27/4/18

Αμερικανοί Γερουσιαστές θέλουν να μπλοκάρουν την παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Της Ellen Mitchell 
Μετάφραση: Λυσίμαχος Σαμασίτης
Μια διακομματική ομάδα γερουσιαστών κινήθηκε την Πέμπτη προς αποτροπή της Τουρκίας, ΝΑΤΟικής συμμάχου, από την παραλαβή F-35 Lightning II, μαχητικών αεροσκαφών, για τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα, Andrew Brunson.
Οι γερουσιαστές James Langford, Jeanne Shaheen και ο Thom Tillis εισήγαγαν νομοσχέδιο για την αποτροπή της παράδοσης των F-35 από την Lockheed Martin στην Τουρκία για να μπλοκάρουν το ρόλο της Άγκυρας ως κόμβο συντήρησης για το αεροσκάφος.
Στο πλαίσιο του πολυεθνικού προγράμματος Joint Strike Fighter, η Τουρκία δεσμεύτηκε να αγοράσει 116 της έκδοσης F-35A.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “συνέχισε την πορεία της απερίσκεπτης διακυβέρνησης και παραβίασης του κράτους δικαίου, καθιστώντας όλο και πιο επικίνδυνη τη μεταφορά της ευαίσθητης τεχνολογίας F-35 στην κυβέρνησή του”, ανέφερε ο Λάνκφορντ σε δήλωση.
“Οι στρατηγικές αποφάσεις της Τουρκίας δυστυχώς καταλήγουν ολοένα και περισσότερο εκτός ορίων, και σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ”, συνέχισε.
“Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να έρχεται όλο και πιο κοντά με τη Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή κρατά έναν αθώο Αμερικανό πάστορα στη φυλακή, για να τον χρησιμοποιήσει ως χαρτί στις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανταμείβουν την κατοχή ομήρων αμερικανών πολιτών. Αντιθέτως, αυτή η ενέργεια θα αντιμετωπιστεί με το είδος των κυρώσεων που θα θέσει αυτό το νομοσχέδιο”.

Ο Tillis, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι παρόλο που η Τουρκία είναι από καιρό ζωτικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, “η άρνηση των δικαιωμάτων των αμερικανών πολιτών υπονομεύει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας”.

“Η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι το Κογκρέσο θα επιδιώξει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της παράδοσης αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία”, πρόσθεσε ο Τίλις, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας μαζί με την Shaheen.

Το νομοσχέδιο είναι η τελευταία προσπάθεια των βουλευτών να αναγκάσουν την Τουρκία να απελευθερώσει τον Brunson, ο οποίος φυλακίστηκε πριν από 18 μήνες, αφού κατηγορήθηκε ότι βοήθησε το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα σε μια αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν. Ο Μπράνσον εργάστηκε στην Τουρκία για 23 χρόνια ως πάστορας της Εκκλησίας της Ανάστασης και αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ο Lankford και η Shaheen, τόσο στην Υποεπιτροπή Κρατικών Υποθέσεων για τις κρατικές, ξένες επιχειρήσεις και συναφή προγράμματα, ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ως μέρος ενός δημοσιονομικού μέτρου για το 2019, εάν δεν απελευθερωθεί ο Brunson.

Οι νομοθέτες είχαν προηγουμένως ζητήσει την παρακράτηση στρατιωτικού εξοπλισμού για την Τουρκία, καθώς η ένταση μεταξύ του μέλους του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.
Πέρυσι, ο κ. David Cicilline από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων πρότεινε να εμποδιστεί η πώληση των F-35 και των άλλων πόλων στην Τουρκία για να αναγκάσει την κυβέρνησή της να συμμορφωθεί με το αμερικανικό δίκαιο, μετά τις επιθέσεις του Μαΐου 2017 σε διαδηλωτές έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: Το Μαύρο Κουτί
http://thehill.com/policy/defense/385057-senators-look-to-block-f-35-delivery-to-turkey-over-imprisoned-american-pastor

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.