11/5/18

Κ. Λαλιώτης: «Το Δίκτυο Νatura 2000 ακυρώνει την στρατηγική της Τουρκίας για τις Γκρίζες Ζώνες»

Τι αναφέρει σε επιστολή στο ΑΠ
Το Δίκτυο NATURA 2000 είναι πολύ κρίσιμο και εξόχως χρήσιμο για την Ελλάδα τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Θράκη.
«Tο κατοχυρωμένο STATUS στις «Περιοχές Προστατευόμενων Οικοσυστημάτων» -ΔΙΚΤΥΟ NATUR A2000- μπορεί να ακυρώσει, με σωστή στρατηγική και εξειδικευμένο σχεδιασμό, όλη την προκλητική, επιθετική και επεκτατική  στρατηγική της Τουρκίας για τις «Γκρίζες Ζώνες» τόσο στα  Νησιά  του Αιγαίου όσο και στον Έβρο».
Aυτό υποστηρίζει με επιστολή του στο ΑΠ ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης- με αφορμή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών -31-3-2018-δήλωση στην οποία υποστήριξε πως οι νησίδες αποτελούν τουρκικά εδάφη.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ήδη πως «το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη.  Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».
Με ένα σημείωμα που συνοδεύει την επιστολή του ο Κώστας Λαλιώτης τονίζει πως «ο προσδιορισμός ευαίσθητων περιβαλλοντικών περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα σε συνδυασμό με την απεικόνιση τους χάρτες NATURA2000, έχει στηριχτεί σε επιστημονικά τεκμηριωμένες Μελέτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 1994 – 2000, αλλά και μετά το 2000, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τις απαιτήσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από συγκεκριμένες Κοινοτικές Οδηγίες».
«Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι το Δίκτυο NATURA2000 κατοχυρώνει συνδυαστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κρίσιμες περιοχές στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο γιατί αυτές οι προστατευόμενες περιοχές απεικονίζονται και επικυρώνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο NATURA 2000 και κατ’ επέκταση στους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Χάρτες και προστατεύονται από Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
  • Η Τουρκία (σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών της) θα εντείνει την προκλητική προσπάθειά της να αμφισβητήσει και να «γκριζάρει» το Ελληνικό STATUSτων περιοχών και στο Αιγαίο  και στον Έβρο.
Η εγρήγορση, η ετοιμότητα και η  αποτελεσματικότητα της Ελλάδας απαιτεί κοινό σχέδιο, συνεργασία και κοινή δράση όλων των Φορέων της Πολιτείας και της Κοινωνίας. Το Δίκτυο NATURA 2000 είναι πολύ κρίσιμο και εξόχως χρήσιμο για την Ελλάδα τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Θράκη.

 Ολόκληρη η επιστολή

«Αθήνα,  8 Μαΐου 2018
Αγαπητέ  Γιώργο,
  • Από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, έχει εκδοθεί (31/3/2018) μια προκλητική ανακοίνωση για το STATUS ορισμένων Νησιών του Αιγαίου με αιχμή το «ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000».
  • Το ζήτημα αυτό είναι αναμφίβολα μείζον και κρίσιμο γιατί η εκπόνηση Μελετών και οι εγκεκριμένοι Χάρτες για τις προστατευόμενες περιοχές του ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA(που έχουν τεκμηριωθεί σταδιακά από το 1994) δημιουργούν ταυτόχρονα ένα διττό κατοχυρωμένο κεκτημένο για τη χώρα μας (Εθνικό και Ευρωπαϊκό).
Οι περιοχές αυτές με την απεικόνισή τους στους Χάρτες, συμπεριλαμβάνονται και στον Εθνικό Κατάλογο της Ελλάδας και στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτόν τον τρόπο, αυτονόητα, κατοχυρώνουν ζωτικά εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
  • Κρίνω σκόπιμο να σας ενημερώσω για το «ΔΙΚΤΥΟ NATURA2000» γιατί το κατοχυρωμένο STATUS στις «Περιοχές Προστατευόμενων Οικοσυστημάτων» μπορεί να ακυρώσει, με σωστή στρατηγική και εξειδικευμένο σχεδιασμό, όλη την προκλητική, επιθετική και επεκτατική  στρατηγική της Τουρκίας για τις «Γκρίζες Ζώνες» τόσο στα  Νησιά  του Αιγαίου όσο και στον Έβρο.
  • Σας επισυνάπτω δυο ενημερωτικά σημειώματά μου (ένα πολύ συνοπτικό και ένα εκτενέστερο στις 2/4/2018) για το «ΔΙΚΤΥΟ NATURA2000», τα οποία έχω αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των Κομμάτων καθώς και στους Υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και σε Βουλευτές.
Επίσης επισυνάπτω και την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας μαζί με την απάντηση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας (31/3/2018).
Φιλικά
Κώστας Λαλιώτης

