21/5/18

Π. Μπαλακτάρης: Να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία για να μην την υποστούμε ξανά

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.00 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 20 Μαΐου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας για την θλιβερή επέτειο της 19ης  Μαΐου.
Στην ομιλία που απηύθυνε ο Δικηγόρος Αθηνών Παναγιώτης Μπαλακτάρης, έκανε μία σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της Γενοκτονίας που άρχισε το 1914 και ολοκληρώθηκε το 1923, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις κτηνωδίες των Νεότουρκων και των κεμαλιστών εις βάρος του άμαχου ελληνικού πληθυσμού στον Πόντο.
«Έχουμε υποχρέωση κατά πρώτον να μην είμαστε διχασμένοι. Από το 1914 έως το 1923 που οι Έλληνες της Ανατολής εκπατρίζονταν, ξεριζώνονταν, οδηγούνταν σε πορείες θανάτου, σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας, αντιμετώπιζαν δολοφονίες και βιασμούς, η Ελλάδα ήταν κομμένη στα δύο γιατί είχε τον εθνικό διχασμό με δύο κυβερνήσεις που η μία πολεμούσε την άλλη. Που μυαλό και χρόνος για να σκεφτούν τα αδέρφια μας;» είπε ο κ. Μπαλακτάρης.
«Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε πάντα κατά νου ότι είναι κρίσιμο για τον Ελληνισμό να σκέφτεται το παρελθόν, να προσπαθεί να αποτρέψει γεγονότα τα οποία συνέβησαν με τρόπο ξεκάθαρο, αλλιώς να είμαστε βέβαιοι ότι αν δεν καταφέρουμε να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία, να τιμωρηθούν οι θύτες και να δικαιωθούν τα θύματα, οι επόμενοι που θα υποστούν αυτό το έγκλημα θα είμαστε εμείς», ήταν το κεντρικό μήνυμα του ομιλητή.
«Ο Ελληνισμός πρέπει να στέρξει και να ακολουθήσει τον δρόμο που δείχνουν οι πύρινες ψυχές των 353.000 θανατοθέντων από τους τούρκους και πρέπει με κάθε τρόπο να διεκδικήσουμε την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας», πρόσθεσε.
«Η Τουρκία στις 19 Μαΐου γιόρτασε την “Γιορτή της Νεολαίας και του Αθλητισμού”. Είμαι μία γιορτή που εφευρέθηκε και καθιερώθηκε στην γειτονική χώρα για να καλύψει τα εγκλήματα της Γενοκτονίας κατά των Ελλήνων, την ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Αμισό, την γνωστή μας Σαμψούντα, όπου έδωσε σαφείς κατευθύνσεις και ειδικές εντολές για την Γενοκτονία των Ποντίων. Οι Τούρκοι γιορτάζουν για την νεολαία, μία νεολαία που ο Κεμάλ κατέκαψε στα ποντιακά εδάφη, μία νεολαία που δεν την άφησε να ανθήσει γιατί την έκοψε πάνω στον ανθό της, μία νεολαία η οποία από τον παράδεισο που βρίσκεται χορεύει σέρρα και μας δείχνει τον δρόμο της ένωσης και της διεκδίκησης», επισήμανε ο κ. Μπαλακτάρης.
«Μοναδική λύση είναι η αντίσταση και η επιμονή. Με αντίσταση, ομόνοια και επιμονή το μόνο βέβαιο είναι ότι θα καταφέρουμε το έγκλημα της Γενοκτονίας να μην μείνει ατιμώρητο», τόνισε κλείνοντας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μετά την Θεία Λειτουργία, με το χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας να δίνει τον πυρρίχιο χορό σέρρα έξω από τον ναό, καταχειροκροτούμενο από τους πιστούς.
Πηγή: Κανάλι Ένα

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.