ονόματα των δύο ηγετών και τους επίσημους τίτλους τους.



Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση προτού δειπνήσουν μαζί.

Η σύνοδος κορυφής ακολουθεί τη θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων στη χερσόνησο αφότου ο Κιμ ανακοίνωσε την 1η Ιανουαρίου, προς γενική κατάπληξη, ότι η χώρα του σκόπευε να πάρει μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, στη Νότια Κορέα.

Η σημερινή σύνοδος αποτελεί επίσης το προοίμιο της πολυαναμενόμενης συνόδου του Κιμ και του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συζητήσει με κάθε ειλικρίνεια με τον Μουν Τζε Ιν για όλα τα προβλήματα (…), προκειμένου να βελτιωθούν οι διακορεατικές σχέσεις και να επιτευχθεί η ειρήνη, η ευημερία και η επανένωση της κορεατικής χερσονήσου» ανέφερε πριν από τη σύνοδο το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, χωρίς να κάνει καμιά νύξη ως προς την αποπυρηνικοποίηση.

Με ανακοίνωσή του την ώρα που ξεκινούσε η διακορεατική σύνοδος κορυφής, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ευχή οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε ένα «μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλη την κορεατική χερσόνησο».

Η Σεούλ έχει ανακοινώσει ότι στη σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η υπογραφή διμερούς συμφωνίας ειρήνης. Η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα από τεχνική άποψη παραμένουν ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η επανέναρξη των συναντήσεων μελών οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου θα είναι άλλο ένα θέμα που θα θιγεί.
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Απίστευτη εξέλιξη γιά μας τούς κοινούς θνητούς....
    Βέβαια γιά τά γεράκια τής αυτοκρατορίας μονο αυτο είναι τό ζητούμενο.
    Αν όντως στραβωσει καί στήν Αρμενια τότε θα υπαρχει διπλή ζημιά στους Ρωσσο-Κινέζους....
    Κάπου διάβασα για τόν αμυθητο ορυκτό πλούτο τών Βορείων.
    Αν περιορίσουν έστω την εξαρτηση από τήν Κίνα καί στίς σπάνιες γαίες, τότε πάνε γιά τρίποντο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2012: Τα μεγαλύτερα (γνωστά στον κόσμο) κοιτάσματα «σπανίων γαιών» (*) ανακαλύφθηκαν στη Βόρεια Κορέα ΠΗΓΗ

      Αυτό δλδ σημαίνει ότι η Boeing, η Raytheon, η General Atomics, η Lockheed Martin, η Northrop Grumman, η General Dynamics και όλοι οι άλλοι κύριοι εργολάβοι-κατασκευαστές στον τομέα της άμυνας... είναι «εξαρτημένοι» από την Κίνα, που «ελέγχει» (τα έχει καπαρώσει;) όλα αυτά τα κρίσιμα (κυρίως για τις
      Πολεμικές Βιομηχανίες) υλικά, που βρίσκονται τόσο στην Βόρεια Κορέα όσο και στην Κίνα. Πάντως, τα τελευταία χρόνια - οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι (ΗΠΑ κ.ά.)
      - εδέησαν να χρηματοδοτούν νέες έρευνες για να βρεθούν τέτοια... «υποκατάστατα» (μαγνητικά κ.ά.) υλικά. Βρε πού καταντήσαμε· μέχρι και τα διακοσμητικά «μαγνητάκια» (fridge magnets) που βάζουμε στις προσόψεις των ψυγείων μας, ελέγχονται - λένε - από την Κίνα... χαχαχα!

      (*) τα ορυκτά «σπανίων γαιών» είναι το κλειδί για τα καθημερινά «gadget τεχνολογίας» και για τις αναπτυσσόμενες καινοτομίες, όπως τα smartphones, οι
      τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα πολεμικά «βλήματα» (πύραυλοι)· ακόμα χρησιμοποιούνται και στην εξαγωγή φυσικού αερίου (μέθοδος fracking = διάρρηξη / υδραυλική ρωγμάτωση).

      Διαγραφή
  2. Πώς το έκαναν αυτό οι Νότιοι στα Αμερικανάκια. Θράσος.

    Προβλέπω επίθεση με χημικά στην Σεούλ, και οι τύποι με τα Λευκά Κράνη να τραβάνε βίντεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.