18/5/18

«Τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ παραβιάζονται συστηματικά στην Κύπρο»

Παρά το γεγονός ότι είναι νομικά δεσμευτικά, τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ δυστυχώς δεν τηρούνται πάντοτε, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου, εξακολουθούν να παραβιάζονται συστηματικά, είπε ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μενέλαος Μενελάου, μιλώντας την Πέμπτη στην ανοιχτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα «Η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο πλαίσιο της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Ο κ. Μενελάου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υποχρέωση - ιδίως όσον αφορά θέματα ειρήνης και ασφάλειας - να ενεργεί (το ΣΑ) σύμφωνα με τον Χάρτη και με το διεθνές δίκαιο εν γένει, έχει την ισχύ όχι μόνο να αποτρέπει τις συγκρούσεις αλλά και να τις επιλύει.
«Στην περίπτωση της Κύπρου, υπογράμμισε ο Κύπριος αντιπρόσωπος, εάν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν είχαν παραβιαστεί από την Τουρκία, το πρόβλημα της Κύπρου δεν θα είχε προκύψει. Και αν εφαρμοστούν σήμερα αυτοί οι κανόνες - με άλλα λόγια, εάν η Τουρκία είχε υλοποιήσει αυτό που κηρύττει - οι βασικές πτυχές του προβλήματος και ιδιαίτερα οι διεθνείς πτυχές που αποτελούν την καρδιά του θέματος μπορούν να επιλυθούν δίκαια για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και προς το συμφέρον της διεθνούς ειρήνης».
Κατέστησε σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει αναμφισβήτητα αφοσιωμένη στην αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών, αναφέροντας ως παραδείγματα τη σταθερή δέσμευση και τη συνεχή στήριξή της προς την ειρηνευτική διαδικασία που διεξάγει ο ΟΗΕ στην Κύπρο και την αποδοχή της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Τόνισε πως αυτή η δέσμευση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Κύπρου για τριμερείς εταιρικές σχέσεις που δημιούργησε με τις γειτονικές της χώρες, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, οι οποίες βασίζονται στην προσήλωση προς την ανάγκη για σταθερότητα και καλές γειτονικές σχέσεις, ως υπόβαθρα για την ειρήνη και την ευημερία για όλες τις χώρες και τους λαούς στην εξαιρετικά ασταθή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που έχει για την πρόληψη και την επίλυση των θαλασσίων συγκρούσεων η τήρηση του διεθνούς δικαίου, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Με τον καθολικό και ενοποιημένο χαρακτήρα της, η Σύμβαση ρυθμίζει αποτελεσματικά όλες τις δραστηριότητες στον μεγαλύτερο χώρο αυτού του πλανήτη, καθορίζοντας το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να διεξάγονται όλες οι δραστηριότητες στις θάλασσες. Θεωρώντας ότι οι διατάξεις της UNCLOS αντικατοπτρίζουν το εθιμικό διεθνές δίκαιο και επομένως δεσμεύουν όλα τα κράτη, καλούμε τα κράτη να ενεργήσουν σύμφωνα με τη Σύμβαση και να αποφύγουν τις ενέργειες που παραβιάζουν το άρθρο 2 (4) του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο απαγορεύει την απειλή, όπως και τη χρήση βίας και προωθεί την ειρηνική διευθέτησης των θαλάσσιων διαφορών».
Καταγγέλλοντας τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μενελάου τόνισε ότι «έχουν κλιμακωθεί στην απειλή για χρήση βίας, παρεμβαίνουν στην δικαιοδοσία της Κύπρου να ασκήσει τα εγγενή και αναφαίρετα κυριαρχικά της δικαιώματα για να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους υπεράκτιους φυσικούς πόρους της και αποτελούν ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της «διπλωματίας των κανονιοφόρων» που χρησιμοποιεί η χώρα αυτή, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής».
Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία της Κύπρου για τη σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα με αποτέλεσμα την απώλεια ζωών και κάλεσε όλους να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.
«Η κατάσταση εστιάζει ακόμη περισσότερο την επιτακτική ανάγκη οι δύο πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση της παλαιστινιακής-ισραηλινής σύγκρουσης στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών, η οποία θα είναι προς όφελος των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών και θα συμβάλει σημαντικά προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή», είπε.
Η Κύπρος, πρόσθεσε, διατηρεί τη θέση ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Εἶναι λάθος νά παρομοιάζεται ἡ περίπτωση τῆς θάλασσας πλησίον τῆς Κίνας, μέ την περίπτωση τῆς Ἑλληνικῆς θάλασσας (μέ ἐλεύθερης εἰρηνικῆς διέλευσης ξένων πλοίων ὕδατα) πού ἡ Τουρκία θέλει νά ἁρπάξη στό Αἰγαῖο και πέριξ τῆς Κύπρου.
    Στήν περίπτωση τῆς Κίνας ἡ ὑπερχιλιετής ἱστορία εἶναι μέ τό μέρος τῆς Ἠπειρωτικῆς χώρας, πλήν περιπώσεως Ιαπωνίας.
    Στήν περίπτωση τῶν νήσων τοῦ Αἰγαίου καί τῆς Ἀντολικῆς Μεσογείου πέριξ τῆς Κύπρου, ἡ ἀπεναντι ἠπειρωτική χωρα, ἡ Τουρκία, κατέλαβε τά παράλια μέ γενοκτονίες, και ἡ ὑπερχιλιετής ἱστορία εἶναι μέ τό μέρος τῆς Ἑλλάδας καί τῆς Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.