15/5/18

Οι Σουηδοί ψάχνουν χώρο για το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων στην... Πάφο

Χωρίς χώρο για να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα θα μείνουν 1.500 μουσουλμάνοι στην Πάφο, ενόψει της σημερινής έναρξης του Ραμαζανιού. Σε παρέμβασή της η Επίτροπος Διοίκησης καλεί τις αρμόδιες Αρχές όπως εξετάσουν άμεσα και λάβουν αποτελεσματικά μέτρα ώστε να εξυπηρετηθούν οι θρησκευτικές και λατρευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων της Πάφου ακόμη και σε ένα απλό μέρος που δύναται να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως χώρος λατρείας.
Σχετικό παράπονο υποβλήθηκε από την κ. Salpy Eskidjian, διευθύντρια του γραφείου «Religious Track of the Cyprus Peace Process» που λειτουργεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σουηδίας στην Κύπρο, στο οποίο αναφέρεται ότι από τον Οκτώβριο 2017 οι συναρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν τον τερματισμό της λειτουργίας του τεμένους στην Κάτω Πάφο, ενώ οι προσπάθειες εξεύρεσης άλλου χώρου δεν απέδωσαν. Ακολούθως, ο Μουφτής και εκπρόσωποι της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας απευθύνθηκαν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων με το αίτημα όπως παραχωρηθεί το Μεγάλο Τζαμί στον Μούτταλο για το διάστημα του Ραμαζανιού, αίτημα που απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι δεν είναι κατάλληλο λόγω έλλειψης χώρων υγιεινής και λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας διασφαλίζεται τόσο από το Σύνταγμα της Κυπριακής ∆ημοκρατίας όσο και από αριθμό διεθνών συνθηκών όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση ∆ικαιωμάτων του Ανθρώπου την οποία η Κυπριακή ∆ημοκρατία είναι από τις πρώτες χώρες που έχει κυρώσει με νόμο. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσθέτει, στη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας για το κάθε πρόσωπο και κάθε ομάδα προσώπων με κοινά χαρακτηριστικά κουλτούρας και θρησκείας είναι πρωταγωνιστικός. Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Επιτρόπου, για την πόλη της Πάφου, που έχει ανακηρυχθεί και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, η διασφάλιση του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και του πολιτισμικού πλουραλισμού αποτελεί έναν αγώνα που θα πρέπει να κερδηθεί και για τον σκοπό αυτόν, απαραίτητη είναι η αποφασιστική δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην υπό κρίση περίπτωση, ομάδα των μουσουλμάνων έθεσε το ζήτημα ενώπιον των Αρχών ζητώντας να συζητηθούν διάφορες άλλες εναλλακτικές λύσεις για επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού που είναι η άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας. Η μουσουλμανική κοινότητα εξέφρασε επανειλημμένα τις ανησυχίες της όσον αφορά στην εξεύρεση κατάλληλου χώρου, χωρίς όμως να βρεθεί η κατάλληλη λύση από τις αρμόδιες Αρχές μέχρι σήμερα, ούτως ώστε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που αρχίζει σήμερα 15 Μαΐου 2018, να υπάρξει διαθέσιμος χώρος λατρείας.

Οι εισηγήσεις της Λοττίδου
Η Επίτροπος εισηγείται όπως το υπουργείο Εσωτερικών, ο Έπαρχος Πάφου, ο ∆ήμος Πάφου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, όπου απαιτείται, προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε, ως προσωρινή λύση, εξευρεθεί κατάλληλος χώρος για παραχώρηση στη μουσουλμανική κοινότητα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Οι σχετικές διευθετήσεις θα πρέπει, φυσικά, να αποφασιστούν σε άμεση συνεργασία και συνεννόηση με τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής κοινότητας οι οποίοι πιθανόν να πρέπει να συμφωνήσουν σε ορισμένες προϋποθέσεις που δύναται να τεθούν μεταξύ των εμπλεκομένων μερών για σκοπούς διασφάλισης της υγείας, της τάξης και των θεμελιωδών δικαιωμώτων τρίτων προσώπων.
  Μιχάλης Χατζηβασίλης
Φιλελεύθεορς

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.