23/4/18

Άντης Λοΐζου: Τι δεν είπε ο ΥΠΑΜ της Κύπρου στη συνέντευξή του

Την Κυριακή, 15 Απριλίου, διάβασα στην εφημερίδα «Σημερινή» τη συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας, κ. Σάββα Αγγελίδη, και δεν κρύβω την έκπληξή μου για τα όσα είπε. Μάλιστα σε κάποια στιγμή νόμισα ότι η συνέντευξη ήταν άλλου Υπουργού Άμυνας, κάποιου από χώρα της κεντρικής ή της δυτικής Ευρώπης, που δεν αντιμετωπίζει κατοχή και δεν απειλείται από την Τουρκία. Μίλησε πρώτα για την αποτροπή αόριστα, μετά για την αναβάθμιση των σχέσεών μας με την Ελλάδα, ακολούθως για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή, αντιμετωπίζοντας τους νέους τύπους απειλών και τέλος αναφέρθηκε στη διασφάλιση των ενεργειακών προοπτικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

Άφησε πίσω πολλά

Υπεραμύνθηκε της αναδιοργάνωσης της ΕΦ και της μείωσης της θητείας, αφήνοντας στις ελληνικές καλένδες το θέμα των εξοπλισμών με σύγχρονα οπλικά συστήματα, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων, το κτίσιμο πολεμικού ναυτικού (ΠΝ) και τη δημιουργία πολεμικής αεροπορίας (ΠΑ). Καμιά αναφορά από μέρους του κ. Αγγελίδη για την κατοχική Τουρκία, που αναβαθμίζει συνέχεια της κατοχικές δυνάμεις, τις συνεχείς απειλές και προκλήσεις της και τον Αττίλα τρία στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλήθεια, πώς θα διασφαλιστούν οι ενεργειακές προοπτικές της ΚΔ χωρίς δυνάμεις ΠΝ στη θάλασσα και ΠΑ; Επικαλέσθηκε ο ΥΠΑΜ τις διάφορες αμυντικές συμφωνίες με άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με συμμαχίες. Στον λαό πρέπει να λέγεται η αλήθεια και να μην παραπλανάται.
Όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδιζαν το ερευνητικό πλοίο SAIPEM 12000, καμιά χώρα δεν άσκησε πιέσεις κατά της επιθετικής Τουρκίας και μάλιστα κάποιοι ξύπνιοι, δικοί μας πολιτικοί είπαν ότι το πρόβλημα ήταν μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, λες και η ΑΟΖ να ήταν της Ιταλίας, μέχρι που οι Ιταλοί μάς “άδειασαν” κανονικά.
Επίσης ο κ. Αγγελίδης, όταν ερωτήθηκε για την αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ), απάντησε εύσχημα, υποβαθμίζοντας το θέμα. Εδώ λυπάμαι να παρατηρήσω ότι η μόνη χρονική περίοδος που η Τουρκία ανησυχούσε ήταν η περίοδος της ενεργού εφαρμογής του ΔΕΑΧ από το 1994 μέχρι το 2000 (όταν εμφανίστηκε το σχέδιο Ανάν), όταν Ελλάς και Κύπρος πραγματοποιούσαν ασκήσεις μετά στρατευμάτων και πλοία του Ελληνικού ΠΝ και πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ελάμβαναν μέρος στις ασκήσεις στην Κύπρο και στον ζωτικό θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου - Ρόδου με εκτελέσεις αναγνωρίσεων, πυρών και παρέμεναν στην Κύπρο επιτυγχάνοντας επιπλέον την αύξηση του ηθικού των Ελλήνων της Κύπρου, ενός παράγοντα που σήμερα είναι σε μεγάλη ύφεση.

Υπαρκτή η απειλή
Ο κ. Αγγελίδης δεν αναφέρθηκε στην τουρκική κατοχή, ούτε στις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις (ΤΚΔ), οι οποίες είναι στο 110 τοις εκατόν της επάνδρωσής τους και, το σημαντικότερο, είναι διατεταγμένες σε επιθετική διάταξη, για όσους μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει αυτό! Δυστυχώς, τα όσα μας είπε ο ΥΠΑΜ, δείχνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν έχει αντιληφθεί την τραγικότητά μας ή είναι λάθος ενημερωμένος για την απειλή, η οποία είναι υπαρκτή και κακώς αυτή υποτιμάται και μάλιστα από τον αρμόδιο υπουργό.
Ο Υπουργός πρέπει να αντιληφθεί ότι οι πολυδιαφημισμένες και πολυπροβλημένες ασκήσεις έρευνας και διάσωσης δεν είναι στην κύρια αποστολή της ΕΦ. Καλές αυτές οι ασκήσεις, αλλά ο σκοπός που γίνονται είναι άλλος και ουδεμία σχέση έχουν με την κύρια αποστολή της ΕΦ, που είναι η αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα της ΕΦ στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, έναντι της τουρκικής απειλής.
Τέλος, ο εχθρός εκτιμάται πάντα βάσει τού τι δύναται να κάνει και όχι βάσει τού τι προτίθεται να κάνει. Η Κύπρος, δυστυχώς, βρίσκεται σε μια πολύ θερμή περιοχή του πλανήτη, περιτριγυρισμένη από πολλά ανελεύθερα κράτη και δεν συνορεύει με την Ελβετία ούτε τις Σκανδιναβικές χώρες.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.