3/5/18

Ένας Έλληνας φέρει τη σημαία του έως τον θάνατο: Όταν οι Γερμανοί εισήλθαν στην Ακρόπολη

Μια τεράστια Ελληνική σημαία ανεμίζει από γερανό, στην πλατεία Συντάγματος, ενώ διαδηλωτές παίρνουν μέρος στο συλλαλητήριο ενάντια στην χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από το κράτος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), στην πλατεία Συντάγματος, Αθήνα Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
του Αντώνη Κ. Σιβιτανίδη
Συννεφιασμένη ήταν η Κυριακή, της 27ης Απριλίου 1941, ημέρα που οι Γερμανοί εισήλθαν στην Αθήνα και πάτησαν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Συννεφιασμένη στις καρδιές και τις ψυχές του απανταχού της Γης Ελληνισμού και όλου του πολιτισμένου κόσμου. Μια Κυριακή που σημαδεύτηκε από έναν θρύλο, μια αυτοκτονία και ένα τραγούδι.

Ο θρύλος, είναι αυτός του νεαρού εύζωνα Κωνσταντίνου Κουκίδη. Την ημέρα εκείνη ο Κουκίδης εκτελούσε χρέη φρουρού στο Ιερό Βράχο, φρουρώντας τη γαλανόλευκη. Όταν οι Γερμανοί πάτησαν την Ακρόπολη αρνούμενος να παραδώσει τη γαλανόλευκη, την υπέστειλε, την τύλιξε γύρω από το κορμί του και βούτηξε από τον Ιερό Βράχο.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι έπεσε στην οδό Θρασύλλου στην Πλάκα. Τον περιμάζεψαν νεκρό και τον έθαψαν οι κάτοικοι της Πλάκας. Πάνω του βρήκαν ένα τσαλακωμένο ταχυδρομικό δελτάριο στο οποίο έγραφε το όνομα του παραλήπτη, Κωνσταντίνος Κουκίδης.

Εντυπωσιασμένος από το γεγονός, ο Γερμανός φρούραρχος της Αθήνας διέταξε δίπλα από τη σβάστικα να κυματίζει και η ελληνική σημαία. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν συνέβη αυτό. Φωτογραφίες της εποχής μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Κάποιοι έχουν αμφισβητήσει την ηρωική αυτή πράξη, προφασιζόμενοι ότι στα αρχεία του ΓΕΣ δεν υπάρχει εύζωνας Κωνσταντίνος Κουκίδης. Η αλήθεια είναι ότι οι εύζωνες πολεμούσαν στο μέτωπο και αυτοί που ήταν στην Αθήνα, με το που έσπασε το μέτωπο πήραν απολυτήριο. Τη γαλανόλευκη φρουρούσαν εθελοντικά νεαροί της ΕΟΝ (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας), ντυμένοι εύζωνοι.

Η βασανιστική ερώτηση δεν είναι εάν υπήρξε ή όχι ο Κουκίδης. Η ερώτηση είναι ποιους και σε τι ωφελεί η αμφισβήτηση της θυσίας του; Και να μην υπήρχε Κουκίδης, έπρεπε να τον επινοήσουμε;

Δεν τον επινοήσαμε όμως. Ήταν πραγματικός.

Στα απομνημονεύματα του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας Χρύσανθος αναφέρει: «Ο Έλλην φρουρός της ελληνικής σημαίας επί της Ακροπόλεως, μη θελήσας να παραστή μάρτυς του θλιβερού θεάματος της αναρτήσεως της εχθρικής σημαίας, ώρμησεν εκ της Ακροπόλεως κρημνισθείς και εφονεύθη. Εκάθησα στο γραφείον μου περίλυπος μέχρι θανάτου και δακρύων…».

Στις 9 Ιουνίου 1941, η εφημερίδα Daily Mail, σε δημοσίευμα με τίτλο «Α Greek carries his flag to the death» (Ένας Έλληνας φέρει τη σημαία του έως τον θάνατο) γράφει: «Ο Κώστας Κουκίδης, Έλληνας στρατιώτης, ο οποίος φρουρούσε το εθνικό σύμβολο των Ελλήνων πάνω στην Ακρόπολη, τυλιγμένος με τη γαλανόλευκη, εφόρμησε στο κενό και αυτοκτόνησε (27/4/1941)».

Ο Νικόλας Χάμοντ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, αξιωματικός ειδικών επιχειρήσεων Καΐρου στην Ελλάδα κατά την Κατοχή, γράφει: «Την 27ην Απριλίου 1941, λίγο προτού χαράξει, όλα ήσαν κλειστά. Τότε έμαθα ότι οι Γερμανοί διέταξαν τον φρουρό τής Ακρόπολης να κατεβάσει το ελληνικό σύμβολο. Πράγματι, εκείνος την υπέστειλε. Τυλίχθηκε με αυτήν και αυτοκτόνησε, πέφτοντας από τον βράχο…».

Στις 17 Απριλίου 1994, στους στρατώνες της Προεδρικής Φρουράς, εντοιχίστηκε τιμητική πλάκα για τον Κ. Κουκίδη, στην οποία αναγράφονται τα εξής: «Πλατεία Εύζωνα Κουκίδη Κωνσταντίνου. Έπεσε υπέρ πατρίδος την 27η Απριλίου 1941, κατακρημνισθείς απ’ τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, τυλιγμένος με την Ελληνική Σημαία, υπερασπιζόμενος ταύτην μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός του, αρνούμενος να την παραδώσει στον Γερμανό κατακτητή».

