14/5/18

Ο Ερντογάν στη Βρετανία, σε έναν σύμμαχο στρατηγικής σημασίας

Ο Ερντογάν στη Βρετανία, σε έναν σύμμαχο στρατηγικής σημασίας

  • (Φωτ.: EPA / Jane Lane)
Μια χώρα «σύμμαχο στρατηγικής σημασίας», σύμφωνα με τα δικά του λόγια, επισκέπτεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Ο λόγος για τη Μεγάλη Βρετανία, την «πολύτιμη και αξιόπιστη», στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται ήδη για τριήμερη επίσκεψη.

Την Τρίτη θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Τερέζα Μέι.
Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριαρχούν τα γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος και τη Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσουν στη Συρία και στο Ιράκ, στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, καθώς και στο πώς εξελίσσεται η μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Το επίσημο πρόγραμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε σήμερα με μια σύντομη ομιλία στο Forum Tatlidil στο οποίο συμμετείχαν επιχειρηματίες και επενδυτές και από τις δύο χώρες. «Θεωρώ την εταιρική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Βρετανίας απαραίτητη», σημείωσε. Άλλωστε, ενόψει και της ολοκλήρωσης του Brexit, η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στα ραντεβού του Τούρκου προέδρου.
Αύριο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ομιλία στο λονδρέζικο think tank Chatham House. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις, ενώ η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βρετανία Κέιτ Άλεν απηύθυνε έκκληση στην Τερέζα Μέι να θέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως «προτεραιότητα» στις συνομιλίες της με τον Τούρκο πρόεδρο.

3 σχόλια:

  1. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...στη Βρετανία, όπου ζουν (2014) μόνιμα 270 χιλιάδες Κύπριοι, με τους περισσότερους απ' αυτούς να επιλέγουν το Λονδίνο. Οι ομογενείς, χαρακτηριστικά, χαριτολογώντας αναφέρουν ότι πρωτεύουσα της Κύπρου δεν είναι η Λευκωσία αλλά το Λονδίνο.

      ΠΗΓΗ

      Μόνο μια κόκκινη «Μπέτυ» (*) - από τα παλιά - θα μπορούσε να ξεσηκώσει τους Κύπριους του Λονδίνου... όπως ήτονα η αείμνηστη Μπέτυ Μπάρτλετ-Αμπατιέλου (1917-2011) (**), που το 1963, συνοδεία ομάδας Κυπρίων (φοιτητών) διαδηλωτών, τόλμησε και «χαστούκισε» (όπως διατυμπάνιζε ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ιωάννης Πασαλίδης) την βασίλισσα Φρειδερίκη (1917-1981) έξω από το ξενοδοχείο Κλάριτζες του Λονδίνου, την παραμονή (δλδ στις 20 Απριλίου) των (κανονικών) γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.

      (*) σhίουρα όχι - πάντως - η συντρόφισσα Κυρία Π/Υ με τo εντυπωσιακό λαδί φόρεμα που χαριεντιζόταν (στη δεξίωση) με τον πρίγκηπαν Κάρολον, εις το Προεδρικόν... χαχαχα!

      (**) ήταν σύζυγος του φυλακισμένου στελέχους του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλου (1914 ή 1919-1995)

      Διαγραφή
  2. Μεγαλο το ζητημα, σκοτεινο βαθυ και μυστηριο
    Χρηζει διερευνησης
    Οι Αγγλοι δεν κανουνε τιποτε τυχαια.
    Καπου στοχευουνε.
    Κατα Κυπρο μερια.
    (και Κρητη ισως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.