15/5/18

Σημαντική βρετανική έκθεση για τη Συρία: Κομβική η ρωσική επέμβαση για την επικράτηση του Άσαντ

Τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της αντιπολίτευσης στη Συρία αυξήθηκαν κατά 150% μετά την επέμβαση της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο 2015, μόνο 14% είχαν στόχο την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και επέτρεψαν στο καθεστώς να ανακτήσει τον έλεγχο της μισής Συρίας, σύμφωνα με έκθεση του IHS Markit του βρετανικού ομίλου Jane's.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Εξέγερση του IHS Markit του ομίλου Jane's (JTIC), το συριακό καθεστώς τριπλασίασε τις εκτάσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του, περνώντας από το 16% του εδάφους στα μέσα Σεπτεμβρίου 2015 στο 47% στα τέλη Μαρτίου 2018.
Η ρωσική επέμβαση όχι μόνο εξασφάλισε την επιβίωση του καθεστώτος του Άσαντ, αλλά και άλλαξε με αποφασιστικό τρόπο την πορεία της σύγκρουσης απέναντι σε ευρύ φάσμα δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη χώρα, αναφέρεται στην έκθεση.
«Η ρωσική επέμβαση παρέσχε στο συριακό καθεστώς τον χώρο και τον χρόνο για να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του σε στρατηγικές θέσεις και να χρησιμοποιήσει μαζικά την ισχύ για να ανακαταλάβει εδάφη που ελέγχονταν από τους αντάρτες», υπογράμμισε ο Μάθιου Χένμαν, διευθυντής του JTIC.
«Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν δείχνουν τον ρόλο των αεροπορικών πληγμάτων στη στρατηγική αυτή, με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ανίκανες σε μεγάλο βαθμό να αμυνθούν, ακόμη και να απαντήσουν, στην απειλή που δημιουργούνταν από την κυριαρχία στον αέρα», σύμφωνα με τον ίδιο.
Το συριακό καθεστώς ανακατέλαβε έτσι μεγάλα τμήματα στο κέντρο της χώρας, αλλά και διατήρησε υπό τον έλεγχό του ζωτικής σημασίας αστικά κέντρα και στρατηγικές θέσεις κλειδιά, όπως τις πόλεις Χαλέπι, Χάμα και Χομς ή την Ντέιρ Ελ Ζορ, κοντά στα ιρακινά σύνορα. Ασφάλισε τα σύνορα με τον Λίβανο, μείωσε αισθητά την απειλή για τη Δαμασκό και περιόρισε την ισλαμιστική αντιπολίτευση στην επαρχία Ιντλίμπ, προσθέτει η Jane's.
Από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2018, δηλαδή στη διάρκεια των δυόμισι ετών της ρωσικής επέμβασης, τα ρωσο-συριακά αεροπορικά πλήγματα αυξήθηκαν στα 6.833, έναντι 2.735 τα δυόμισι προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων μειώθηκε ελαφρώς, από 6.899 σε 6.254 στις ίδιες περιόδους, λόγω των περισσότερο στοχευμένων επεμβάσεων, σύμφωνα με την έκθεση.
Από τα πλήγματα αυτά, 960 είχαν στόχο την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δηλαδή το 14%, ενώ η Ρωσία είχε υποστηρίξει πως η επέμβασή της είχε στόχο αυτή την οργάνωση και τα άλλα ριζοσπαστικά ισλαμιστικά κινήματα.
Τα περισσότερα από τα πλήγματα επικεντρώθηκαν σε άλλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, δείχνει η γεωγραφική μελέτη: τα δύο τρίτα είχαν στόχο τις επαρχίες του Χαλεπιού, της Ιντλίμπ και της Ριφ Ντιμάσκ και επικεντρώθηκαν σε ζώνες όπου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει μικρή επιχειρησιακή παρουσία. Αυτές οι τρεις επαρχίες ήταν επίσης στόχοι σχεδόν των δύο τρίτων των αεροπορικών πληγμάτων πριν από τη ρωσική επέμβαση, αναφέρεται στην έκθεση.
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Στο δεύτερο τεύχος οι Εγγλέζοι θα μας περιγράψουν τα αμέτρητα κτυπήματα (100% τουλάχιστον) που έκανε ο συνασπισμός των Αμερικάνων και των προθύμων υποτελών εναντίον του ISIS.

    Αναμένουμε με ανυπομονησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.