29/4/18

Die Zeit: Οι πιστωτές θα πρέπει να δείξουν «αλληλεγγύη» για να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας

«Οι πιστωτές θα πρέπει να δείξουν "αλληλεγγύη" για να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας. Η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί αυτή την έκκληση αν θέλει να εμποδίσει την περαιτέρω διάβρωση της ευρωπαϊκής ιδέας», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα πώς φαντάζεται την εποχή μετά το καλοκαίρι. Οι περαιτέρω έλεγχοι του προϋπολογισμού από το εξωτερικό δεν είναι επιθυμητοί, εντούτοις η κυβέρνησή του θέλει να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους. Ωστόσο, για να επιτευχθούν αυτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι, η χώρα του χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το χρέος» τονίζει η γερμανική εφημερίδα. «Πρέπει να βρούμε έναν μηχανισμό, o oποίος να ελαφρύνει το βάρος του χρέους», όπως δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Η Die Zeit τονίζει επίσης ότι «Τις ερχόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα αποφασιστεί εάν η εποχή της ελληνικής κρίσης θα οδηγηθεί σε ένα τέλος ή θα συνεχιστεί επ΄αόριστον. Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο καθένας και η καθεμία σε αυτή τη χώρα αντελήφθη ποιές είναι οι συνέπειες όταν δεν διατηρεί υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά. Όλη η χώρα έχει μάθει από αυτήν την κρίση. Τώρα είναι η ώρα αντί μόνο εξαναγκασμού να επιδειχθεί εμπιστοσύνη στους Έλληνες και να τους μεταβιβαστεί η ευθύνη, ώστε η χώρα να μπορέσει να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αρκετά πια με τους ελέγχους της Ελλάδας
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι μετά από μετά από οκτώ χρόνια και τρία πακέτα βοήθειας, το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα λήξει σύντομα. Μόνο η Γερμανία δεν θέλει να εγκαταλείψει τους ελέγχους. Ετσι όμως η χώρα δεν θα γίνεται ποτέ κυρίαρχη... Αρκετά πια. Στις 20 Αυγούστου αυτής της χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τερματίσει την πιο άτυχη εποχή της -ας ελπίσουμε- ακόμα νεαρής ιστορίας της. Την ημέρα αυτή λήγει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Επί οκτώ χρόνια, η χώρα τελεί υπό τη δημοσιονομική διαχείριση της νομισματικής ένωσης. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης μόλις συζήτησαν για πώς θα επιτευχθεί η έξοδος από το πρόγραμμα στη Σόφια. Αλλά μερικοί από αυτούς δεν την εμπιστεύονται. Ιδίως το Υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου δεν θέλει να εγκαταλείψει τον έλεγχο των οικονομικών της Αθήνα τόσο γρήγορα. Την ίδια στιγμή, ο Σοσιαλδημοκράτης και νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εμφανίζεται ήρεμος μπροστά στους ευρωπαίους συναδέλφους του. «Σήμερα μπορεί να υπάρξει ένα πιο αισιόδοξο βλέμμα για την Ελλάδα από ό, τι πριν από μερικά χρόνια», δήλωσε ο Σολτς στη Σόφια. Ο μηχανισμός του όμως στέλνει άλλα μηνύματα εδώ και μερικές ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του υπουργείου Οικονομικών. Το θέμα εξακολουθεί να παραμένει η ανακούφιση της Ελλάδας στην αποπληρωμή του χρέους. Αυτό το έχουν υποσχεθεί στη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά η υπόσχεση τηρείται μόνο σε μικρότερη κλίμακα» γράφει η Die Zeit και προσθέτει: «Όμως η Η Ελλάδα έχει πάψει εδώ και καιρό να δημιουργεί νέα χρέη και το κράτος έχει μεγαλύτερα έσοδα από ό,τι δαπανά. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε τελευταία σε περισσότερο από τέσσερα τοις εκατό. H οικονομία αναπτύσσεται έστω και αργά και η ανεργία μειώνεται επίσης».
ΠΗΓΗ: Die Zeit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.