23/4/18

Το σχέδιο της Τουρκίας για το Αιγαίο: Προκαλούν στα Ίμια αλλά στόχος είναι το Καστελόριζο

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης 
Από το 1922 οι Τούρκοι πάντοτε θεωρούσαν ότι δεν διέθεταν αρκετή θάλασσα, αλλά μετά το 1982 αντιλήφθηκαν ότι η θάλασσά τους περιορίστηκε και άλλο. Εκείνη την χρονιά, θεμελιώθηκε η νέα έννοια του Δίκαιου της Θάλασσας, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που περιόριζε και άλλο την θάλασσά τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
 Έτσι άρχισαν έναν επικίνδυνο ρητορικό πόλεμο, εκτός δυο εξαιρέσεων (1987 και Ίμια 1996), αλλά από το 2018 άρχισαν να προβάλουν και παρανοϊκές απαιτήσεις λέγοντας ότι τα Ίμια δεν είναι «γκρίζες ζώνες» αλλά ανήκουν στην Τουρκία.
 Ο Αλέξης Τσίπρας, άπειρος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με προτροπή του Προέδρου Τραμπ, κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο και από τότε παρατηρούμε ένα Ερντογάν να αυξάνει τις απαιτήσεις του.
 Να προσπαθεί να βυθίσει ένα πλοίο του Λιμενικού στα Ίμια, να ζητά την επιστροφή στην Τουρκία 18 ελληνικών νησιών, να αιχμαλωτίζει δυο Έλληνες στρατιωτικούς στον Έβρο, και να λέει ότι τα Ίμια είναι τουρκικά (και τώρα που προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Ιούνιο, κρατηθείτε, για το τι άλλα θα απαιτήσει).
 Όχι μάλλον τον Παρθενώνα αλλά σίγουρα το σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Καστελόριζο, Ρω και Στρογγύλη).


Για τη συνέχεια HellasJournal

1 σχόλιο:

  1. Εν μέρη η Τουρκία πετυχαίνει τον στόχο της γαβγίζοντας και τρομοκρατώντας την φτωχή Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο την ωθεί να αγοράσει νέα εξοπλιστικά βάζοντας ουσιαστικά την χώρα μας στα σκατά με ατελείωτα χρέη. Τώρα, αν μέσα απ αυτό κερδίσει και κανένα πόντο σαν το γκριζάρισμα των Ιμίων θα είναι καλοδεχούμενο γι'αυτήν. Τελευταία βλέποντας και κρίνοντας από την Ελληνική διαχείρισή των κρίσεων μπορούμε άνετα να πούμε....( ο Θεός να βάλει το χέρι του και να φωτίσει τα βλαμμένα που κυβερνούν αυτόν τον τόπο)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.