3/4/18

Σε κατάσταση συναγερμού η Iεράπολις / Μανμπίτζ – Κίνδυνος αμερικανοτουρκικής σύγκρουσης

Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αδιάλλακτος. Θέλει να εξαπολύσει τις δυνάμεις του εναντίον της περιοχής της Ιεράπολης / Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται ωστόσο σταθμευμένα αμερικανικά στρατεύματα που υποστηρίζουν τους κούρδους μαχητές, αιχμή του δόρατος της μάχης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος
Καθημερινές αψιμαχίες, περίπολοι, διάνοιξη νέων χαρακωμάτων: στην Ιεράπολη / Μανμπίτζ, πόλη της βόρειας Συρίας, οι στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού με επικεφαλής την Ουάσινγκτον και οι κουρδικές δυνάμεις, τις οποίες στηρίζουν, ενισχύουν τις θέσεις τους μπροστά στην απειλή μιας επίθεσης της Τουρκίας.
Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αδιάλλακτος. Θέλει να εξαπολύσει τις δυνάμεις του εναντίον της περιοχής της Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται ωστόσο σταθμευμένα αμερικανικά στρατεύματα που υποστηρίζουν τους κούρδους μαχητές, αιχμή του δόρατος της μάχης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Πρόκειται για απειλές που πρέπει κανείς να πάρει στα σοβαρά. Ο στρατός της Άγκυρας και οι σύροι μαχητές που πολεμούν μαζί του κατέλαβαν πρόσφατα την Αφρίν (βορειοδυτική Συρία), έπειτα από μια επίθεση που εξαπολύθηκε στις 20 Ιανουαρίου εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, είναι όμως σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.
Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, η περιφέρεια της Μανμπίτζ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία – κάτι δύσκολο να πιστέψει κανείς βλέποντας το βουκολικό τοπίο από μικρούς λόφους διάσπαρτους με ελαιώνες που χάνονται στον ορίζοντα.
Εντούτοις μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα χωρίζουν τα εδάφη που ελέγχονται από μια κουρδοαραβική δύναμη από εκείνα που βρίσκονται στα χέρια των φιλοτούρκων ανταρτών: στα δυτικά, η πόλη Αλ-Μπαμπ, βόρεια η πόλη Γιαραμπλούς.
Εν είδει αναχώματος μεταξύ των δύο στρατοπέδων είναι η παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού – κυρίως γάλλων στρατιωτών που σταθμεύουν σε μια βάση στις παρυφές της πόλης Μανμπίτζ και σε πολλά προκεχωρημένα φυλάκια που πρόσφατα οχυρώθηκαν.

Ενισχύσεις

Σχεδόν 350 στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως Αμερικανοί και Γάλλοι, σταθμεύουν σήμερα στη Μανμπίτζ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Ο συνασπισμός έστειλε ενισχύσεις, κυρίως αυτών των δύο εθνικοτήτων, ανέπτυξε βαρύ πυροβολικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αλλά και στρατιωτικούς αξιωματούχους στο πεδίο.
«Οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες και τον τελευταίο καιρό τις έχουν αυξήσει» λέει ο Χαλίλ Μουστάφα, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της συμμαχίας κούρδων και αράβων μαχητών στην οποία κυριαρχεί η YPG. «Οι δυνάμεις που είναι παρούσες στη Μανμπίτζ ενισχύθηκαν» επιβεβαιώνει.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μανμπίτζ είδε δυνάμεις του συνασπισμού να περιπολούν μέσα στην ίδια την πόλη και στα περίχωρά της.
Έχοντας τελειώσει την αποστολή της, μια αυτοκινητοπομπή βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων που φέρουν την αμερικανική σημαία εισέρχεται σε μια βάση στις παρυφές της πόλης. Ένα ελικόπτερο υψώνεται στον ουρανό για να πετάξει πάνω από τον τομέα.
Στο πεδίο επικρατεί αναβρασμός που έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα φύγουν «πολύ γρήγορα» από τη Συρία.
Για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη τουρκική επίθεση, οι κουρδο-αραβικές δυνάμεις έχουν, επίσης, ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας. Χαρακώματα έχουν ανοιχτεί στην είσοδο της Μανμπίτζ, διαπίστωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Γίνονται πολλές αψιμαχίες μετά το τέλος της επιχείρησης» στην Αφρίν ανάμεσα στους φιλοτούρκους αντάρτες και τις κουρδικές δυνάμεις, παραδέχεται ο διοικητής Χαλίλ Μουστάφα.
Στην είσοδο της πόλης, οι τοπικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν υψώσει οδοφράγματα για να ελέγχουν την ταυτότητα των ταξιδιωτών.
«Παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις τουρκικές απειλές», διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Αμπού Αντέλ, ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ, μιας παράταξης που συνδέεται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

