16/5/18

Παραίτηση βόμβα του προέδρου του ΣτΕ και καταγγελίες περί διαρροών

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, λίγες ημέρες πριν τη συνταξιοδότησή του, λόγω, όπως ανέφερε, των διαρροών των διασκέψεων για τον ασφαλιστικό νόμο -νόμος Κατρούγκαλου.
Ο κ. Σακελλαρίου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον όσων δεν τηρούν το δικαστικό απόρρητο κάτι που, όπως είπε, έχει επιφέρει πλήγμα στο ΣτΕ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι αντοχές όλων μας δοκιμάστηκαν από τα νεότερα μνημόνια που επέβαλλαν νέα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας», είπε και εξέφρασε φόβους για πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.
Ο κ. Σακελλαρίου εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τις διαρροές ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως συνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλο με τον οποίο περικόπτονται οι συντάξεις και ανακοίνωσε ότι απέρχεται της θέσης του πριν την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

 Ο κ. Σακελλαρίου επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί την 30η Ιουνίου οπότε και συμπληρώνει το όριο ηλικίας.

Με μια βαρυσήμαντη δήλωση η οποία μεταδόθηκε σε απ’ ευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο πρόεδρος του ΣτΕ προειδοποίησε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης των συντάξεων που όπως είπε ο κ. Σακελλαρίου θα έχει αποτέλεσμα «την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων».

Με μια αιχμηρή αναφορά, ο κ. Σακελλαρίου επέκρινε την πολιτική ηγεσία της χώρας επειδή όπως εξήγησε μετακυλίει παγίως στη δικαιοσύνη την επίλυση των πιο δυσεπίλυτων προβλημάτων της χώρας.

Ο απερχόμενος, πρόεδρος του ΣτΕ ζήτησε από τους πολίτες να εξακολουθήσουν να έχουν εμπιστοσύνη στους δικαστές επισημαίνοντας: «Υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας.»

Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν και στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας των τελευταίων ετών, ο κ. Σακελλαρίου έκανε λόγο για πλήρη κυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού και προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την οικονομική κρίση.

«Οι καταστάσεις αυτές οδήγησαν το δικαστήριο στην έκδοση αποφάσεων σχετικά με την μη περαιτέρω μείωση αποδοχών σε τομείς όπως η εθνική άμυνα, η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια του πολίτη» τόνισε ο Νίκος Σακελλαρίου εξηγώντας το σκεπτικό των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Καθήκοντα προέδρου του ΣτΕ αναλαμβάνει η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη-Ειρήνη Σαρπ.

defence-point

  «Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του Δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
  Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει, πλέον, να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα.

  Η σημερινή απόφασίς μου - έστω και αν απέχει λίγες μόνον ημέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου από την υπηρεσία δεν παύει - όσο επιβεβλημένη και αν είναι - να αποτελεί μία πολύ επώδυνη απόφαση, για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας, έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στην υπηρεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, έναν θεσμό, τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου.

  Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι δεν αποχωρώ αμαχητί, αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίσθηκα, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό.

  Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγομένου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος.
  Ήδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει, τη μή συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που επηρέασε, καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους.

  Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αντοχές όλων μας δοκιμάσθηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα μνημόνια που επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

  Οι καταστάσεις αυτές, οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μή περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.

  Φρονούμε, ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δέν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων, των μέχρι σήμερα, απονεμηθεισών συντάξεων - πράγμα που θέτει τους ήδη συνταξιούχους σε καθεστώς πλήρους ανασφαλείας, κατά παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης - και μέσω της εισαγωγής, σε συνάρτηση, πάντοτε, με τον επανυπολογισμό, ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εφεξής απονεμομένων συντάξεων, μέτρα που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε περαιτέρω μείωση του ύψους των συντάξεων, το οποίο, όμως, έχει ήδη διαμορφωθεί, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές τους, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

  Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε, ότι είναι πλέον ή ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.