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι τουρκικά εδάφη –

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Να μετράτε τα λόγια σας

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την περίληψη στο πρόγραμμα Natura 2000 από την πλευρά της Ελλάδος και των Ιμίων προχώρησε σε δήλωση στην οποία τονίζει πως οι νησίδες αποτελούν τουρκικά εδάφη.
Δημοσίευση: 31/03/2018 – 19:32
Αναλυτικά στην δήλωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:
«Υπάρχουν αναφορές για υιοθέτηση από την πλευρά της Ελλάδας του νόμου 4519 στον οποίο περιλαμβάνονται 446 περιοχές σε θάλασσα και ξηρά στο πρόγραμμα Natura 2000.
Η χώρα μας δεν έχει ενστάσεις στους γενικούς κανόνες και τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στα περιβαλλοντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Natura 2000, Corine Bird Directive κλπ.
Παρ’ όλα αυτά, είναι γνωστό πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και πολύ καιρό τις διατάξεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων με σεβασμό στα ζητήματα του Αιγαίου. Και στην τωρινή περίπτωση η Ελλάδα επιλέγει την υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για το πρόγραμμα Natura 2000.
Η Ελλάδα σε συνέχεια της κρίσης των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα Natura 2000 τις συγκεκριμένες βραχονησίδες καθώς και άλλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου των οποίων η κυριότητα δεν της ανήκει από καμία διεθνή συμφωνία.
Μεταφέραμε τις Τουρκικές ενστάσεις για τη συγκεκριμένη πρακτική από την πλευρά της Ελλάδας στην Κομισιόν το 1998. Ξεκαθαρίσαμε τις Τουρκικές θέσεις τόσο μέσω της επίσημης τοποθέτησης του τότε Υπουργού Εξωτερικών στις 29 Απριλίου 1998 όσο και με αντίστοιχη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου 1998. Πολλές αντίστοιχες δηλώσεις και επίσημα διαβήματα έγιναν καθ’ όλη την περίοδο που ακολούθησε προς την Ευρώπη από την πλευρά της Τουρκίας.
Με αφορμή τη νέα υιοθέτηση του προγράμματος θα θέλαμε να προσκαλέσουμε την Ελλάδα να πράξει με γνώμονα την κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην Ευρωπαϊκή ένωση πως δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε όργανο των πολιτικών επιδιώξεων της Ελλάδας μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα.
Εκμεταλλευόμενοι την συγκεκριμένη ευκαιρία θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Επιπλέον δεν θα αποδεχθούμε κανένα τετελεσμένο από την πλευρά της Ελλάδας σε γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος αριθ. 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ όσον αφορά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο».

 Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με δήλωση εκπροσώπου τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια

Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018

 Ελληνικό ΥΠΕΞ: Σας συστήνουμε να μετράτε τα λόγια σας 

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη.

Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της» αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με την δήλωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι αυτονόητο ότι τόσο η καταγραφή, η τεκμηρίωση και η ανάδειξη όσο και η ευθύνη για την προστασία των Περιοχών (όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς Χάρτες) του Δικτύου NATURA 2000 διαμορφώνει ένα διττό STATUS, διαμορφώνει ταυτόχρονα ένα Εθνικό Κεκτημένο για κάθε Χώρα και ένα Ευρωπαϊκό Κεκτημένο για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το συνοπτικό σημείωμα του Κώστα Λαλιώτη


Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι το Δίκτυο NATURA2000 κατοχυρώνει συνδυαστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κρίσιμες περιοχές στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο γιατί αυτές οι προστατευόμενες περιοχές απεικονίζονται και επικυρώνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο NATURA 2000 και κατ’ επέκταση στους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Χάρτες και προστατεύονται από Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Η Τουρκία (σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών της) θα εντείνει την προκλητική προσπάθειά της να αμφισβητήσει και να «γκριζάρει» το Ελληνικό STATUSτων περιοχών και στο Αιγαίο  και στον Έβρο.
2.4.2018 
  1. Ο προσδιορισμός ευαίσθητων περιβαλλοντικών περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα σε συνδυασμό με την απεικόνιση τους χάρτες NATURA2000, έχει στηριχτεί σε επιστημονικά τεκμηριωμένες Μελέτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 1994 – 2000, αλλά και μετά το 2000, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τις απαιτήσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από συγκεκριμένες Κοινοτικές Οδηγίες.
Κάθε χώρα ήταν και είναι υποχρεωμένη να αποστείλει στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Εθνικό Κατάλογο των περιοχών μαζί με τους σχετικούς χάρτες (όπου μετά την έγκρισή τους θα κατοχυρωθούν θεσμικά με Νόμο), έτσι ώστε να διαμορφωθεί ο ενιαίος Ευρωπαϊκός κατάλογος με τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Χάρτες, που συναποτελούν το Δίκτυο NATURA 2000 της Ευρώπης. Το Δίκτυο NATURA 2000 είναι ανοικτό για τη συμπλήρωσή του και την επέκτασή του.
  1. Τα αρχεία και οι γνώσεις για την εξέλιξη των Μελετών, των Κοινοτικών Οδηγιών, των Καταλόγων και των Χαρτών και των Νομών, που προσδιορίζουν τις περιοχές με τα απολύτως προστατευόμενα οικοσυστήματα βρίσκονται τόσο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Γουλανδρή και στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) όσο και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
  2. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίαςκαι στο ΕΚΒΥείχε ανατεθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1996 η επιστημονική ευθύνη και ο συντονισμός όλων των ειδικών Επιτροπών για τον προσδιορισμό των περιοχών και η απεικόνισή τους στους χάρτες του Δικτύου NATURA 2000.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το ΕΚΒΥ ήταν διαπιστευμένοι στο ΥΠΕΧΩΔΕ ως Συμβουλευτικοί Φορείς τόσο για την τεκμηρίωση των προστατευόμενων οικολογικών  περιοχών ΝATURA 2000 όσο και για την κατοχύρωση αυτών των περιοχών στις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  1. Η Ελληνική Πολιτεία με τους Θεσμικούς Φορείς της (Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Περιβάλλοντος…), οι Επιστημονικοί Φορείς όπως και οι Οικολογικές Οργανώσεις πρέπει να έχουν σαφές κοινό πλαίσιο αναφοράς για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της.
  • Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι το Δίκτυο NATURA2000 κατοχυρώνει συνδυαστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κρίσιμες περιοχές στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο γιατί αυτές οι προστατευόμενες περιοχές απεικονίζονται και επικυρώνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο NATURA 2000 και κατ’ επέκταση στους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Χάρτες και προστατεύονται από Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
  • Η Τουρκία (σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών της) θα εντείνει την προκλητική προσπάθειά της να αμφισβητήσει και να «γκριζάρει» το Ελληνικό STATUSτων περιοχών και στο Αιγαίο  και στον Έβρο.
Η εγρήγορση, η ετοιμότητα και η  αποτελεσματικότητα της Ελλάδας απαιτεί κοινό σχέδιο, συνεργασία και κοινή δράση όλων των Φορέων της Πολιτείας και της Κοινωνίας. Το Δίκτυο NATURA 2000 είναι πολύ κρίσιμο και εξόχως χρήσιμο για την Ελλάδα τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Θράκη.


ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

(Aπό Κώστα Λαλιώτη)
2.4.2018
  1. Οι Κοινοτικές Οδηγίες στοχεύουν στην προστασία της βιοποικιλότητας στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Η Οδηγία 79/409/ΕΟΚθεσμοθετήθηκε με σκοπό την προστασία, τη διατήρηση και τη ρύθμιση της αναπαραγωγής όλων των ειδών πτηνών που ζουν εκ φύσεως σε άγρια κατάσταση στο ευρωπαϊκό έδαφος των κρατών μελών.
  • Η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ«για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» θεσμοθετήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην προστασία της βιολογικής ποικιλότητας, μέσω της διατήρησης των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας στο ευρωπαϊκό έδαφος των κρατών μελών που εφαρμόζεται η συνθήκη.
Οι Κοινοτικές Οδηγίες απαιτούν να διαμορφωθούν με επιστημονικά κριτήρια εθνικοί κατάλογοι περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στο Άρθρο 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ προβλέπεται η σύσταση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.
To Δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάθε κράτος μέλος συμβάλλει στη σύσταση του εν λόγω δικτύου.
Το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από δύο κατηγορίες περιοχών:
  • τις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» (Special Protection Areas – SPA) για την Ορνιθοπανίδα, όπως ορίζονται στην Οδηγία 79/409/EK «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών», όπως ισχύει,
  • τους «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ)» (Sites of Community Importance – SCI) όπως ορίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ.
  • Οι ΖΕΠ, μετά το χαρακτηρισμό τους από τα Κράτη Μέλη, εντάσσονται αυτόματα στο Δίκτυο Natura 2000.
  • Σε ό,τι αφορά στους ΤΚΣ, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 4 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, κάθε κράτος μέλος προτείνει εθνικό Κατάλογο Τόπων Κοινοτικής Σημασίας, με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια. Στη συνέχεια, αποστέλλει στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Εθνικό Κατάλογο των περιοχών μαζί με τους σχετικούς χάρτες, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ο ενιαίος Ευρωπαϊκός κατάλογος με τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Χάρτες, που συναποτελούν το Δίκτυο Natura2000 της Ευρώπης.
  1. Η Ελλάδα τεκμηρίωσε επιστημονικά και απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Εθνικό Κατάλογο των περιοχών του Δικτύου Natura2000
  • Στην Ελλάδα, η δημιουργία του Δικτύου Natura 2000 ξεκίνησε το 1994 σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τις απαιτήσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από τις ανωτέρω Κοινοτικές Οδηγίες.  Το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 1994, με ειδική Σύμβαση ανέθεσε στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας την επιστημονική ευθύνη και το συντονιστικό ρόλο για την εκπόνηση Μελετών με  καταγραφή όλων των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια για την κατάταξη τύπων οικοτόπων και οικοτόπων ειδών της Οδηγίας 92/43/ΕΚ στη χώρα μας (296 περιοχές και χάρτες– «Επιστημονικός Κατάλογος»).
Για το σκοπό αυτό δραστηριοποιήθηκε μια πολυπληθής διεπιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή 100 Επιστημόνων με διαφορετικές ειδικότητες. Η επιστημονική τεκμηρίωση έγινε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE (1994-1996) με τίτλο «Καταγραφή, Αναγνώριση, Εκτίμηση και Χαρτογράφηση των Τύπων Οικοτόπων και των Ειδών Χλωρίδας και Πανίδας της Ελλάδας (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ)». Στον «Επιστημονικό Κατάλογο» εντάχθηκε το σύνολο σχεδόν των μέχρι τότε προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
  • Με βάση τα ανωτέρω αποτελέσματα, το ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1996 απέστειλε κατά φάσεις, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Εθνικό Κατάλογο των προτεινόμενων Τόπων Κοινοτικής Σημασίας, περιλαμβανομένων και των ορίων τους.
