28/4/18

Προσφυγικό: Συνωστισμός, ανομία και καθυστερήσεις

Συχνές εντάσεις δημιουργούνται στο λιμάνι της Πάτρας με μετανάστες που προσπαθούν να παραβιάσουν τον φράχτη και να μπουν στα πλοία την ώρα που είναι έτοιμα για αναχώρηση.
Τάνια Γεωργιοπούλου
Συνωστισμός, ανομία και μεγάλη καθυστέρηση είναι οι τρεις παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση στα νησιά, όπου οι αυξημένες ροές συνεχίζονται. Την ίδια στιγμή οι ροές από τον Εβρο τείνουν να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ και στην Πάτρα η συγκέντρωση και η παραμονή μεταναστών στο λιμάνι πλήττει την οικονομική του δραστηριότητα. Μάλιστα, χθες το μεσημέρι ξέσπασαν για άλλη μια φορά επεισόδια στο λιμάνι, όταν μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τον φράχτη και να προσεγγίσουν τα πλοία που ήταν έτοιμα για αναχώρηση. Απομακρύνθηκαν όμως από τις δυνάμεις της αστυνομίας και του λιμενικού.
«Νέο Βόρειο Αιγαίο», αποκάλεσε τον Εβρο ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μαυρίδης, μιλώντας χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις αλλαγές στο σύστημα απόδοσης ασύλου.

«Θα αντιμετωπίσουμε κατάσταση ανεξέλεγκτη τους επόμενους μήνες», προέβλεψε προσθέτοντας ότι ο πραγματικός αριθμός όσων εισέρχονται στη χώρα από τον Εβρο είναι μεγαλύτερος από όσους καταγράφονται από τις υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά, η Υπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να βελτιώσει επειγόντως τις συνθήκες και να ενισχύσει την ικανότητα υποδοχής στον Εβρο. Περίπου 2.900 άνθρωποι έχουν φτάσει μέσω του ποταμού μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, κυρίως οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Αυτό ισοδυναμεί με το μισό του εκτιμώμενου αριθμού αφίξεων στην περιοχή κατά τη διάρκεια του 2017», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
«Η Λέσβος έχει 8.095 μετανάστες και πρόσφυγες. Ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 3.050», τόνισε χαρακτηριστικά η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. «Τα νησιά είναι ένα καζάνι που βράζει, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη αναμονή», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, που μίλησε ως εκπρόσωπος των δημάρχων των πέντε νησιών του Αιγαίου, τα οποία υποδέχονται μεταναστευτικές ροές (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος). Ο ίδιος, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου που θέτουν όριο στη διαδικασία προσφυγών από την πλευρά των αιτούντων άσυλο, τόνισε ότι «τα τέσσερα στάδια στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, είναι πολλά και απαιτείται υπερβολικός χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Ελλειψη ενημέρωσης
Βασιζόμενος στην προσωπική του εμπειρία, ο πρόεδρος του ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών Γιούνους Μοχαμεντί έκανε λόγο για άθλιες συνθήκες στη Μόρια και «παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Ο κ. Μοχαμεντί εξήγησε ότι ο ίδιος παρέμεινε τρεις νύχτες εντός του hotspot τον περασμένο Φεβρουάριο, και αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του διαπίστωσε ότι «διακινητές διαμένουν μέσα και από εκεί κάνουν τις δουλειές τους». Ο πρόεδρος του Φόρουμ τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους αιτούντες άσυλο είναι η έλλειψη ενημέρωσης και η μεγάλη αναμονή. «Σε πολλές περιπτώσεις περιμένουν εννέα μήνες έως ότου καταφέρουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για άσυλο», πρόσθεσε.
Κλείνοντας τη διαδικασία, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας δεσμεύτηκε ότι όλες οι επισημάνσεις που κατατέθηκαν από εμπλεκόμενους και φορείς στην επιτροπή, θα εξεταστούν και θα δοθούν έγγραφες απαντήσεις από το υπουργείο. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών «είναι σύνθετο και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Θέλουμε να πετύχουμε την άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα, ενώ η κοινή δήλωση θα συνεχίσει να ισχύει, κάτι το οποίο όμως η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν δέχεται με κανέναν τρόπο», κατέληξε.
Καθημερινή
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.