Η πολιτεία έστω και καθυστερημένα, το 2000, στον τόπο της συντριβής του, στους πρόποδες της Ακρόπολης, έχει τοποθετήσει αναμνηστική πλάκα.

Την ίδια ημέρα, 27 Απριλίου 1941, μη μπορώντας να αντέξει την παράδοση, αυτοκτονεί η γνωστή συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα και ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης, μοιρολογώντας την αποφράδα ημέρα της παράδοσης, συνθέτει τη Συννεφιασμένη Κυριακή.

* Εκπρόσωπος Τύπου, Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Πάφου

apopseis

7 σχόλια:

  1. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ.
    Προβλήθηκε στον κινηματογράφο το 1948, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου.

    https://www.youtube.com/watch?v=zxGewZXM1_A

    Σήμερα δε ζούμε μία σκληρότατη "Μνημονιακή" οικονομική Κατοχή που προβλέπεται ότι θα κρατήσει τουλάχιστον έως και το 2060?
    Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά δεν έχουν γονατίσει στις επιθυμίες και διαταγές των "Θεσμών", δηλαδή της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ?
    Η Ε.Ε. και η ΕΚΤ δεν βρίσκονται κάτω από την ηγεσία της Γερμανίας?
    Που είναι σήμερα οι Κορυζήδες και οι Κουκίδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κορυζής δεν αυτοκτόνησε διότι μπήκαν οι Γερμανοί.Αυτοκτόνησε διότι εδέχθει και ορθώς επίπληξη από τον Βασιλέα .Πάει τελείωσε.

      Διαγραφή
  2. NOMIZΩ, OTI ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΑΝΑΛΟΓΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΕ "ΕΥΖΩΝΑ" ΚΟΥΚΙΔΗ, ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ "ΕΠΙΝΟΗΣΗ" ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ,ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ.ΕΠΑΥΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΩΣΗ -ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2000-ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ Α 'ΎΠΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΝΤΟΥ ΔΝΣΕΩΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΝΤΓΟΥ ΕΑ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ Ι.,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΥΝΤΕΜΗ,ΚΑΝΕΛΛΗΣ ΚΛΠ.ΠΛΕΟΝ ΑΥΤΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ -ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ-ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ "ΜΑΡΤΥΡΙΑ" ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ,ΝΤΥΜΕΝΟΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΝ "ΕΥΖΩΝΑΣ" -ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ -ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ !!!ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ,ΦΘΑΝΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ , ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ "ΕΠΙΝΟΗΣΗ" ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΕΚΕΙΝΗΣ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ "ΠΛΑΘΟΥΜΕ" ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΗΡΩΕΣ (ΟΡΑΤΕ Β....,Κ....,Ζ...........ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ ΦΥΛΑΚΗΝ ΤΩ ΣΤΟΜΑΤΙ ΜΟΥ!!!!) ,ΑΦΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΗΡΩΕΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΑΝΗΡΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΖΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ -"ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ" (!!!) ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΣΤΩ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ -
    ΑΛΛΑ ΔΙΟΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΤΟΛΗ -ΟΠΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ- ΕΙΧΕ ΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ.ΑΝΤΓΟΣ Ν.ΝΑΟΥΜ,ΤΗΛ.2311210640 ,ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΕΘΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ.ΑΝΤΓΟΣ Ν.ΝΑΟΥΜ.ΚΙΝ.6946297290.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ,ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ" ,ΚΑΘΟΣΟΝ ΑΥΤΗ ΕΝΙΟΤΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ,Η ΟΠΟΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ "ΣΠΑΖΕΙ ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΚΟΚΑΛΑ".ΑΝΤΓΟΣ Ν.ΝΑΟΥΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστίες στον Κριστιάν Ακκυριά για την ανάρτηση .
    Τα στοιχεία δείχνουν πειστικά και η πληροφορία , κατά την γνώμη τής μετριότητός μου, φαίνεται επαρκώς τεκμηριωμένη .
    Σέβομαι τις επιφυλάξεις, όσων αμφιβάλλουν, αλλά προσωπικά θεωρώ κρίσιμη την μαρτυρία τού Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου στα απομνημονεύματά του. Εξ άλλου
    δεν θα περίμενα να βγούν οι συγγενείς τού Ήρωα και να διεκδικήσουν τιμή και αναγνώριση: αν μη τι άλλο (π.χ. σεμνότητα, αξιοπρέπεια κ.ο.κ.) για τον λόγο ότι πιθανότατα να μην ήταν ευάριθμοι και να μην υπήρχαν εν ζωή κάποιοι άμεσα πληροφορημένοι στα χρόνια που ανακινήθηκε το ζήτημα.
    Ας έχει ανάπαυση το παλικάρι και είθε η πράξη του αυτή να ευαισθητοποιήσει τις πετρωμένες σύγχρονες συνειδήσεις, σε μιά εποχή που καταργείται η έπαρση τής Σημαίας στα σχολειά και γυμνή τη κεφαλή "φτηνοπολιτικάντηδες τής παραλίας" αποφαίνονται ότι μπορεί και να καίει την Σημαία οποιοδήποτε ρεμάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.