30/4/18

Αναποφάσιστος ο Τραμπ για την τύχη της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την τύχη της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Τζον Μπόλτον
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την τύχη της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Τζον Μπόλτον,  σύμβουλος του αμερικανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφαλείας.
«Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση γι’ αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μπόλτον, σε συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Fox ενώ ο Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει μέχρι τις 12 Μαΐου αν, όπως έχει επανειλημμένα υποσχεθεί, θα «σκίσει» το κείμενο αυτό, το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις.
Ο αμερικανός πρόεδρος «ασφαλώς εξετάζει» την πρόταση του γάλλου ομολόγου του, του Εμανουέλ Μακρόν, για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας νέας διευρυμένης συμφωνία, πρόσθεσε.
Ο Μακρόν πρότεινε στην αρχή της εβδομάδας στον αμερικανό πρόεδο να διατηρήσει την αρχική συμφωνία, που θα γίνει ο πρώτος από τους «τέσσερις πυλώνες» ενός μελλοντικού κειμένου. Οι άλλοι «πυλώνες» θα αφορούν την περίοδο μετά το 2025, όταν θα εκπνεύσει η ισχύς ορισμένων διατάξεων που αφορούν τις πυρηνικές δραστηριότητες, αλλά και τους πολύ αμφιλεγόμενους βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης και τον ρόλο της στην περιοχή που χαρακτηρίζεται «αποσταθεροποιητικός».
«Πιστεύω πως είναι κάτι που ενδιαφέρει τον πρόεδρο και που αξίζει τον κόπο να το σκεφτεί», διευκρίνισε ο Μπόλτον.
Ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας υποστήριξε ακόμη πως το πρόγραμμα που έκανε τη Λιβύη να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της, πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας
«Σκεπτόμαστε το λιβυκό μοντέλο του 2003, 2004» για την αποπυρηνικοποίηση την οποία υποσχέθηκε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ο Τζον Μπόλτον μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox και αναφερόμενος στην εγκατάλειψη, τον Δεκέμβριο του 2003, από τον συνταγματάρχη Καντάφι που κυβερνούσε τότε τη Λιβύη, του προγράμματός του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.