Η επιλογή των Προστατευόμενων Οικοτόπων με απεικόνιση σε Χάρτες προτάθηκε από τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελική πρόταση έγινε από κοινή ομάδα εργασίας των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας κατόπιν γνωμοδοτήσεων όλων των συναρμόδιων Υπουργείων.
  1. Οι εθνικοί κατάλογοι αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και ενσωματώνονται σε Ευρωπαϊκό Κατάλογο περιοχών του Δικτύου Natura2000 με προβολή σε αντίστοιχους χάρτες.
    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο πρώτος κατάλογος των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας που περιελάμβανε 239 περιοχές. (Ο κατάλογος ήταν και είναι ανοιχτός για συμπλήρωση…)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασιζόμενη στους Εθνικούς Καταλόγους και στα συμπεράσματα της Κοινοτικής διαδικασίας των βιογεωγραφικών σεμιναρίων, καταρτίζει, σε συμφωνία με καθένα από τα κράτη μέλη, σχέδιο καταλόγου τόπων κοινοτικής σημασίας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, οι προτεινόμενοι από τα κράτη μέλη ΤΚΣ (pSCI), χαρακτηρίζονται ως ΤΚΣ με σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο πρώτος κατάλογος των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας που περιελάμβανε 239 περιοχές(Ο κατάλογος ήταν και είναι ανοιχτός για συμπλήρωση…)
Οριστικοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το 2006, με την Απόφαση της Επιτροπής της 19ης Ιουλίου «σχετικά με την έγκριση, σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, του καταλόγου των τόπων κοινοτικής σημασίας για τη μεσογειακή βιογεωγραφική περιοχή» (2006/613/ΕΚ) (Official Journal of the European Union, L 259, 21 September 2006, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=OJ:L:2006:259:FULL&from=FRN).
  • Τα αρχεία για την εξέλιξη των Μελετών, των Κοινοτικών Οδηγιών, των Καταλόγων και των Χαρτών και των Νόμων, που προσδιορίζουν τις περιοχές με τα απολύτως προστατευόμενα οικοσυστήματα βρίσκονται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ).
    Το Ελληνικό Δίκτυο Natura2000 περιλαμβάνει την πλειονότητα των προστατευόμενων περιοχών της χώρας: τους 10 Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση RAMSAR, τους Εθνικούς Δρυμούς, τα Εθνικά Πάρκα, το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, τα Καταφύγια Άγριας Ζωής, τα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης καθώς και άλλες περιοχές ειδικής αναφοράς και προστασίας.
  • Οι ΤΚΣ υπόκεινται στις διατάξεις προστασίας του άρθρου 6 παρ. 2, 3, 4 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.
Μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου των ΤΚΣ, τα Κράτη Μέλη υποχρεούνται να κηρύξουν τις περιοχές αυτές ως «Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ)» (Special Areas of Conservation – SAC)» το αργότερο μέσα σε μια εξαετία και να καθορίσουν τις προτεραιότητες για την διατήρηση σε ικανοποιητική κατάσταση των τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος εντός αυτών.
Οι ΕΖΔ υπόκεινται στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1, 2, 3, 4 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.
Η Ελλάδα με το Ν3937/2011 (ΦΕΚ60/Α/31-3-2011) χαρακτήρισε τους 239 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης.
  1. Οι περιοχές προστασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura2000 όλων των κρατών μελών είναι αναρτημένα σε Κεντρικό Ευρωπαϊκό Αποθετήριο.
  • Όλες οι πληροφορίες, τα περιγραφικά δεδομένα, οι χάρτες και τα γεωγραφικά αρχεία των περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura2000είναι αναρτημένα στο Κεντρικό Αποθετήριο Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάθε φορά που ένα κράτος μέλος τροποποιεί το Εθνικό Δίκτυο Natura 2000, υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα νέα δεδομένα, ήτοι την εθνική βάση δεδομένων, γεωγραφικά αρχεία, και κατάλογο τροποποιήσεων, τα οποία βρίσκονται στο Κεντρικό Ευρωπαϊκό Αποθετήριο Δεδομένων (https://cdr.eionet.europa.eu/).
