4/5/18

Τουρκικό εμπορικό πλοίο έπεσε πάνω σε ελληνική κανονιοφόρο ανοιχτά της Λέσβου

Βασίλης Νέδος
Ασυνήθιστο περιστατικό που εγείρει ερωτηματικά σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα (στις 4:00 πμ) στο Αιγαίο, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο έnεσε πάνω σε ελληνικό κανονιοφόρο «Αρματωλός» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.),η οποία έκανε περιπολία ανοιχτά της Λέσβου. 
Το τουρκικό εμπορικό πλοίο «ΚΑRΜΑΤΕ», σημαίας Τουρκίας, έχει παραβιάσει διεθνείς κανονισμούς ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), το οποίο περιγράφει μάλιστα το περιστατικό ως «επακούμβηση».
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το τουρκικό πλοίο «προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο "Αρματωλός", στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων. Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου».
Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου «Αρματωλός», στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση «AEGEAN ACTIVITY», για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΓΕΝ.
Η κανονιοφόρος συνεχίζει την αποστολή της, καθώς δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές ούτε υπήρξαν τραυματίες. 
Ανάλογο περιστατικό υπενθυμίζεται ότι έχει σημειωθεί στα μέσα Ιανουαρίου όταν τουρκική ακταιωρός μετά από επικίνδυνους ελιγμούς ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία σε μια θαλάσσια περιοχή που περιελάμβανε και τα Ιμια. 
Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές. 
Καθημερινή

7 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Α. ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ
    Πως είναι δυνατόν ένα ταχύτατο σκάφος ως το Αρματολός, να δέχθηκε αυτό το κτύπημα.
    Αν κρίνουμε και:
    Από τον εμβολισμό του πλοίου της Ακτοφυλακής στα ΙΜΙΑ,
    Από την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο
    Και από το χθεσινό επεισόδιο
    Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν δόθηκαν οι απαραίτητες «εθνικιστικές» εντολές στις Ένοπλες μας δυνάμεις για ύψιστη ετοιμότητα και αντίδραση στις αναμενόμενες εχθρικές ενέργειες, για τον υπάρχοντα ακήρυκτο πόλεμο.
    Ή δόθηκαν και δεν εφαρμόζονται
    Ή δόθηκαν αντίθετες ενέργειες «μη εθνικιστικές» εντολές, ανοχής σε όλα.
    Το τελευταίο όμως χθεσινό επεισόδιο δείχνει σαφώς και απαράδεκτη μη επαγρύπνηση των υπευθύνων του πληρώματος του πολεμικού Αρματολός.

    Β. ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ
    Μετά τον εμβολισμό του πλοίου της Ακτοφυλακής στα ΙΜΙΑ, μετά την θρασύτητα σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και μετά το χθεσινό επεισόδιο με τον Αρματολό
    Αν ένα με ανύπαρκτα σύνορα, μη έθνος κατά Τραμπ «έθνος» , έχει Εθνική κυριαρχία και αν μπορεί να την προστατέψει.
    Μέχρι να αποφασίσουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ πολιτικοί μας, του «δημοκρατικού» «πατριωτικού» και κατοχικού τόξου να φυλάξουν τα σύνορα μας.
    Η απάντηση είναι απόλυτα αρνητική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Sink or capture the next one. That's the only way the Turks understand.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I hope that they will do that to the Turks, and then they can say that it was an accident. But oi kotes tis Athinas, will do nothing again until the Turks sink some Greek ships in the Aegean by deliberate accidents and even then they will do nothing.
    The Greek Lion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. They can call it an "accident" but in reality the accident is Tsipras itself and the rest of the clowns that they call themselves "government".

      Διαγραφή
  4. Ταϋγέτη.

    Ἄμα σὲ κρατάνε ἀπὸ κάπου,κάνεις ὅτι σοῦ λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πριν καμια 200-αριά χρόνια, ένα τολμηρό παλικαράκι από τα Ψαρά - Κωσταντή Κανάρη τον λέγανε - κατάφερε με μία μικρή κωπήλατη βαρκούλα να πλευρίσει την Τουρκική ναυαρχίδα και κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των πάνοπλων Οθωμανών, να λαμπαδιάσει το μεγαλοπρεπές καμάρι του Σουλτάνου που κάηκε σαν πυροτέχνημα. Το εγχείρημα του Κανάρη, πέρασε στην Ιστορία και σήμερα διδασκόμαστε το κατόρθωμά του και καμαρώνουμε που ένας Ψαριανός εξευτέλισε το Τουρκικό ναυτικό...

    ...κι όλα αυτά, μέχρι σήμερα! Σήμερα που ένας Τουρκικός καρβουνιάρης ματρακάς που ακόμη και με τους κινητήρες στα κόκκινα, ίσα που πιάνει 8-10 κόμβους ταχύτητα, κατάφερε και προσέγγισε αθέατος ένα οπλισμένο και εν εγρηγόρσει ΠΟΛΕΜΙΚΟ Ελληνικός σκάφος ικανό να αναπτύξει 3-πλάσια ταχύτητα και εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά μέσα & τεχνολογία αιχμής, του έριξε μια ξεγυρισμένη στούκα και εξαφανίστηκε άνετος σαν κύριος, δείχνοντάς μας το μεσαίο του δάκτυλο ίσως και τα @@ την ώρα που απομακρυνόταν προς τις Τουρκικές ακτές. Την ίδια ώρα, οι δικοί μας τρέχαν να ξυπνήσουν τον καπετάνιο...!

    Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το όνομα του Τουρκου καπετάνιου - δεν θα μου έκανε έκπληξη αν τον λένε "Κανάρογλου" ή "Πιπίνογλου". Το θέμα είναι οτι στην γέφυρα του Ελληνικού και (υποτίθεται) εν εγρηγόρσει ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ σκάφους, κανείς δεν αντιλήφθηκε από που τους ήρθε. Προφανώς η TV έπαιζε κάτι καλό εκείνη την ώρα (Τούρκικο σήριαλ σε επανάληψη ίσως;) και ποιός κάθεται βραδυάτικά να βγάζει τα μάτια του πάνω από το μόνιτορ του ραντάρ! Μπράβο ρε "πιλάφια", τα κατφέρατε πάλι! Και να λέμε πάλι καλά, που δεν ανέβηκε με ρεσάλτο ο μεμέτης στο κατάστρωμα, να έρθει στη γέφυρα να σας ξυπνήσει με ...σκαμπιλάκια.

    Και να δω τώρα, ΤΙ δικαιολογία θα ακούσουμε αυτή τη φορά. Ποιός θα φταίει αυτή τη φορά; Ο κακός καιρός (αίθριο συθήκες επικρατούσαν, ιδανικές για ρομαντική βαρκάδα); Μήπως μας φταίει η Μέρκελ και οι ξένοι που δεν πήραμε χαμπάρι από που μας ήρθε; Μήπως ο στραβός γυαλός; Τι από όλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.