5/5/18

Ανάλυση - Διαβάστε τον έναν από τους δυο λόγους που οδήγησαν τον Ερντογάν στις πρόωρες εκλογές

Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, ο Ερντογάν και η πορεία της τουρκικής Οικονομίας
Εφιάλτης για τον Ερντογάν η οικονομία - Από ισχυρό χαρτί μετατρέπεται σε βρόγχο
Σάββας Καλεντερίδης
Ο προεκλογικός πυρετός στην Τουρκία μέρα με τη μέρα ανεβαίνει, και σ’ αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε το «θερμό επεισόδιο» που προανήγγελλαν ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένων και ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών που έχουν την ευθύνη της χάραξης της πολιτικής εθνικής ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικών. Να ξαναθυμίσουμε δε ότι χώρα που δεν έχει σωστή ανάλυση των καταστάσεων, σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, είναι καταδικασμένη να χαθεί, να διαλυθεί χωρίς να το καταλάβει.
Ας το έχουν υπ’ όψιν τους αυτό οι διπλωμάτες, οι αναλυτές και οι στρατηγικοί σύμβουλοι του ΥΠΕΞ, του ΥΠΕΘΑ και του πρωθυπουργού.
Ο Ερντογάν, όταν ανήγγειλε τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, επικαλέστηκε δυο σοβαρά ζητήματα τα οποία δεν μπορούσαν να περιμένουν το φθινόπωρο του 2019, οπότε ήταν προγραμματισμένο να γίνουν κανονικά οι εκλογές. Έτσι ορίστηκε η 24 Ιουνίου.
Τα δυο σοβαρά προβλήματα είναι, πρώτον, οι κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι δυσάρεστες για την Τουρκία εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία –με άλλα λόγια στο Κουρδικό–, και δεύτερον, οι εξελίξεις στην οικονομία.
Θα ξεκινήσουμε από το δεύτερο και θα αφήσουμε το πρώτο για το άρθρο μας της Κυριακής.
Ο Ερντογάν, για να «ξορκίσει» την κακοδαιμονία της παλιάς τουρκικής λίρας, που ήταν απαξιωμένη και έχανε σχεδόν καθημερινά αξία λόγω της οικονομικής αστάθειας και του μεγάλου πληθωρισμού, πήρε τη μεγάλη απόφαση να την στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να μπει η Τουρκία στην περίοδο της νέας λίρας Τουρκίας. Έτσι, από 1/1/2015 έξι μηδενικά από τα παλιά χαρτονομίσματα έκαναν φτερά και το ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες έγινε μια νέα λίρα Τουρκίας. Τότε, με ένα δολάριο ΗΠΑ μπορούσες να αγοράσεις 1,33630 λ.Τ. Αυτή ήταν η ισοτιμία.
Ενδεικτικά, η ισοτιμία δολαρίου/λίρας τα τελευταία χρόνια είχε τις εξής διακυμάνσεις: 1/1/2015, 1:2,34· 1/1/2016, 1:2,94· 1/1/2017, 1:3,54.
Στα τέλη του 2017 ο πληθωρισμός στην Τουρκία ακολούθησε αύξηση ρεκόρ των τελευταίων δεκατεσσάρων χρόνων, τρέχοντας με ρυθμό 12,98% σε ετήσια βάση, ενώ από τις αρχές του νέου έτους άρχισε να παρατηρείται ραγδαία πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας, η οποία από 1:3,77 που είχε την 1/1/2018, μέσα σε τέσσερις μήνες έχασε το 22,22% της αξίας της, αφού την 1η Μαΐου με ένα δολάριο αγοράζεις 4,12 λίρες Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή δε που το δολάριο σκαρφαλώνει και η λίρα κατακρημνίζεται, η Standard & Poor’s, με μια κίνηση που δεν ήταν αναμενόμενη, υποβάθμισε την Τουρκία στέλνοντας τα ομόλογά της κάπου εκεί στα «σκουπίδια». Ως αιτιολογία ο S&P επικαλέστηκε τις ανησυχίες που υπάρχουν από την αυξητική πορεία του πληθωρισμού, ενώ σημείωσε ότι η υποβάθμιση (σε BB-/B από BB/B) δεν αποτελούσε μέρος των προγραμματισμένων αξιολογήσεων του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου και ότι έλαβε την απόφαση λόγω των εντεινόμενων «ανησυχιών» του.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αναφέρει:
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

5 σχόλια:

  1. The first panacea for a mismanaged nation is inflation of the currency; the second is war. Both bring a temporary prosperity; both bring a permanent ruin. But both are the refuge of political and economic opportunists.

    Ernest Hemingway

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Μια χώρα δεν θέλει ποτέ τον πόλεμο μέχρι να την πείσει ένας άνθρωπος μέσω της δύναμης της προπαγάνδας.»

      Ernest Hemingway: "Notes on the Next War: A Serious Topical Letter", Esquire (Sep 1935)

      Ο Σουλτάνος διαβάζει (σhίουρα) Χέμινγουεϊ (1899-1961)... χαχαχα!

      «Αυτό που ακούω όλο και περισσότερο, τόσο από τραπεζίτες όσο και από οικονομολόγους, είναι ότι ο μόνος τρόπος για να τερματίσουμε την οικονομική μας κρίση είναι ο πληθωρισμός. Η τόνωση του πληθωρισμού είναι μια άλλη βρώμικη στρατηγική γρήγορης επιδιόρθωσης, όπως και πολλά από τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών που λειτουργούν σήμερα. Όπως είπε ο Χέμινγουεϊ, θα ήταν καλό... για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και θα δημιουργήσει νέα.» Wolfgang Münchau

      (Financial Times, May 24, 2009)

      Διαγραφή
  2. Ωραια ολα αυτα κε Σαββα, ;αλλα η Τουρκια μπορει και φτιαχνει και μερικα πραγματα. Φανταστειτε που βρισκομαστε εμεις που ουτε βιδα δεν κατασκευαζεται στην Ελλαδα !!!!! Μηπως τελικα απαγκιστρωθει απο τη Δυση η Τουρκια με οσους κινδυνους αυτο συνεπαγεται και καταφερει και επιβιωσει? Εμεις δεν το συζηταω. θα ξαναζησουμε τη Φραγκοκρατια στη νεοτερη εκδοχη της......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγγνώμη αλλά η αλλαγή νομίσματος από την παλιά λίρα σε ytl έγινε το 2005 και όχι το '15 έτσι δεν είναι;Βέβαια για αρκετό καιρό μετά τα παλαιά χαρτονομίσματα με τα πολλά μηδενικά δεν αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερώτησεις στον κ. Καλεντερίδη.
    1)Εάν ο Ερτνογάν χάσει τις εκλογές, εάν βέβαια γίνουν στις 24/6/2018, τι θα συμβεί στην Τουρκία? Θα δούμε δούμε συλλήψεις Ισλαμιστών, από τους Κεμαλιστές και Γκιουλενιστές και νέες εκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό?
    Ποιές θα είναι οι συνέπειες στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις?
    2)Υπάρχει πιθανότητα ανατροπής του Ερντογάν από τους εχθρούς του, εσωτερικούς και εξωτερικούς, πρίν τις εκλογές, εάν φανεί ότι θα επανεκλεγεί, με δικτατορικές πλέον προεδρικές εξουσίες σύμφωνα με το δημοψήφισμα της 16/4/17?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.