5/5/18

Ρουμανία - 2 δρόμοι για ελάχιστη ανεργία: Ή με κομμουνισμό, ή με χαμηλούς φόρους


Καλημέρα σας από το ηλιόλουστο Βουκουρέστι! Ανακοινώθηκαν στη Ρουμανία τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον Μάρτιο του 2018 και η κατάσταση συνεχίζει να εκπλήσσει τους ανίδεους / ιδεοληπτικούς. Το ποσοστό των ανέργων έχει υποχωρήσει στο 4% περίπου, το χαμηλότερο από την εποχή του κομμουνισμού (όταν "όλοι είχαν μια δουλειά", το τι πληρώνονταν ήταν άλλη ιστορία).
Το σημείο καμπής για τους ειδικούς θεωρείται το 2010, όταν η χώρα επέλεξε να κρατήσει σταθερά χαμηλούς τους φόρους της αντί να τους αυξήσει. Το 2011 έφτασε σε ιστορικό χαμηλό απασχόλησης, αλλά από τότε περίπου 800.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά, με τους μισθούς να έχουν ΥΠΕΡδιπλασιαστεί στην περίοδο αυτή (και στις μεγάλες πόλεις να έχουν περάσει τους Ελληνικούς).

Κάτι επίσης ενδιαφέρον είναι η επιβεβαίωση της προσέγγισης του υπογράφοντος, ότι ουσιαστικά η Ρουμανία είναι 3 χώρες σε μία: Με 20 εκ κατοίκους, έχει εργατικό δυναμικό περίπου 5,1 - 5,2 εκ εργαζομένους, μιας και στο ΑΕΠ της χώρας συμμετέχουν περίπου 8 εκ πολίτες. Οι υπόλοιποι ακόμη δεν συμμετέχουν, είτε έχουν φύγει μετανάστες (5 εκ).
"Και γιατί φεύγουν αν είναι τόσο καλά;" ρωτούν οι ιδεοληπτικοί καθ' ημάς
Γιατί:
- Είτε δεν έχουν το μορφωτικό επίπεδο για να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν
- Είτε ζουν σε πόλεις που δεν υπάρχουν ευκαιρίες (στη Ρουμανία δεν διαχύθηκαν ακόμη 200 - 300 δις Ευρωπαϊκά κονδύλια + 200 - 300 δις δάνεια για να έχουν όλοι λεφτά, όπως παλιά στην Ελλάδα)
- Είτε υποφέρουν από το κλασσικό σύνδρομο που διακατέχει ένα τμήμα της ρουμανικής κοινωνίας, του "προτιμώ να δουλέψω για έναν ξένο, παρά να δω τον άνθρωπο που γνωρίζω εδώ να κερδίζει από τη δουλειά μου".
ΥΓ. Στη φώτο διαφήμιση του Lidl που ψάχνει για προσωπικό. Δεν είναι πλέον αρκετός ο μισθός που ξεκινάει από 500+ ευρώ / μήνα... (στο Βουκουρέστι πληρώνουμε 700+ Ευρώ για εργασία γραφείου και οι καλοί μας φεύγουν, βρίσκοντας εύκολα μεγαλύτερο μισθό

Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης

3 σχόλια:

  1. Καλό Ηλία μου! καλό ξεπέρασες τον εαυτό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν ξυπνησουν απο το ονειρο δεν θα υπαρχει Ρουμανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ρουμανία είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κράτη τής ΕΕ και αυτό οφείλεται, κατά μέγα μέρος, και στην χαμηλή φορολογία, η οποία προσελκύει επενδύσεις. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, για να καταλαβαίνει ότι η υψηλή φορολογία είναι αντιαναπτυξιακό κίνητρο. Το βλέπομε στην Ελλάδα, όπου πολλές εταιρείες έχουν μεταφέρει την φορολογική των έδρα (και) στην Ρουμανία.

    Το ότι έχει πολλούς μετανάστες στο εξωτερικό είναι απολύτως φυσιολογικό, αφού:
    α) Η μετανάστευση άρχισε εδώ και 27 χρόνια και
    β) Είναι ακόμη αναπτυσσόμενη και όχι ανεπτυγμένη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.