  Αναμφιβόλως, ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως, η οποία, όμως, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για μία ακόμη φορά, από την ανεξάρτητο ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας.

  Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι « έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.

  Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος, ότι «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας».

5 σχόλια:

 1. Δυστυχώς κύριε Σακελλαρίου, ο λαός δεν σας έχει καθόλου εμπιστοσύνη !! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε δίκιο στο αίτημα σας !! Αλλά θιγεστε γι αυτό και επαναστατειτε
  . Γι αυτό σας αποκαλώ όλους σας Δημ υπαλλήλους , ξυπνάτε μόνο όταν σας ακουμπήσουν !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο πρώτος Ελλην δικαστής που παραιτηθείτε με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο ανώτερο βαθμό και έθεσε θεμα αντισυνταγματικότητας των οικονομικών μέτρων επιτήρησης και των πολιτικών πιέσεων που εδεχθησαν οι δικαστές αν οχι απο πολιτικούς απο την οικονομική κατάσταση της χώρας.Διοτι για να έρθουμε στη θέση των δικαστών δεν επηρεάζονται οταν οι ξένοι δανειστές λέγουν η αυτο η τελειώσατε ? Θελει ανάλυση η γραπτή δήλωση του.Για μένα ειναι ηρωική η παραίτηση.Η ιστορια θα την καταγράψει.Τωρα αυτά που λέγουν στα ραδιόφωνα και στα μεσα περι μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων κυρίως άτομα του ευρύτερου Συριζαίικου χώρου τα ακους βερεσέ.Θα μπορούσε να κανει την πάπια και να φυγει μετα τιμών.Οσα δε φτανει η αλεπού τα κανει κρεμαστάρια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λετε αληθεια , οδεικτης νοημοσυνης του να ειναι τετοιος που να πιστευει πως μπορει να απαγορεψει νομοθετικα την μειωση του εισοδηματος? Η απλως μας δουλευει επειδη καταλαβε οτι τετοια θελουν ν' ακουσουν οσοι βιοποριζονται απ τα λεφτοδεντρα? Παντως εγω δεν τον κοβω ικανο να πουλαει λαικισμο εσκεμμενα! ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα πιστευει αυτα που λεει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ο επίτιμος Κωσταρακος προχθές έγραψε σε ένα άρθρο του για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία ..
  Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ κάνει βαρυσημαντες δηλώσεις για τις φαρμακευτικες. ..
  πρωην πρόεδρος του ΣΤΕ μιλά για την επιβολή οικονομικών συμφερόντων στην δικαιοσύνη

  Όλοι οι παραπάνω όταν υπήρξαν νυν ποιουσαν την νυσσαν, κοινώς κάναν την πάπια.Πρακτικα καλύτερα να μας κυβερναν ολοι οι πρώην, αλλά φοβάμαι ότι άμα ξαναγινουν νυν.. πάλι την πάπια θα κάνουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο αξιότιμος Δημόσιος Υπάλληλος Κος Σακελλαρίου,
  (όπως και κάθε Σακελλαρίου που κατέχει υψηλές και με κύρος θέσεις) θα μπορούσε από χρόνια τώρα να έχει κάνει αυτός και ο κλάδος του μερικές ΑΠΕΡΓΙΕΣ υπέρ των ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ που μαστίζονται από χρόνια τώρα.
  Αλλά δεν βαριέσαι ο κάθε κλάδος κοιτάζει το δικό του συμφέρον.
  Έλα όμως που έγινε τώρα και αυτός συν/χος.....
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ: Ο ανωτέρω κύριος έσπευσε να υποβάλλει ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ ΝΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ....!
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΛΕΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.
  Όσο για την....σύνταξή του, ρωτήστε συμπολίτες να μάθετε και θα σας πέσει το σαγόνι.
  Αλλά αυτοί βέβαια είναι ΑΛΛΟΥΝΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΙΔΙΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.