19/5/18

«Ιρανική βόμβα» ενάντια στην Αμερική;

Missiles iraniens de type Shahab.
Ιρανικοί πύραυλοι τύπου Shahab.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ αποχώρησαν στις 10 Μαΐου από την πυρηνική συμφωνία που υπέγραψαν το 2015 με το Ιράν. Σχετικές ανάλυσεις πολλαπλασιάζονται σχετικά με τα πολιτικά κίνητρα που ώθησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να λάβει ένα τέτοιο μέτρο αυτο-ακρωτηριασμού για την εικόνα και την πίστη στους Αμερικανούς τους οποίους κανείς δεν μπορεί πλέον να εμπιστευτεί.
Αλλά η αληθινή εξήγηση αυτής της απόφασης μπορεί να είναι περισσότερη οικονομική παρά πολιτική. Στον ανελέητο πόλεμο που διεξάγει το Ιράν επί 40 χρόνια εναντίον του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού με τις πολυάριθμες επεκτάσεις του, υπάρχει ένα μέτωπο το οποίο φοβάται η Ουάσινγκτον περισσότερο από κάθε άλλο: η παντοδυναμία του δολαρίου. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έπαψε ποτέ να κατηγορεί το Ιράν ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή ή ακόμα και επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, παρά το γεγονός ότι όλος κόσμος τον διαψεύδει. Στην πραγματικότητα, αυτή η «ιρανική βόμβα» υπάρχει. Είναι αυτή που το Ιράν είχε ήδη εξερράγη υπό την προεδρία του Αχμαντινετζάντ όταν απέκλεισε το δολάριο από τις εμπορικές συναλλαγές του, ένα κίνημα που τείνει πλέον να γενικευτεί με τη συμμετοχή της Κίνας, της Ρωσίας, της Βενεζουέλας ή ακόμα και της Τουρκίας. Αλλά η PGAC που οι Αμερικανοί έσκισαν κάτω από τα μάτια του κόσμου επιτάχυνε αυτή τη κατάρρευση. 
Πως;
Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η Ουάσιγκτον πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν που κρατιόνταν από τις αμερικανικές τράπεζες. Έκτοτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν ιρανικά περιουσιακά στοιχεία αξίας μεταξύ 100 και 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία δημιούργησαν τόκους. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά, η οποία προέβλεπε την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, η Ουάσιγκτον έκανε ό, τι μπορούσε για να απαλλαγεί από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί στο Ιράν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονταν από αυτή τη συμφωνία. Τώρα έγινε.  
Η πολυτάραχος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος λέει ότι δεν φοβάται τίποτα, πραγματικά πανικοβλήθηκε: τα παγωμένα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία εκδόθηκαν σε δολάρια, ο Τραμπ και η νεοσυντηρητική συμμορία του κατ 'εξοχήν γνώριζαν ότι η πρώτη αντίδραση του Ιράν, μόλις θα επέστρεφαν τα περιουσιακά στοιχεία, θα ήταν να τα μετατρέψουν σε άλλο νόμισμα. Το μέτρο αυτό προβλέπεται εξάλλου από το ιρανικό δίκαιο.
Μια ξαφνική εκκαθάριση των ιρανικών περιουσιακών στοιχείων που εκδόθηκαν σε δολάρια θα έσκαβε μια ανεπανόρθωτη τρύπα στο σύστημα του δολαρίου, το οποίο εξαρτάται από την ικανότητά του να πουλήσει τεράστιες ποσότητες αμερικανικών κρατικών ομολόγων στη διεθνή αγορά. Η ιρανική εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια θα γινόταν σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άμεση ανάγκη από ξένους αγοραστές του χρέους τους, ενώ η ζήτηση είναι χαμηλή και η ρευστότητα σε ιστορικό ναδίρ. 
Αυτό θα ήταν αρκετό για να προκαλέσει ένα κύμα εφόρμησης προς το δολάριο ΗΠΑ, με πίσω ντεκόρ τη μαζική πώληση των δημοσίων ομόλογων. Η κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος, που επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αδειάσει τις τσέπες του υπόλοιπου κόσμου, αναγκάζοντάς τον να αγοράσει συνεχώς το χρέος του, δεν θα είχε καθυστερήσει. Η απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία δεν είναι παρά μια τραγελαφική διαφυγή προς τα εμπρός. Αλλά μέχρι που και πότε θα μπορέσει ο επιχειρηματίας να καθυστερήσει το αναπόφευκτο;

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


5 σχόλια:

  1. Has the author heard of the $150B in Euro that were loaded on pallets by the Obama admin and were air delivered to Iran prior to signing the deal?
    When you don't have your basic facts straight you can't write a credible article.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I think Mr Katakouzinos that we have yet to face enough fake news from the USA, so we don't need yours.

      http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2018/apr/27/donald-trump/donald-trump-iran-150-billion-and-18-billion-c/

      Διαγραφή
    2. I am glad you spelled out your opinion about the blog's readers so clearly.
      I promise you I will never ever comment or read your postings again and you can follow your agenda or should I call it propaganda.

      Διαγραφή
  2. Δε νομίζω 120 Δισ $ να προβληματίζουν μια οικονομία του μεγέθους της Αμερικής. Άλλος πιστεύω οτι είναι ο λόγος της απόσυρσης από τη συμφωνία.
    Έπρεπε να βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος για να του φορτώσουν τους λόγους της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Οι πολίτες της Αμερικής θα άρχιζαν να γκρινιάζουν με τις αυξήσεις των καυσίμων έχοντας μάλιστα τόσο μεγάλη ντόπια παραγωγή τα τελευταία χρόνια. Στοχοποιώντας το Ιράν , η Αμερικανική κυβέρνηση στρέφει τα βέλη αλλού ενώ παράλληλα επιτρέπει στις δικές της εταιρείες πετρελαίου να ανακάμψουν και αποπληρώσουν ( με τα κέρδη από την ανεβασμένη τιμή ) τα δάνεια που έχουν πάρει τα προηγούμενα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να συμπληρώσω για όσους δεν γνωρίζουν οτι οι ΗΠΑ είναι ο 2ος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο .
    1η η Ρωσία με 11+ εκ. βαρέλια τη μέρα
    2η Αμερική με 10,50 εκ.
    3η Σαουδική Αραβία με 9+ εκ. βαρέλια τη μέρα.

    Όταν παράγεις τέτοιες ποσότητες σε ενδιαφέρει οι τιμές να είναι πάνω.
    https://www.cnbc.com/2018/02/27/us-will-overtake-russia-as-top-oil-producer-by-2019.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.