2/5/18

Τουρκία: Μέτωπο της αντιπολίτευσης απέναντι στον Ερντογάν

REUTERS/POOL
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το CHP κατέληξε σε συμφωνία με το κόμμα Iyi (φωτογραφία), το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα. 
Συμφωνία συνεργασίας εν όψει των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου στην Τουρκία, αλλά και του β' γύρου των προεδρικών εκλογών, θα υπογράψουν την Πέμπτη το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αξιωματική αντιπολίτευση στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση και ακόμη τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως μετέδωσαν το NTV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το κεντροαριστερό, κεμαλικό CHP κατέληξε σε συμφωνία με το εθνικιστικό, κεντροδεξιό Iyi (Καλό Κόμμα), το ακροδεξιό ισλαμιστικό Κομμα Ευημερίας (SP) και το επίσης εθνικιστικό κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (DP). Η συμφωνία θα υπογραφεί την Πέμπτη στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Η συμμαχία θα επιτρέψει στα μικρότερα κόμματα της συμμαχίας να εξασφαλίσουν έδρες στην 600μελή Εθνοσυνέλευση, χωρίς να χρειαστεί να ξεπεράσουν, αυτόνομα το καθένα, το υψηλότατο όριο του 10% που θέτει ο εκλογικός νόμος στην Τουρκία.
Χωρίς τους Κούρδους
Το κεντροαριστερό - αριστερό, φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), δεν θα αποτελέσει μέρος της συμμαχίας και θα κατέλθει αυτόνομα σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει εκλογική συμμαχία με το εθνικιστικό δεξιό - ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), καθώς και με το επίσης εθνικιστικό Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP).
Προ ημερών, ο τέως πρόεδρος της Τουρκίας (2007-2014) Αμπντουλάχ Γκιούλ, πρώην συνοδοιπόρος του νυν αρχηγού του κράτους Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, καθώς δεν κατάφερε να συνασπίσει την αντιπολίτευση γύρω από το πρόσωπό του.
Όσον αφορά τους υποψηφίους τους για τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, το μεν Iyi κατέρχεται με υποψήφια την ηγέτιδά του, Μεράλ Ακσενέρ, το Κόμμα Ευημερίας με τον ηγέτη του Τεμέλ Καραμολάουγλου, ενώ το CHP αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιό του εντός των ημερών.
Κοινός προεδρικός υποψήφιος της συμμαχίας AKP-MHP-BBP είναι ο ηγέτης του πρώτου και πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.