2/5/18

Προς διεθνή διαιτησία για το κοίτασμα «Αφροδίτη» Κύπρος και Ισραήλ

REUTERS/EDUARDO MUNOZ
Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιούβαλ Στάινιτς, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ συνεχίζονταν για χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Η σημερινή κατάληξη, πρόσθεσε, φαίνεται λογική για εμάς
Σε διεθνή διαιτησία για την τελική κατανομή των ποσοτήτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στο κοίτασμα «Αφροδίτη», θα προσφύγουν Κύπρος και Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας.
Η καταρχήν συμφωνία, όπως μεταδίδει το ΡΙΚ που επικαλείται, την ισραηλινή εφημερίδα «Globes», θα συζητηθεί στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, την επόμενη Τρίτη στη Λευκωσία και θα υποβληθεί προς επικύρωση από τις δύο κυβερνήσεις, ενώ θα γίνουν διαβουλεύσεις και με τις εταιρίες, που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιούβαλ Στάινιτς, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ συνεχίζονταν για χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Η σημερινή κατάληξη, πρόσθεσε, φαίνεται λογική για εμάς. Ο κ. Στάινιτς συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ δεν επρόκειτο να εγκαταλείψει το σχέδιο για αξιοποίηση του δικού του μεριδίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη», ακόμα και αν αυτό θεωρείται μικρό.
Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Σωστό ή λάθος (εμένα σωστό μου ακούγεται να επιμεριστεί στο όμορο κράτος το αναλογούν εφόσον επικάθεται η ΑΟΖ του επί μέρους του κοιτάσματος, εκτός και αν μου διαφεύγει κάτι άλλο), νομίζω οτι μια διεθνής διαιτησία κρύβει και τη θετική όψη, δηλαδή οτι είναι και μια δεύτερη επιβεβαίωση/επισημοποίηση της Κυπριακής ΑΟΖ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ισραήλ είχε προχωρήσει σε γεώτρηση στο κοίτασμα 《Ισάι》 και ανακοίνωθηκε στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου που βρέθηκαν ήταν αμελητέες και άρα δεν θα προχωρούσαν σε εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

    Το γειτονικό 《Αφροδίτη》 της Κύπρου έχει όμως εμπορεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου και τώρα που θα πάρει σάρκα και οστά η εμπορική συμφωνία με την Αίγυπτο, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι μπορεί να αντληθεί μέσω Κύπρου το μικρό ισραηλινό κοίτασμα 《Ισάι》 και άρα θα πρέπει το Ισραήλ να έχει ένα μικρό μερίδιο από τα έσοδα του 《Αφροδίτη》. Οι πληροφορίες λένε για ένα μέγιστο ποσοστό 3% στο Ισραήλ και αυτό θα το συζητήσουν οι εταιρίες μεταξύ τους και αν δεν τα βρουν τότε πάμε σε διεθνή επιδιαιτητή να λυθεί το θέμα. Θεωρώ ότι είναι ένα εύκολο θέμα που θα βρει γρήγορα επίλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.