  • Το Ελληνικό Δίκτυο Natura2000 περιλαμβάνει την πλειονότητα των προστατευόμενων περιοχών της χώρας:
    • τους 10 Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση RAMSAR,
    • τους Εθνικούς Δρυμούς,
    • τα Εθνικά Πάρκα,
    • το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου,
    • τα Καταφύγια Άγριας Ζωής,
    • τα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης
    • καθώς και άλλες περιοχές ειδικής αναφοράς και προστασίας.
 Το Δίκτυο NATURA 2000 είναι ανοικτό για τη συμπλήρωσή του και την επέκτασή του
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, με τη διαδικασία των βιογεωγραφικών σεμιναρίων, στοχεύει στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό του ευρωπαϊκού δικτύου. Τα τελευταία έτη, έχει τεθεί ως στόχος η αύξηση του αριθμού και της επιφάνειας κάλυψης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στη θάλασσα, και για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει οργανώσει έναν αριθμό θαλάσσιων βιογεωγραφικών σεμιναρίων.
Η Ελλάδα είχε ως εκκρεμότητα τη συμπλήρωση του δικτύου Natura 2000 στη θάλασσα. 
Στο πλαίσιο αυτό, η τελευταία εθνική υποβολή των στοιχείων για το δίκτυο Natura 2000 πραγματοποιήθηκε στις 02/3/2018 (https://cdr.eionet.europa.eu/gr/eu/n2000/). Σε αυτή την υποβολή έχουν υποβληθεί τα στοιχεία από την αναθεώρηση και επικαιροποίηση του εθνικού καταλόγου του δικτύου με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 50473/2017 (ΦΕΚ 4432/Β/2017), οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 446, και περιλαμβάνουν ένα αξιόλογο τμήμα θαλάσσιας έκτασης, ώστε να αντιμετωπιστεί και η ανωτέρω εκκρεμότητα.
Ειδικότερα, η έκταση που το νέο Δίκτυο NATURA καλύπτει έχει τις εξής καταγραφές:
  • Χερσαία έκταση: 36.187,98 km2
  • Θαλάσσια έκταση: 22.585,18 km2
  1. Τα όρια και οι πληροφορίες για το δίκτυο Natura 2000 είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο
    • Για την εύληπτη παρουσίαση του δικτύου Natura 2000, o Eυρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος λειτουργεί και ενημερώνει έναν χάρτη, τo Natura 2000 MapViewer.
Στον χάρτη αυτόν, μπορεί ο χρήστης να αναζητήσει, εκτός από τα όρια των περιοχών του δικτύου Natura 2000, περιγραφικά στοιχεία και πληροφορίες με τη μορφή Τυποποιημένου Εντύπου Δεδομένων (http://natura2000.eea.europa.eu/).
  • Τα ανωτέρω στοιχεία και δεδομένα είναι διαθέσιμα, τόσο από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων, το οποίο έχει διαχρονικά στηρίξει στα θέματα του δικτύου Natura2000 την ανωτέρω υπηρεσία και παραμένει διαθέσιμο ώστε να παρέχει στην Πολιτεία επιστημονικές πληροφορίες και δεδομένα, όπου απαιτηθεί.
Είναι αυτονόητο ότι τόσο η καταγραφή, η τεκμηρίωση και η ανάδειξη όσο και η ευθύνη για την προστασία των Περιοχών (όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς Χάρτες) του Δικτύου NATURA 2000 διαμορφώνει ένα διττό STATUS, διαμορφώνει ταυτόχρονα ένα Εθνικό Κεκτημένο για κάθε Χώρα και ένα Ευρωπαϊκό Κεκτημένο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: Ανοιχρτό Παράθυρο

2 σχόλια:

  1. Another skeleton from the past with Many skeletons in his closer.

    Natura was the tool Simitis used to por a stop to a plan of building hundreds of Summer homes for the Greeks of diáspora in Islets that Turkey later painted gray.
    That, dear Lalioti would prevent Turkey of claiming half of the Aegean! Not to mention the económic boost.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το δίκτυο ΝΑΤURA φρόντισε να το ξεφτιλίσει το ιδιο το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών με την παρχώρηση αιγιαλών για ξαπλώστρες, beach bar, φραγκο-δίφραγκα και αλητοτουρισμό τη αρρωγή δημάρχων και κοινοταρχών... Σιγά μήν ψαρώσουν οι Μογγόλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.