«Κατάσταση συναγερμού»

Ο Μοχάμεντ Αμπού Αντέλ επιβεβαιώνει κι αυτός πως «ο διεθνής συνασπισμός ενίσχυσε τις δυνάμεις του στη Μανμπίτζ, στο μέτωπο», και τις προμήθευσε με «βαρύ πυροβολικό». «Γίνονται τακτικά περιπολίες», διαβεβαιώνει.
Δύο μέλη του συνασπισμού, ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός, σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στη Μανμπίτζ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και επίσημες πηγές. Οι υπεύθυνοι για την επίθεση δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
«Η τρομοκρατία είναι ακόμη παρούσα» προειδοποιεί ο Αμπντέλ Καρίμ Όμαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχους αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση. Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να πραγματοποιεί φονικές επιθέσεις στη Συρία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν «πρόωρο να μιλήσει κανείς για οποιαδήποτε αμερικανική αποχώρηση από τον τομέα».
Η Γαλλία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν αποκλείει «να αναπροσαρμόσει την επέμβασή της στη Συρία για να επιτύχει τους στόχους της, αποκλειστικά μέσα στο πλαίσιο του (διεθνούς) συνασπισμού».
Όμως, το Παρίσι δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, υπογραμμίσθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, την επομένη δηλώσεων κούρδων αξιωματούχων που υποστήριζαν πως η Γαλλία θα στείλει «νέα στρατεύματα» στη Μανμπίτζ.
Στη γραμμή του μετώπου, η πρόσοψη ενός εγκαταλειμμένου σπιτιού που υποδέχεται μαχητές του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ φέρει σημάδια από σφαίρες.
«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Τη νύκτα γίνονται πάντα αψιμαχίες. Εκτοξεύουν οβίδες και βομβαρδίζουν τις θέσεις μας με πυροβολικό» λέει ο κούρδος μαχητής Σιγιάρ Κομπανέ.
Πηγή: in.gr

2 σχόλια:

  1. Αμήν -Τουρκία κατά Γαλλίας & ΗΠΑ και μετά η Τουρκία έξω από ΝΑΤΟ -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το in.gr έχει τόση σχέση με την γεωπολιτική ανάλυση όσο και ο χασάπης της γειτονιάς σας από ανθρώπινη ανατομία και χειρουργική. Απόδειξη το συγκεκριμένο κοντόφθαλμο άρθρο. Στην αφριν που αποτελεί συριακό οικόπεδο των ρώσσων, δόθηκε η άδεια να μπουκάρουν οι τούρκοι για να εκκαθαρίσουν το φιλοδυτικο κουρδικό στοιχείο που δεν συμβιβαζόταν και να "κάνουν χώρο" για τον εκτοπισμό και την μετεγκατάσταση των ηττημένων σύρων σουννιτών αντικαθεστωτικών της γκούτα. Για να τελειώνει ο συριακός εμφύλιο δηλαδή.
    Στην Ιεράπολη τα πράγματα είναι αλλιώς. Η περιοχή αποτελεί αμερικάνικο τσιφλίκι και δεν πλησιάζει κουνούπι άνευ αμερικανικής αδείας, γεγονός που κατάλαβαν πολύ καλά ρώσσοι μισθοφόροι που πήραν το τελευταίο μάθημα της ζωής τους.
    Ναι θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στην τουρκία να μπει σε αμερικάνικο έδαφος υπό την προϋπόθεση να αυτοκτονούσε ο έρντογκάν, πρώτα. Να θυμίσω δε ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχα γράψει ότι όταν οι αμερικάνοι πάρουν τα πυρηνικά τους από το ιντσιρλίκ θα είναι το σημάδι ότι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις θα έχουν πάρει μια μη αναστρέψιμη πορεία.
    Απλά και λογικά πράγματα, συντάκτες του in.gr που δεν μπορείτε να χωρίσετε δυο γαϊδάρων άχυρα. Μείνετε σε αυτό που είστε καλοί, στην δημοσίευση μαγειγικών συνταγών για νοικοκυρές που βαριούνται και τις βαριούνται και αφήστε την ανθρωποφαγία σε αυτούς που την κατανοούν, τρομάζουν και τα παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.