27/4/18

Διαβάστε το! Μάρκος Τρούλης: Να μας λείπει ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αλά γκρέκα

Η νέα νόστιμη καραμέλα πολιτικών, αναλυτών, αποστράτων, δημοσιογράφων και λοιπών «ενδιαφερομένων» για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ακούει στο όνομα «Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας». Ξαφνικά, σαν να έδωσε κάποιος μαέστρος το σύνθημα, όλοι αρχίσαμε να αναμασούμε την ίδια πρόταση για μια Ελλάδα με αξιόπιστη αποτρεπτική στρατηγική.

Διευκρινίζω αρχικά ότι, για μια κανονική χώρα με θεσμική παράδοση και κουλτούρα, η ίδρυση ενός τέτοιου Συμβουλίου θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.
Είναι αυτονόητη η λειτουργία ενός θεσμικού οργάνου το οποίο θα αναγιγνώσκει και θα προτείνει πολιτικές ή ακόμη και επιχειρησιακές στρατηγικές με τρόπο αντικειμενικό, ιδεολογικά αποστειρωμένο και συναισθηματικά αποφορτισμένο. Μπορεί όμως να λάβει χώρα ένα τέτοιου είδους εγχείρημα στην Ελλάδα;
Μόνο το περιεχόμενο της πρότασης νόμου για τη σύσταση του οργάνου αποκαλύπτει τις προθέσεις των πολιτικών μας να το «καπελώσουν» και να το χειραγωγήσουν. Πρώην πρωθυπουργοί και πρώην υπουργοί προτείνονται ως μέλη, με σκοπό να βγουν από την αφάνεια. Δεν θεωρώ τους πάντες ipso facto ανεπαρκείς. Ωστόσο ποιος θα διακρίνει και υπό ποια κριτήρια τον κατάλληλο από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση επειδή απλά και μόνο αποτελούσε το «νούμερο 2» του άλλοτε κυβερνώντος κόμματος; Θα υπάρξει προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ;
Προτείνονται επίσης πρώην αρχηγοί επιτελείων και άλλοι απόστρατοι. Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς αξιωματικούς, οι οποίοι υπηρέτησαν και υπηρετούν την πατρίδα υπό αντίξοες συνθήκες και τους τιμούμε. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι παντογνώστες οι οποίοι έμαθαν την πολεμική τέχνη στα σύνορα Παπάγου-Ψυχικού, και όταν καλούνταν να περάσουν σχολεία, αντέγραφαν και θεωρούσαν περιττή τη διδασκαλία εκ μέρους των καθηγητών τους. Τους θέλουμε αυτούς;
Άλλα πρόσωπα θα μπορούσαν να είναι διεθνολόγοι, στρατηγικοί αναλυτές και φυσικά ειδικοί επί περιφερειακών ζητημάτων (Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ευρώπη). Ποιοι όμως; Αυτοί που επικεντρώνουν την επιστημοσύνη τους στις δημόσιες σχέσεις με...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

4 σχόλια:

  1. Η ιδέα του «Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας», υποστηρίζεται από τον Στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο. Πράγματι πολλοί και διάφοροι στην συνέχεια προσπαθούν να την καπελώσουν προσαρμόζοντας την, μέσα στο πλαίσιο της σάπιας μεταπολίτευσης.

    Ωστόσο ο Στρατηγός, παράλληλα με την ιδέα του «Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας», ζητάει και Συντακτική Εθνοσυνέλευση.
    Έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που δικαίως περιγράφονται στο παραπάνω άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα επειδή το ακούω πολύ συχνά το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ένα από το ποιον θα απαρτίζεται είναι το άλλο και δυστυχώς δηλαδή οι υποψήφιοι για να συμμετέχουν είναι επιεικώς καραγκιόζηδες με την έννοια ότι είναι για χαρακτήρες Θεάτρου σκιων κατάλληλοι και πάντοτε επιεικώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το παρόν άρθρο πρέπει να μας προβληματίσει.

    Αν και βολεύει τους εχθρούς μας η απουσία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την διαχείριση του κράτους μας από την υπάρχουσα διακομματική μαφία, ταυτόχρονα η δημιουργία ενός τέτοιου Συμβουλίου ελλοχεύει κινδύνους.

    Το θέμα πρέπει να το εξετάσουμε και υπό το πρίσμα των «φίλων» και εχθρών μας. Για παράδειγμα:

    Αν είμασταν τούρκοι θα προωθούσαμε με κάθε δυνατόν μέσο εντός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ελλάδας ανθρώπους τύπου Φίλη, Κουβέλη και του συναφιού τους.

    Αν είμασταν σκοπιανοί οπωσδήποτε ανθρώπους τύπου Μπουτάρη.

    Αν είμασταν Βρετανοί, οπωσδήποτε ανθρώπους που έχουν πέρασει μέσω του "ακαδημαϊκού" προγράμματος που τρέχουν οι υπηρέσιες τους.

    Αν είμασταν Αμερικάνοι, πάση θυσία φιλονατοικούς ή πιθανόν να το κάναμε το θέμα outsource στους Βρετανούς.

    Αν είμασταν Γερμανοί, μιζαδόρους εκβιάσιμους.

    Αν είμασταν Ισραηλινοί, ουδέν σχόλιο.

    Εν ολίγοις, το πιο πιθανόν είναι ότι θα καταλήγαμε με έναν συνδυασμό των ανωτέρω με απαραίτητη προϋπόθεση το συγκεκριμένο συμβούλιο να αποτελεί Τοπικό Παράρτημα Προώθησης Νατοικών Συμφερόντων (αλλά όχι απαραίτητα και ταυτόχρονα Ελληνικών).

    Ποιά είναι η λύση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να δούμε τι γίνεται στις σοβαρές χώρες:

    Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ(National Security Council - NSC) είναι τετραμελές και συγκροτείται από τους εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ, που προεδρεύει αυτού, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας. Επικουρικά συμμετέχουν αυτού εκπρόσωπος και των τριών όπλων (επιτελείων), ο εκάστοτε διευθυντής της CIA και κάποια άλλα ακόμη διοικητικά πρόσωπα του Λευκού Οίκου.

    Τώρα στα δικά μας:

    Άρα το Ελληνικό συμβούλιο ασφαλειας, θα περιλαμβάνει πρωθυπουργό(Τσίπρα), αντιπρόεδρο κυβέρνησης (Δραγασάκης), υπουργό εξωτερικών(Κοτζιάς), υπουργό Άμυνας (Καμμένος), οι Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ, ο διοικητής της ΕΥΠ και...κάποια διοικητικά πρόσωπα και σύμβουλοι(ανάμεσα τους και ο Καρανίκας!).

    Έφοδος !!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.